Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Przymierzam się do zakupu butli 1,5 kg (choć do tego jeszcze długa droga  ) tylko nie wiem, jaki powinien być skład zestawu. Chciałbym, aby Co2 z butli szło do 2 akwariów. Czy mógłby mi ktoś napisać jakie potrzebne są te zegary itp? Byłbym wdzięczny 
-
marian9669
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jest dostępne coś takiego http://allegro.pl/item826111498_podwojn ... _butl.html
Nie wiem jak to dziala ale zapowiada się ok.
Do tego x2:
zaworek precyzyjny
nypel do podłączenia zaworka z reduktorem
wężyk cisnieniowy
dyfuzor
indykator
-

pin54
●
- Ranga: Stały bywalec
I to wszystko? Bo jakoś tak mało się wydaje
A co z licznikiem bąbli, itd.?
-
marian9669
●
Usunięto użytkownika 14432
Jeśli do 2 akwariów, to butla 1.5kg może być zbyt mała. Oczywiście zależy to także od wybranej metody nawożenia. Jeśli IE + ogień z butli to 1.5kg będziesz baardzo często musiał napełniać. Wybór butli 6kg byłby chyba lepszy, ale pod warunkiem, że znajdziesz miejsce na 80cm klocka.
Co do komponentów CO2, wszystko znajdziesz w tutejszym sklepie RA.
-
●
I to wszystko  ...no ofkorz możesz sobie 2 skalary do tego dokupić po ~600 pln każdy jak Ci za mało :p
Licznik bąbelków możesz zrobić z licznika kropelek z kroplówki - to jest najmniejszy problem 
-

pin54
●
Ale to ma być butla do 45l i 25l więc razem 70l wody. Widziałem na allegro na licytacji tanią butlę. Za bardzo to mnie nie stać na jakieś olbrzymy 
-
marian9669
●
A to się bardzo zdziwisz, bo butlę 6kg możesz kupić taniej niż 1.5kg.
-
●
Wiesz, nie wiem dokładnie ale mogę wygrać butlę na aukcji za 10 zł i to z serwisu roslinyakwariowe.pl więc raczej w dobrym stanie 
-
marian9669
●
10 zł ? To chyba jakieś nieporozumienie.
Butle nieużywane kosztują w granicach 150-200 zł.
-
●
Pewnie do końca aukcji 13 dni 
-

pin54
●
Już butla podskoczyła do 20 zł  Ale do końca zostało 5 dni. Może ta butla była używana, ale jeśli jest ona z RA to myślę, że będzie w dobrym stanie
-
marian9669
●
Wszystkie butle w tej cenie sa uzywane - posiadaja nowy zawor.
Jesli chcecie nowke to polecam:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/te ... -2652.html
Cena: 530zł
Lub 200zl taniej - nowiutka butle Rataja, ktore sie nam swietnie sprzedaja:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/te ... -2071.html
Jesli chodzi o reduktory z rotametrem - to jest badziewie straszne - jeszcze 3-4 lata temu te reduktory byly dobre, ale ich jakosc spadla obecnie drastycznie - prawdopodobnie w fabrycie w chinach robia krotsze przerwy sniadaniowe 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Hehe to, że teraz jest warta 20zł to nie znaczy ze w ostatnich minutach nie wzrośnie do 150zł  Mimo to powodzenia w licytacji
PS. Ta Rataja to widać zwykła półtorykilówka jaką się stosuje do migomatów, czy piwa. Można taką dorwać za 50zł jak się dobrze poszuka.
-

Mad Jaro
●
- Miasto: Nysa
Mad Jaro napisał(a):PS. Ta Rataja to widać zwykła półtorykilówka jaką się stosuje do migomatów, czy piwa. Można taką dorwać za 50zł jak się dobrze poszuka.
Nie masz racji.
To ta sama butla, ktore jest w ofercie Eheima, JBL'a, Aquamedica - ma nawet naklejki tego samego producenta - dotyczy to zarowno butli 0.5 jak i 1.5/2kg
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Nop, zgadza się jeżeli patrzyć na to przez pryzmat producenta.
Dodali tylko podstawkę, oraz kołnierz ochronny.( No i ów MARKĘ  )
Ale butla sama w sobie jest butlą, jota w jotę jak 1,5kg do migomatu czy piwa 
-

Mad Jaro
●
Mad Jaro napisał(a):Nop, zgadza się jeżeli patrzyć na to przez pryzmat producenta. Dodali tylko podstawkę, oraz kołnierz ochronny.( No i ów MARKĘ  ) Ale butla sama w sobie jest butlą, jota w jotę jak 1,5kg do migomatu czy piwa 
Przyjedz do nas do Krakowa - zrobimy Ci prezentacje jak wyglada butla do migomatu a jak wygladaja nowki sprzedawane przez firmy akwarystyczne bo piszesz glupoty.
To jest uzywana butla taka jak do migomatu:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/bu ... -3280.html
I wyglada calkiem inaczej niz butle, ktore wymienilem powyzej (jest przede wszystkim szersza).
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Przyjedz do nas do Krakowa - zrobimy Ci prezentacje jak wyglada butla do migomatu a jak wygladaja nowki sprzedawane przez firmy akwarystyczne bo piszesz glupoty. (...) I wyglada calkiem inaczej niz butle, ktore wymienilem powyzej (jest przede wszystkim szersza).
No a poza wyglądem? Mało kto wystawia butle na widok. Przynajmniej mi nie zależy na ładnej butli do pokazywania.
Czy one różnią się jakimiś parametrami? Bezpieczeństwem?
-

Alianora
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Skierniewice
-
Możliwe, na żywo nie widziałem, porównując podpierałem się jedynie zdjęciami, a jak wiadomo zdjęcie nie oddaje wymiarów.
-

Mad Jaro
●
Ja osobiście uzywam gaśnicy, ma 2kg gazu, i czy z naklejką JBL, czy od migomatu, czy ze sklepu ra to dla mnie nie ma żadnej różnicy.
Nnajważniejsze żeby przepyw gazu był w 100% zadowalający dla akwarysty.
Na początku miałem małe problemy z reduktorem( który był zrobiony w chinach). Problem polegał na tym że nie mogłem precyzyjnie ustawić przepływu gazu, albo płyną za szybko lub wogule go nie było.Zmodyfikowałem go troche, dodałem regulator precyzyjny, potocznie zwany szybkozłączka, i dzieła rewelacyjnie a roślinki w dowód zadowolenia produkują cieszące moje oko bąble tlenu!
Oto link na którym przedstawiłem podłączenie, zmodyfikowanie i podłączenie gaśnicy!
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=
Pozdrawiam!
-
007michał
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Lublin
007michał napisał(a):Ja osobiście uzywam gaśnicy, ma 2kg gazu, i czy z naklejką JBL, czy od migomatu, czy ze sklepu ra to dla mnie nie ma żadnej różnicy. Nnajważniejsze żeby przepyw gazu był w 100% zadowalający dla akwarysty. Na początku miałem małe problemy z reduktorem( który był zrobiony w chinach). Problem polegał na tym że nie mogłem precyzyjnie ustawić przepływu gazu, albo płyną za szybko lub wogule go nie było.Zmodyfikowałem go troche, dodałem regulator precyzyjny, potocznie zwany szybkozłączka, i dzieła rewelacyjnie a roślinki w dowód zadowolenia produkują cieszące moje oko bąble tlenu! Oto link na którym przedstawiłem podłączenie, zmodyfikowanie i podłączenie gaśnicy! https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=Pozdrawiam!
Pamietaj aby wymieniac regularnie uszczelki w szybkozlaczkach - te elementy zuzywaja sie po jakims czasie jak kazda uszczelka.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 29 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam wszystkich pasjonatow akwarystyki.
Jestem Rafał, nowo zalogowany uzytkownik:)
Chciałbym Was zapytać odnośnie butli aluminiowej co2 marki ista.
Obecnie przebywam po za granicami kraju , mam możli...
witam chciałbym sie zapytać czy ktoś z was korzysta z tej butli co2 i czy ta butla ma zaworek przeciwzrotny po slyszalem ze ponoć to 3w1 ze niby ma wbudowany kolo reduktora
zerkniecie jak sadzicie ?...
Witajcie.!
Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...
Cześć, mam 215l akwarium i po ponad 2 miesiącach napełniłem butle Co2. podłączam a wskazówka prawego zegara podnosi się na max. Zmniejszyłem wiec do 10 barów (gaz leciał, wszystko było w porządku) i p...
Witam mam reduktor co2 firmy Ista na naboje jednorazowe 90g czy jest możliwość zastosowania tego reduktora do butli soda stream czy ktoś mize używał tych butli załączam zdjęcia z gory dzieki za pomoc...
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?
Dzieńdobrywieczór Państwu,
Posiadam butlę CO2 ( taki zestaw) doprowadzoną do jednego akwarium, jednak niedawno założyłem drugie, mniejsze, do którego też bym chciał doprowadzić CO2. W jaki najlepszy ...
Cześć,
czym te butle się różnią oraz którą najlepiej kupić ?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/butle-co2/butla-c-18_42_2256.html
Zastanawiam się nad drugą butlą, tylko nie wiem na kt...
Witam . Jaka jest najmniejsza butla CO2 pod standardowy reduktor?czy butla do paintballa będzie pasowala?
Witam,
mam małą zagadkę z działaniem zestawu Co2, co prawda ten temat poruszałem już w moim dzienniku, jednak myślę że lepiej poruszyć rozmowę w odpowiednim dziale na forum.
17-18.05 zauważyłem spade...
|
|