eheim najlepszy? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

eheim najlepszy?

Liczba wyświetleń: 1703·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
rabbit lublin

29 lis 2009, 14:51 eheim najlepszy?  (#1)  

moje akwa to 112L filtr tertry ex700 juz wiem ze ten filtr to porazka nie zapewnia dobrej cyrkulacji wody stosujac reaktor
jaki wybrac filtr
filtry eheima chyba sa z gornej polki jaki polecacie do 112L napewno chyba nie trzeba sie sugerowac ze do 200 L jest jakis filtr tylko od razu kupic wiekszy ale czy wtedy nie bedzie w akwarium jak w pralce stosujac oczywiscie reaktor poradzice jaki kupic

rabbit
Ranga: Poznaje temat

Miasto: lublin

29 lis 2009, 16:27 Re: eheim najlepszy?  (#2)  

rabbit napisał(a):moje akwa to 112L filtr tertry ex700 juz wiem ze ten filtr to porazka nie zapewnia dobrej cyrkulacji wody stosujac reaktor
jaki wybrac filtr
filtry eheima chyba sa z gornej polki jaki polecacie do 112L napewno chyba nie trzeba sie sugerowac ze do 200 L jest jakis filtr tylko od razu kupic wiekszy ale czy wtedy nie bedzie w akwarium jak w pralce stosujac oczywiscie reaktor poradzice jaki kupic

Do 112 kupiłem Eheim 2224. Na razie nie mam szafki, dlatego używam go do filtracji 50 litrowej kałuży. Niech dojrzenie. :)
Filtr jest bardzo cichy i pomimo deklarowanego przez producenta 700 l/h, po przykręceniu zaworu na wylocie, żadnej pralki nie ma.
Przyczepić się można do końcówek, czyli rur. Rura ssąca nie jest teleskopowa, więc pozostaje przycięcie jej do wys. akwarium (licząc od podłoża). Połączenie kolanka rury wylotowej z deszczownią przy użyciu kawałka węża. Ten kawałek uzyskasz, przez skrócenie jednego z przewodów (węży) dołączonych do filtra.
Ogólnie można przyczepić się tylko do końcówek. JBL ma ciekawsze rozwiązania i tańsze części. Za niecałe 30 zł, można kupić końcówki JBL, pasujące do Eheim 2224.
Zapytaj o opinię użytkowników JBL e900.

Gość

nar kalisz

29 lis 2009, 19:16   (#3)  

Do akwarium 100l polecam jbl Cristall Profi e900 ma jeden kosz więcej(4 kosze) niż model e700 .Dodatkowo masz pompkę do zalewania filtra,oraz komplet wkładów wraz z deszczownicą ,rurki teleskopowe,również w zestawie jest końcówka szerokiego strumienia itp.Ja używam tego filtra w akwarium 80l netto,przepływ możesz ustawić sobie dowolnie,pralki na pewno nie zrobisz.Mogę powiedzieć że dane techniczne podawane w sklepach są dość pobieżne.Wydajność 900l na godzinę to jest sama pompa bez wkładów.Przepływ rzeczywisty przy zastosowaniu standardowych wkładów(czystych) tj.400l/h.Ja w swoim filtrze mam zastosowaną lawę wulkaniczną czyli przepływ jest jeszcze mniejszy.Dodatkowo czym większy filtr tym lepsza filtracja oraz rzadsze czyszczenie.Chodzi u mnie już prawie rok, wycieków żadnych brak,zatrzaski ładnie się zamykają.Wkłady czyszczenia wstępnego znajdują się w pierwszym koszu od góry czyli możesz je wyczyścić bez ruszania reszty.Wykonane są z dość grubej gąbki zatrzymają duże cząstki,np mała krewetka może przelecieć dalej.Jeśli chodzi o głośność to słychać jego pracę (lekki szmerek) z odległości 0,5-0,8m.j.Pozdr. Oto opinia sprzedawcy
Moc : 15W
Wydajność : 900l/h
Pojemność wkładów filtracyjnych: 7,6 litra
Filtry kubełkowe firmy JBL z serii "e" to następcy legendarnych już filtrów kubełkowych Cristalprofi 120, 250 i 500. Obok filtrów marki EHEIM, należą do najlepszych urządzeń tego typu na rynku. Charakteryzują się doskonałą jakością wykonania, nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi oraz łatwością obsługi.

Dużą zaletą filtrów z serii Cristalprofi jest także doskonały serwis gwarancyjny oraz pogwarancyjny - importer bardzo dba o to, aby zapewnić stały dostęp do części zamiennych.

Warto też zaznaczyć, że cena tego filtra jest niewiele wyższa od tanich, masowych wyrobów (np. Tetra, Fluval, Atman) - a jakość stoi na dużo wyższym poziomie. Jeżeli więc poszukujesz urządzenia z wyższej półki za rozsądne pieniądze - to śmiało polecić możemy filtr CristalProfi e900 firmy JBL.

Filtr posiada 4 letnią gwarancję

Sprzedawane przez nas filtry to kompletne zestawy, zawierające wkłady filtracyjne oraz elementy niezbędne do podłączenia filtra!

Za niewielkie pieniądze możesz mieć jeden z najlepszych dostępnych filtrów - znacznie przewyższający inne produkty z tej grupy cenowej.
Zobacz jak wygląda;
http://www.youtube.com/watch?v=Y-h-VpP0 ... L&index=10
pozdr.

nar

Miasto: kalisz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
haldeman Kraków

29 lis 2009, 20:19   (#4)  

Nie chce Cie rozczarować, ale w każdym filtrze spadnie Ci wydajności jeżeli podepniesz do niego reaktor.

Nar

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem,ale ex700 ma 4 kosze, czyli Jb900 ma ich 5?

haldeman

Miasto: Kraków

marthinez Szczecin

29 lis 2009, 20:33   (#5)  

haldeman napisał(a):Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem,ale ex700 ma 4 kosze, czyli Jb900 ma ich 5?
Tetra ex700 ma faktycznie 4 kosze, ale Jbl e700 ma 3. :wink:

marthinez
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Szczecin

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11225
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 749
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1596
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6657
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4603
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 445
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1541
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Jaki filtr ro najlepszy ?

Achilles272 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2687
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1212
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 982
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 375 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 375 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.