mętna woda po hydro - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

mętna woda po hydro

Liczba wyświetleń: 1446·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
amator82 Mława

15 lis 2009, 21:34 mętna woda po hydro  (#1)  

Witam!
Mam problem. Po podaniu Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral mam mętną wodę przez kilka dni. Używam do podmian wody z filtra ro. Zastanawiam się czy ten uzdatniacz mógł się przeterminować lub coś jest z filtrem ro. Może woda jest twarda (filtr nie działa) a hydro przez to słabo się rozpuszcza, a może w nawozie rozwinęły się jakieś pierwotniaki, czy to możliwe? Nie posiadam testów do wody więc nie wiem co jest grane.Akwarium mam od czerwca: 240l, oświetlenie 2x30w + 2x39w, filtr e900 standardowe wypełnienie, co2 chwilowo z bimbrowni (reduktor tydzień temu się rozregulował i poszła cała butla przez noc ryby usnęły, przeżyły dwa otoski). Od sierpnia po 2 tygodniowym urlopie walczę z glonami nitkowatymi same naturalne sposoby.

amator82
Ranga: Początkujący

Miasto: Mława

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

16 lis 2009, 13:58   (#2)  

W uzdatniaczach nie za bardzo może się coś przeterminować, bo to dość trwałe nieorganiczne związki.
Zmętnienie to prawdopodobnie efekt użytego w preparacie CaCO3, który rozpuszcza się w wodzie tylko w obecnosci CO2, co może zająć trochę czasu, zwłaszcza przy niskim stężeniu CO2 w wodzie i słabej cyrkulacji wody.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 16 lis 2009, 15:43 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Stokrotek Warszawa

16 lis 2009, 15:18 n  (#3)  

Slaba rozpuszczalnosc CaCO3 to problem chyba wszystkich mineralizatorow do wody RO. Uzywalem remind chichlid Aquatic Nature i wiele musialem sie namieszac wody w wiaderku aby ten specyfik rozpuscic. A i tak pozostawaly krysztalki soli, ktore upodobaly sobie roznego rodzaju mchy do osiadania, powodujac syf i pozniejsze zaglonienie. Teraz uzywam tylko RO i odrzutu w proporcjach 3:1 (wczesniej zrobilem testy, aby osiagnac wlasciwe parametry). Jestem zwlennikiem EI i daleko "gdzies" mam parametry wody wyjsciowej z takiej mieszanki oprocz pH, kH, i GH, ktore jestem w stanie kontrolowac. Reszte zalatwiaja pierwsze dawki nawozow EI.
No i gitara.
Pozdrawiam, Darek

Stokrotek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa

amator82 Mława

16 lis 2009, 16:01   (#4)  

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

amator82
Ranga: Początkujący

Miasto: Mława

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8241
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4070
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
5119881B-8152-4153-90D2-10F912E6E7D3.png

Woda kranowa do akwarium

mateusz gawroński w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6056
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Screenshot_20220108-134332_Office.jpg

Nawozenie akwarium z srednio twardą wodą

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 238 · Wyświetlenia: 77960
Witam chce sie zapytac jak nawozic akwarium z ca 83 ppm zeby to roslo. Wiem ze chodza akwarium z taka woda bez ro. Chce dowiedziec sie wszystkiego co bedzie potrzebne aby to dobrze chulalo.... na razi...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5037
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3194
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Woda RO a zmiękczacz

CcxcC w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4887
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?

Dolewki wodą RO

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3648
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną

Miękka woda vs podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1243
Zapraszam do udziału w ankiecie

Woda RO ph 8,2

Glonowaty w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7946
Jak w temacie mam już około roku filtr kupiłem nowe wkłady i membranę. TDS 21 a ph 8,2 i tu lekkie zdziwienie. Czy coś należy już wymienić? Czytałem że mebrana 2 lata srednio trzyma i jak nie ma TDS 5...

Statystyki

Ten temat przegląda 331 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 331 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.