Witam. Chciałbym się Was poradzić w sprawie kupna nawozów. Może na początek trochę o zbiorniku. Jest to kostka 25 x 25 x 25 , oświetlenie 0,75 W/l.
Podłoże: ADA Aqua Soil Amazonia
Roślinność:
Rotala Green
Hemianthus Callitrichoides
Hemianthus Micranthemoides
Glossostigma Eleocharis acicularis
Zbiornik ma 2 tygodnie i od początku leję 1ml dziennie nawozu ADA brighty K. Do tego od paru dni zacząłem podawać easycarbo.
Chciałbym zapytać co dalej z nawożeniem, jaki nawóz kupić, myślałem o nawozach Easy life tylko nie wiem jak będą reagowały z podłożem. A może jakiś całkiem inny nawóz? Czy bez nawozów ADY się nie obejdzie? Chciałbym aby ktoś doradził mi co mam kupić i jak to później stosować.
Pozdrawiam.
w zasadzie najlepsze efekty osiąga się tylko na całej serii ADA one są pod siebie tworzone - najlepiej współgrają i uzupełniają się, ale równie dobrze możesz nie nawozić ADĄ a np solami - tak mi się wydaje, efekty będą podobne acz kolwiek ja wybrałem ADA - jak się spisze to dodam notkę
Oczywiscie, ze mozna. Tylko czy napewno chcesz? Podloze ADA jest zyzne a nawozy stosunkowo ubogie (jednoczesnie sporo kosztuja). Maja jednak wielka zalete: nie trzeba nic kombinowac tylko stosowac sie do zalecen producenta.
A gdzie można kupić sole? Chodzi o te nawozy w proszku sprzedawane na allegro po 3zł?
A co sądzicie o nawozach easy life? Współgrały by z amazonią? Wiem, że jeśli kupię wszystkie nawozy z ADA to powinno być dobrze ale szukam tańszego rozwiązania a i chciałbym by efekty były zadowalające.
jeśli chodzi o sole i micro to kupuj najlepiej w tym sklepie, większość z nas tam kupuje, a jeśli nie to ci co kupują są na 100% zadowoleni, a micro z tego sklepu jest na 100% bardzo dobre i lepszego nie potrzeba.
kup nawozów za 30-40zł i masz spokój na rok czasu. jedynie kup dość sporo Mg bo dużo się go dodaje do nawozów.
A micro jedna butelka starczy na rok czasu. K kup góra jedną paczuszkę lub w ogóle bo z KNO3 dodaje się bardzo dużo K i w ogóle nie ma potrzeby go dodawać dodatkowo.
Stokrotek napisał(a):nie rozcienczac bardziej, tylko policzyc na kalkulatorze EI.
yyy... najpierw policzyć a potem wyjdzie, że trzeba rozcieńczyć czyli zrobić mniej nasycony roztwór... no chyba że wolimy liczyć krople Ja nie mówię Pieroogowi jak stosować metodę EI tylko co zrobić żeby móc stosować zasadę wskazaną przez sprzedawcę mikro (1 ml na 100 litrów wody w akwarium) w swoim baniaczku około 7 razy mniejszym
no normalne, że przelicza się całkiem inaczej, Chodzi o to, aby zrobić taki roztwór z soli i micro oddzielnie, aby np do akwarium 20l dodawać 10 lub 15 ml nawozu. A jak się będzie chciało zwiększyć ilość nawozów w akwarium, bo okaże się, że za mała dawka była, to tylko zwiększamy ilość dawkowanego nawozu w ml np z 10 ml na 15 ml lub na 20ml itp.
A ogólny roztwór micro czy macro zawsze możemy robić taki sam.
Wszystko jest lekkie i przyjemne i można dopasować pod siebie.
A jeśli chodzi o te roztwory, to z tego co kiedyś gdzieś pisał Spider, lepiej jest podawać więcej ale mniej nasyconego nawozu niż jak bardziej nasyconego. Mniejszy margines błędu i bardziej dokładne dawki w przeliczeniu na ppm.
EDIT
A dla przykładu:
bierzesz butelkę 500ml, wlewasz do niej 300ml wody nie ważne czy to RO destylka czy kranowit wsypujesz do niej tak:
KNO3 - 11g
MgSO4*7H2O - 30g
następnie zalewasz butelkę do 500ml i wymieszaj aż wszystko się rozpuści
To będzie twój nawóz micro i on przy akwarium 30L - podmiany 50% na tydzień i dawka 15ml go da ci takie stężenia:
NO3 - 20 ppm/tydzień 6ppm na dawkę
PO4 - 4ppm/tydzień 1,4ppm na dawkę
MG - 9ppm/tydzień 3 ppm na dawkę
K - 14ppm/tydzień 4,5ppm na dawkę
teraz micro intermagu:
30ml nawozu wlewasz do 200ml, a następnie dopełniasz aby w butelce z wodą i nawozem nie było więcej niż 300ml rozcieńczonego nawozu
i teraz podajesz 15ml takiego nawozu 2x w tygodniu co daje ci Fe 2,25ppm/tydzień i 0,7ppm na dawkę
Następnie robisz tak:
1dzień - 15ml macro - dzień podmiany wody - oczywiście po podmianie wody lub w trakcie
2 dzień - 15ml micro
3 dzień - 15 ml macro
4 dzień - 15 ml micro
5 dzień - 15 ml macro
6 dzień - bez nawozów
7 dzień - bez nawozów przed podmianą wody
I tak tydzień w tydzień. kiedy będziesz podawał nawozy? hmm to już chyba nie ma znaczenia bo jednia twierdzą rano, drudzy wieczorem. moim zdaniem to nie ma znaczenia
jak okaże się, że dawki są za małe to możesz zwiększyć dawki z 15 do 20 ml itp
Ostatnio edytowano 20 lis 2009, 16:32 przez Matrixowo, łącznie edytowano 1 raz
Matrixowo napisał(a):Musisz podać litraż akwarium, ile podmian wody chcesz robić raz na tydzień, najbardziej popularną ilością jest 50% do małych i średnich akwarium.
15 litrów, jest to kostka 25X25X25
Jest to świeży zbiornik więc robię podmiany co dwa dni około 5 litrów.
Mógłbym podmieniać wodę co dwa dni np. 2 litry?
Tutaj mogę wszystko policzyć? https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... wozow.html Jeśli tak to o co chodzi w Zawartość pierwiastka w nawozie oraz dawka mieszaniny ?
Jeśli kupie to o czym pisaliśmy to będą to makro i mikro elementy i do tego lałbym easycarbo i to wystarczy?
hmmm, no jak będziesz miał za dużo światła to może być problem.
Ale jak dość mało, to EC powinno wystarczyć. z Tym to jednak zwróciłbym się do Spidera, czy aby te nawozy bez CO2 i w takich dawkach będą odpowiednie, bo bez Co2 mogą powstawać ci się glony, lub trzeba będzie jeszcze zmniejszyć dawki nawozów o 50% bo fotosynteza roślin będzie dużo wolniejsza i nie będzie takiej potrzeby lania tylu nawozów.
Do tego ilość zakupów w sklepie z solami to spokojnie możesz pomniejszyć o 50% bo myślałem, że masz większe akwarium, jednie micro zostaje ci jedna butelka bo mniejszej się nie da kupić, i trzymaj micro w lodówce, ale to oryginalne. Rozcieńczone można trzymać normalnie (chyba)
Więcej rad otrzymasz od Spidera lub innych bardziej doświadczonych akwarystów, bo ja nie mam doświadczenia i wiedzy jak to się będzie miało bez podawania CO2
Powiedz jeszcze ile będziesz miał i jakie światło nad akwarium.
EmWuj w Nawożenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20341
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3208
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51636
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7993
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Lizur97 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4348
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2056
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Tycik w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4990
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
daniel barycki w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2627
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
uukassiupl w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3661
Od początku,
Mam w kranie
NO3 1
PO4 0
K 6.5
Ca 69
Mg 18
W akwarium
NO3 12
PO4 1.2
Biorę pod uwagę zależności:
N:P:K 12:1.2:24 (upraszczając azot do NO3 nie jako samo N i to samo z fosforem)
Ca...
Domineo w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2587
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Statystyki
Ten temat przegląda 234 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 233 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej