|
|
Pomysł na aranzacje do akwa 200l
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam wszystkich!
Niedawno zakupiłem akwarium 200l i nie wiem jak je uzadzic.
Wiem ze napewno bedą tam pływac paletki ok 4 lub 5 sztuk.
mam wiec kłopot jak ładnie i estetycznie uzadzic te akwa nie bedzie to napewno typowy zbiornik holenderski (na to paletki nie pozwola swoja przemiana materri).
Prosze o pomoc w projektowaniu.
Jesli ktos posiada ładne akwa z dyskami o tym litrazu prosze o zamieszczenie zdjec.
akwa 200l
co2- własnej roboty
filtr zewnetrzny kubełkowy (jakis starszy)
filtr wewnetrzny-mechaniczny
poprosze równiesz o informacje na temat jakiegos taniego ale dobrego oswietlenia tego baniaczka
-
hubert93
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Grodzisk Mazowiecki
Usunięto użytkownika 14432
-
Usunięto użytkownika 14432
●
dzieki ale mi raczej chodziło o jakis rys rozmieszczenia roslinek itp.
-
hubert93
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
hubert93 napisał(a):dzieki ale mi raczej chodziło o jakis rys rozmieszczenia roslinek itp.
Tam jest tego sporo - przekop kilka watkow
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
mam wiec kłopot jak ładnie i estetycznie uzadzic te akwa nie bedzie to napewno typowy zbiornik holenderski (na to paletki nie pozwola swoja przemiana materri).
Hm? Ale o co chodzi? Rybie odchody to najlepszy nawóz dla roślin. Przy takich prosiakach jak paletki, można wyhodować przepiękny ogród - obsada w tym pomaga, a nie przeszkadza. Sprawdź akwarium Waldeusza:
http://www.woczko.dami-rz.pl/
A jeśli chodzi o schematy rozmieszczenia roślin, to najfajniej jest to rozwiązane na konkursie AGA. Odwiedź stronę konkursu lub ściągnij ją w postaci pliku torrent (to drugie rozwiązanie jest super, bo serwer AGA jest bardzo wolny).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
dzieki ze pokazales mie te akwa Waldiusza naprawde piekne dyski i ogulnie super tylko ja niestety nie posiadam tak rozbudowanego filtra jak on.
I nie jestem pewny czy przy dyskach da sie zrobic prawdziwa dzungle w akwarium
Moze mi ktos powiedziec jaka pojemnosc akwa powinno miec na zrobienie sumpa do akwa o pojemnosci 200
posiadam w domu pusty zbiorniczek ok 35l wystarczy??
-
hubert93
●
Mam jeszcze takie pytanko czy w akwa 200 z paletkami mogę zastosowac pod żwirem warstwę ziemi ogrodowej?
Czy raczej nie bo przecież paletki dosyc mocno dostarczają nawozu
-
hubert93
●
hubert93 napisał(a):Mam jeszcze takie pytanko czy w akwa 200 z paletkami mogę zastosowac pod żwirem warstwę ziemi ogrodowej? Czy raczej nie bo przecież paletki dosyc mocno dostarczają nawozu
Ja osobiscie jestem przeciwnikiem ziemi nieznanego pochodzenia w akwarium - decyzja nalezy do Ciebie.
Warstwa substratu w podlozu a odchody ryb to troszke 2 inne sprawy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Wsumie to sporo przegladam artykułów na temat ziemi pod żwirem i dochodze do wniosku ze to dziala tylko obawiam sie ze to zaszkodzi paleciom a niechce stracic dosyc drogich rybek
-
hubert93
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
Hej
Oczywiście po niemiecku 😁.
20 cm ?si=yqWff-QLAKmCnXos
45cm ?si=BAtjVQzzBfCH7J8l
Cześć
Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
1-200422.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 200l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants.
Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
Fajny młody chłopak z zajawką, zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości włączenia napisów i ich automatycznego tłumaczenia na j.polski.
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
|
|