Nie zielona roślina do małego akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nie zielona roślina do małego akwarium

Liczba wyświetleń: 1688·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich!

Proszę Was o polecenie roślinki, która się wybarwia na inny kolor niż zielony np. na czerwono z małymi/drobnymi listkami (bo małe akwarium 60 litrów). Rotale rotundofolię już mam. Szukam jakiegoś dodatkowego kolorowego akcentu na tylni plan - chciałbym pasadzić ją za dużym heńkiem. Oświetlenie 0.5W/l z dwóch świetlówek Grolux (tył) i pod nią by rosła + Sylavania 830 środek (wymieniam na Philips). Nawożenie EI. Dużo CO2 i makro/mikro. Wiem że tego typu roślinki mają duże wymagania świetlne ale liczę na wasze doświadczenie że polecicie coś co sobie by poradziło w moich warunkach.

Przeglądam tą listę http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... er/all.php ale nie wiem co wybrać bo nie chce strzelać na oślep.

paweln

Piotr Baszucki Nowa Ruda

02 gru 2009, 09:56   (#2)  

A tu przegladales:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... -1_13.html

Jest kilka fajnych propozycji np:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... -1922.html

jesli masz duzo co2 - warto sprobowac z najpiekniejsza roslina akwariowa jaka jest:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... -1938.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 02 gru 2009, 10:16 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

02 gru 2009, 10:02   (#3)  

Piotr Baszucki napisał(a):A tu przegladales:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... -1_13.html

Dziękuje za odpowiedź.
A przeglądałem, tylko nie wiem co wybrać na moje warunki. Czy ludwigia acurata lub rotala walchili sobie poradzą w moich warunkach? To że jest promocja to nie znaczy się im uda przeżyć w moim akwarium.Nie zależy mi też na wegetacji ale na wzroście i wybarwieniu bez zwiększania światła powyżej tego co mam.

Jak się przycina obie wymienione rośliny. Ludwigie jak łodygowca pewnie a tą rotalę?

paweln

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

02 gru 2009, 10:23   (#4)  

O jakiej promocji piszesz? Doradzilem Ci konkretnie - 2 gatunki do Twojego akwarium, nie pisalem nic o promocjach - podalem linki do bazy roslin.

Piszesz, ze masz akwarium 60l z 0.5w na litr, intensywnie nawozisz CO2 i stosujessz metode IE. Jesli powyzsze informacja sa aktualne i metode IE stosujesz prawidlowo, to rosliny beda rosly bez problemu.

Rosliny lodygowe przycinasz jak na filmie:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Jesli rotala wallichii bedzie rosla Ci zbyt wolna - mozesz przycinac szczyty i sadzic ponownie w podlozu usuwajac dolne czesci rosliny.

Pamietaj, ze w akwarium 60l nie mozna szalec i 2-3 gatunki roslin lodygowych to max (masz juz jedna rotale) - zrob uklad wyspowy na srodku lub 2 wyspy po bokach by zza kazdej wystrzeliwala grupa lodygowcow,
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

02 gru 2009, 11:29   (#5)  

Piotr Baszucki napisał(a):O jakiej promocji piszesz? Doradzilem Ci konkretnie - 2 gatunki do Twojego akwarium, nie pisalem nic o promocjach - podalem linki do bazy roslin.

Chodziło mi o słowo propozycji, w którym była literówka i zostało poprawione. A ja zanim to się stało przeczytałem "promocji". Przepraszam. :) Chociaż i tak u Was kupię więc promocja by się przydała. :D

Piotr Baszucki napisał(a):Piszesz, ze masz akwarium 60l z 0.5w na litr, intensywnie nawozisz CO2 i stosujessz metode IE. Jesli powyzsze informacja sa aktualne i metode IE stosujesz prawidlowo, to rosliny beda rosly bez problemu.

OK. Tak faktycznie jest. Raczej z tymi łodygowcami co mam to nie ma z nimi problemu pod Grolux'em czyli Rotala + Didiplis. Więcej kłopotów mam ze środkowym i pierwszym planem tu wzrost jest wolniejszy a na pierwszym planie lub tu przy podłożu minimalny i rośliny blade. Cyrkulacja jest ok, moim podejrzanym jest ta świetlówka, którą na początek spróbuje wymienić a potem ew. nieco obniżyć.

Piotr Baszucki napisał(a):Rosliny lodygowe przycinasz jak na filmie:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Jesli rotala wallichii bedzie rosla Ci zbyt wolna - mozesz przycinac szczyty i sadzic ponownie w podlozu usuwajac dolne czesci rosliny.

Pamietaj, ze w akwarium 60l nie mozna szalec i 2-3 gatunki roslin lodygowych to max (masz juz jedna rotale) - zrob uklad wyspowy na srodku lub 2 wyspy po bokach by zza kazdej wystrzeliwala grupa lodygowcow,

Do tego powoli właśnie dochodzę. Mam już taką jedną wyspę w postaci hemiantusa i szukam tego łodygowca kolorowego na tylni plan. Bardzo dziękuje za pomoc.
BTW: czy są jakieś poradniki odnośnie zasad komponowania holendrów?

Znalazłem to:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... kiego.html

Ale może jest jeszcze coś więcej oprócz tego?

paweln

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198453
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1894
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20206
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1250
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 663
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1854
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 360
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 852
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1732
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 952 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 952 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.