Utricularia Graminifolia zamiast się płożyć rośnie w górę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Utricularia Graminifolia zamiast się płożyć rośnie w górę

Liczba wyświetleń: 948·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
dimmus okolice Opola
Dawno nic nie pisałem na forum ;p.

Mam mały problem. UG rośnie w górę zamiast się ładnie położyć i zrobić trawniczek.
Na początek trochę o akwarium:
- pojemność 18 L ( 15cm wysokości od podłoża do tafli wody).
- oświetlenia 26W solar duo
- CO2 z butli przez termoreaktor
- filtr tera ex600 ( 2 koszyki z keramzytem i ostatni cały zapełniony włukniną )
- podmiany średnio co 2 tygodnie 50 % ( 100 RO + pghm + 20 ppm NO3 + 1,5ppm PO4 + 30 ppm K + zalecana dawka PG mikro )
- nawożenie: średnio tygodniowo 10 ppm NO3, 1 ppm PO4, 15 ppm K, mikro - trochę
- parametry wody nie mierzone - mam testy ale robię jak na prawdę nie mam co robić ;p
- glony: prawie brak, niedawno miałem mały problem z nitkami, teraz zostały niedobitki - pomogło podniesienie temperatury i zwiększeni nawożenia.

Flora:
- Utricularia Graminifolia
- Rotala sp. green + indica
- Hemianthus Callitrichoides

Flora:
- Jakieś małe czarne robaczki, zjadane przez UG.
- kilka wypławków.

To się rozpisałem ;).

A teraz o co chodzi. Przed atakiem nitek UG rosła ładnie, tworząc dywanik. Pozbywając się mechanicznie nitek wyciągnąłem całą UG i pędzelkiem ją czyściłem, po tej operacji porozsadzałem ją zamiast HC ( link do historii akwarium jest w linku w podpisie ) i zaczęła przybierać na masie. Teraz każdy listek zamiast ładnie leżeć sterczy do góry. Jak ktoś wie co może być przyczyną to proszę o rady. Próbowałem zmieniać nawożenie, czas oświetlenia i nic, ciągle jest tak samo. UG jeszcze nie ciąłem, trochę się boję że jej się to nie spodoba i zgnije ( nie mam większych doświadczeń z UG )

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3584
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1961
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
IMG_2948.JPG

Oświetlenie do 300L zamiast ADA SOLAR 1

lukaszmut w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7056
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5775
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25446
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3033
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3048
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2349
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4731
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Monte Carlo - odrywa się od podłoża

brunonatura w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2171
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny? Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm. Suplementuje: PO4 - 1-2 ml na ty...

Statystyki

Ten temat przegląda 307 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.