Mauys, przepraszam, bylem troche zlosliwy.
Filtr musi spelniac podstawowe zadanie, czyli filtrowac. Oprocz zbierania nieczystosci z wody, glownie chodzi o neutralizacje szkodliwych zwiazkow (NH4, NO2). Samo mieszanie wody w akwarium nie jest zadaniem filtra, aczkolwiek jest to pozytywny skutek "uboczny". Tak wiec fitr przede wszystkim musi miec odpowiednia pojemnosc na wklady biologicznie czynne. Sam przeplyw to nie wszystko. Inaczej mozna by podlaczyc silna pompa do obudowy fitra narurowego i po klopocie.
W Twoim przypadku schodzenie ponizej 4,5 -5l jest ryzykowne. Przeplyw tez raczej powinien byc powyzej 900l/h.
Oszczedzac mozez na wszystkim innym, ale nie na fitrze. Nie musisz jednak kupowac najdrozszych marek. Mysle, ze w granicach 600 PLN osiagniesz zamierzony cel. Popros o porade admina na priva. Mozesz tez sprobowac kupic filtr uzywany. Z tych przedstawionych na stronie sklepu w pzyzwoitym przedziale cenowym sa: Eheim prof. II 2026, Tetra EX1200.
Zastanow sie tez nad obsada (tu mozesz zaoszczedzic)
Proponowana przez Ciebie obsada jest moim skromnym zdaniem zbyt liczna i w zasadzie niezbyt do siebie pasujaca. (rozumiem, ze chce sie miec po "kawalku z kazdego kolorowego swiata")
Jesli chcesz miec paletki, trzy to minmum, aby sie w miare dobrze czuly. Bedzie musiala byc ciepla woda (wiekszy filtr). Pielegnice do tego juz nijak nie pasuja. Moga zostac neonki od bidy, nawet beda niezle wygladac, ale zmienilbym je na simulans. Sa mniejsze od czerwonych i Innesa a przede wszystkim lepiej sie prezentuja. Temperatury w zakresie 28 -29C nie sa dla nich najlepsze ale powinny przezyc.
Ewentualna rezygnacja z paletek pozwoli Ci na hodowle krewetek i bardziej zroznicowana obsade.
Wiem, ze decyzja nie jest latwa i jestem ciekawy co pstanowisz.
dzieki Darek za rozsądną i ciekawa odpowiedz... w tym problem ze juz zamowilem tego eheima ecco i jest w drodze jest szansa go wymienic i chyba sie ciebie poslucham i zastosuje eheima prof 3 2073
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 835
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4964
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 510
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1679
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1632
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8224
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3919
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4751
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
bleiddze w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3891
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Statystyki
Ten temat przegląda 149 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 149 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej