Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam z racji tego ze startuje z nowym zbiornikiem chcialbym najpierw zapytac zeby uniknac gafy w pozniejszych etapach a wiec konkretnie chodzi mi o to :
po jakim czasie po zasadzeniu roslin w akwarium nalezy podawac co2 ? zaraz po zasadzeniu roslin nalezy zalaczyc co2 czy jakis czas po posadzeniu roslin?
pytanie nr 2
czy podczas 1 zalewania zbiornika mam wlac wode z filtra ro w calosci przefiltrowana czy pol na pol, czy wlac zwykla kranowe bez filtrowania z ro?
z gory dzieki
-

zrebak82
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: killarney Irlandia
CO2 podawaj od samego początku.
A jaką wode lać zależy od jej parametrów jeśli w kranie jest bardzo twarda ( a tak sadze skoro posiadasz filtr RO) to mieszaj pół na pół ale kranówa i tak niech najpierw 1 dzień poleży w baniakach do odstania.
-

przemow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kalisz
wilekie dzieki za szybka odpowiedz pozdrawiam
-

zrebak82
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: killarney Irlandia
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd.
Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...
Witam,
Jakie sa wasze doswiadczenia z podawaniem Fe? Czy podawanie Fe jest konieczne?
Zauwazylem u siebie, że podając regualrnie Fe rośliny dostaly jakis glonów. Tygodniowo sumarycznie podawalem ok 0...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam,
gdzieś na filmiku usłyszałem że mikro powinno się podawać gdy światło jest wyłączone. Rzeczywiście tak jest, czy po prostu jest to jakaś bzdura?
Pozdrawiam.
Może temat zbyt przekombinowany, ale...
W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...
|