pompa "cyrkulacyjna" - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pompa "cyrkulacyjna"

Liczba wyświetleń: 1807·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

01 gru 2009, 12:20 pompa "cyrkulacyjna"  (#1)  

Mam małe akwa (40l brutto) i chciałbym się pozbyć z wnętrza grzałki oraz dyfuzora. Pomysł jest taki, żeby zastosować pompę cyrkulacyjną, która przepuszczałaby wodę przez termoreaktor (nie mam kubełka tylko kaskadę). W tym wypadku różnica poziomów między termoreaktorem i powierzchnią wody wyniosła by pewnie ~1,3-1,5m. Dodatkowo (w sumie to jest jeden z celów podstawowych) umożliwiałoby to odpięcie węża od wlotu i wrzucenie do wiaderka z wodą do podmian, aby wpompować ją do akwa, bo podnoszenie wiadra jest co najmniej upierdliwe.
Tak więc podsumowując: potrzebuję pompę cyrkulacyjną zewnętrzną, która podniesie wodę na podaną wysokość, na dodatek dobrze by było żeby się mocno nie grzała bo temperatura bez grzałki i tak wychodzi mi na poziomie 26-27 stopni (samo światło i (chyba) kaskada tak grzeją). Oczywiście istnieją ograniczenia finansowe bo jak mam dać za pompę półtorej stówki to wolę dorzucić i kupić kubełek - chociaż z drugiej strony nie rozwiąże mi to problemów z podmianami.

pin54
Ranga: Stały bywalec

Zawi Bydgoszcz

01 gru 2009, 13:25   (#2)  

Z tego co zrozumiałem chcesz wodę prowadzić grawitacyjnie w dół a za pomocą pompy podnosić ją spowrotem do akwa?
Ryzykowne...w przypadku braku prądu np. woda poleci w dół..ale już nie wróci...a sąsiedzi bywają porywczy :)

Zawi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

01 gru 2009, 13:37   (#3)  

Nie do końca...całe rozwiązanie działa tak samo jak kubełek, tyle tylko, że pompa nie jest w kubełku, a na zewnątrz. Cały przepływ wody realizowany jest przez wnętrze pompy a dalej przez termoreaktor. Nie ma możliwości aby zalać sąsiadów (no chyba że wąż wylotowy spadnie na podłogę).

Szukam tylko propozycji jakiejś sprawdzonej niedrogiej pompy która podoła temu zadaniu.

pin54

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

01 gru 2009, 13:50   (#4)  

Hmm... trochę trudne do spełnienia założenia określiłeś. Można to zrobić na trzy sposoby:

1. Tania pompa zatapialna w akwarium
2. Droga pompa niezatapialna poza akwarium
3. Tania pompa zatapialna w termoreaktorze

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety:

Ad.1
Można zastosować tanią pompę cyrkulacyjną, np. Atman At-303, ale trzeba ją trzymać w akwarium, co ma oczywiste wady estetyczne.

Ad.2
Droga pompa, która może pracować poza akwarium. Wpinasz ją w obieg przed termoreaktorem i po sprawie. Niestety najtańsza pompa to Hailea HX-6520 - prądożerna i podobno głośna.

Ad.3
Wrzucenie pompy do środka termoreaktora - powstaje mini kubełek - niestety musisz zastosować małą pompę, np. Eheim Compact, a poza tym powstaje problem z uszczelnieniem przejścia kabla zasilającego przez obudowę termoreaktora (no i utrata gwarancji jeśli odetniesz wtyczkę pompy do montażu).

Zakup używanego kubełka może okazać się optymalnym rozwiązaniem.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Stokrotek Warszawa

01 gru 2009, 13:57   (#5)  

Przy wymianie nawet 50% wody w akwarium 40l podnoszenie wiaderka to pikus.
Nawet nie chcialoby mi sie "sprzetu z pompa rozkladac. Kup sobie hydor 10 na ten przyklad i bedziesz mail przy okacji dobry filtr i reaktor mozna podpiac.
No i gitara :D
Pozdrawiam, Darek

Stokrotek

Miasto: Warszawa

01 gru 2009, 15:36   (#6)  

1. Odpada. Nie chcę nic do środka wkładać, a na dodatek żeby brać wodę z wiaderka trzeba by całą pompę wyjąć z akwa.

2. 100 pln... jak za samą pompę to nie tanio. Do tego 4 m dobrego węża, końcówki...

3. Wychodzi na to, że ta tania i tak nie wyjdzie tania :) te małe (compact 300) podniosą wodę na pół metra, dopiero 1000 podniesie na 1,5... no ale to już jest duża pompa i pewnie nie wejdzie do reaktora i kosztuje prawie 90 pln :)...

Czyli z mojego planu nic pewnie nie będzie. A używanego kubełka (Eheim) cały czas szukam...zrobiłem już sobie nawet "formularz" do sprzedawców na podstawie twojego posta o zakupie używek :wink: Ale na razie mi się nie pali, poczekam na okazję :)

Co do podnoszenia wiaderka...jedna podmiana = jedno wiaderko to jest jakieś 5 min stania z wiadrem jak pajac i czekanie aż woda grawitacyjnie spłynie do akwa... W tej chwili to jakoś przeboleję... ale to jest zbiornik "testowy", sprawdzam tu rozwiązania które będę mógł wykorzystać w dużo większym zbiorniku (260-360l), a nie widzi mi się machanie wiadrami przez godzinę :)

pin54

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20210722_171025.jpeg

Jaka pompa pasuje do podżwirówki Ista?

vundo w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2886
Cześć, czy ktoś wie, która pompa power head pasuje do podżwirówki Ista? Ktoś coś próbował? Nawet nie musi pięknie pasować jak puzzle, ważne żeby działała przy zastosowaniu jakiejś redukcji. Bo już wie...

Jaka pompa do napelniania akwarium

radh w Filtracja · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 34534
Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody. Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto). Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...

Filtr podżwirowy jaka pompa?

wilkwcieniu w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1245
Cześć. Startuję z krewetkarium ~12l. Proszę polećcie mi wydajną i cichą pompę która ogarnie temat. Ruszt 13 cm. Dzięki!

Pompa przepływowa?

akwaAmator w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3830
Hej Szukam jakiejś nie dużej zewnętrznej pomy przepływowej która ma mi służyć to spuszczania wody przy podmianie. Możecie coś polecić moz ebyc chińczyk byle zasilany z gniazda i wydajność 500-1000l/h...

Jaka pompa?

Hultaj w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2539
Akwarium jest , sump jest - pompy nie ma i nie mogę się zdecydować. Jaką pompę (możliwie cichą ) polecacie . Potrzbeuję wydajność 12000. Jak oceniacie pompy Aqua Nova z serii N-RMC?

Dodatkowa pompa do kubełka.

przemo201 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2895
Jak myślicie, czy można wspomóc kubełek (Tetra tec 800plus) dodatkową pompę zewnętrzną (np: Aquael unipump) w celu zwiększenia przepływu? Zastanawiam się czy nie uszkodzę kubła.

Pompa do podmian wody

marcin_gargi w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2766
Witam, używa może ktoś z was pompy Hydor do podmian wody? Trochę męczące jest ręczne podmienianie i wymyśliłem sobie zautomatyzowany sposób ale nie wiem czy taka pompka da radę. Akwarium 120x50x50 sza...

Pompa do banki

Nagus07 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2256
Witam. Akwarium 170x50x50 (425l). Planuje zakupic banke na wode odstana. Bedzie ona znajdowac sie pod akwarium. Jaka pompke wsadzic do banki by wypompowala na wysokosc 130cm do akwarium? Kolo 60l podm...

Pompa do sumpa

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2877
Już druga pompę w ciągu 2 lat musze wymieniać w sumpie. Pierwsza, cos w nazwie Devil miała i posłużyła 3 m-ce, teraz od 1.5 roku miałem Jebao 20.000 l/h i tez szwankuje. Może to nie wina pompy, tylko ...

Pompa CO

Leszek Lewkowski w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1343
Jakiś czas temu zamontowałem w swoim akwa pompę która pracowała w instalacji centralnego ogrzewania w moim domu.Jej korpus jest wykonany z żeliwa.Zaczynam podejrzewać że to żeliwo może być powodem nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 749 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 749 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.