Rośliny 3 plan - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny 3 plan

Liczba wyświetleń: 1592·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Matrixowo Zduńska Wola

24 lis 2009, 12:02 Rośliny 3 plan  (#1)  

Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów zielarzy.

Jakie rośliny dość wolniej rosnące, mogą być bardziej wymagające byście mi polecili na prawy tylny róg akwarium? Interesowałoby mnie coś fajnie wyglądającego, może być coś całkiem innego niż mam teraz w akwarium. Chcę wywalić nurzańca bo mam dość tego chwasta.

Może jakieś microsorum? moze coś co by się wybarwiało na czerwono? ale to chyba odpada w narożnik bo tam zawsze mniej światła jest.

Proszę o pomoc :)

Dzięki

Matrixowo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zduńska Wola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marti Szczecin

24 lis 2009, 15:05   (#2)  

może zainteresuje Ciebie rotala macranda :?: piękna czerwona roślinka ale czy wolno rośnie to nie wiem, nie miałem jej w zbiorniku :wink:

proserpinaca palustris. Wolno rośnie w sprzyjających warunkach ładnie wybarwia sie na czerwono i ma niespotykane postrzępione liście. Tę roślinę akurat mam i na prawdę w porównaniu do innych łodygowców rośnie wolniutko
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

marti

Miasto: Szczecin

Stokrotek Warszawa

24 lis 2009, 15:21   (#3)  

Macrandra rosnie dosc szybko i potrzebuje sporej ilosci swiatla. Proserpinaca tez jest swiatlolubna, ale juz nie tak bardzo. Jest swietna na srodkowy i tylny plan.
Pozdrawiam, Darek

Stokrotek

Miasto: Warszawa

Matrixowo Zduńska Wola

24 lis 2009, 15:28   (#4)  

faktycznie proserpinaca palustris bardzo ładna roślinka. Muszę nad nią się również zastanowić :) ale czy nadawałaby się na tylny środkowy plan w rogu zbiornika?

Matrixowo

Miasto: Zduńska Wola

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 127
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743963
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9040
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25493
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44129
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
20240220_151635 (1).jpg

rosliny INVITAL

waldimaszewski w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7049
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital. Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll: Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
unnamed.jpg

Paludarium 300l obsada i rośliny

czaro1366 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
Dzień dobry, To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1316
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2652
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1509
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 612 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 612 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.