Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
To tzw. banana plant, bardzo ciekawa ale problemowa roslina.
Opis znajdziesz na stronie Andrzeja Kociołkowskiego:
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/nymphoides%20a.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Bardzo dziekuje. Sprobuje ja utrzymac w akwarium. Ostatnio nawet dokupilem jeszcze jedna oprawe oswietleniowa HAGEN 2x24W.Teraz jest 4x24W. Mam nadzieje , ze teraz spelnilem jeden z podstawowych warunkow utrzynania i chodowli roslinek w moim akwarium. Na kolejne do spelnienia warunki przyjdzie pora.
-
AndrzejS
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: USA
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja posiadałem - zero problemów, z tym, że ja swoje egzemplarze normalnie zasadziłem - dopiero wtedy roślina pokazała pazury - liście miała wielkości dłoni 
-
devoratus
●
W zbiorniku,który ostatnio pokazałem jest posadzonych kilkanaście bulw lotosa bananowego.Zapomniałem wyszczególnić go w opisie.
P.s Temat 120x40x50 OW
-
Gość
●
Sergiusz Kowalew napisał:
"W zbiorniku,który ostatnio pokazałem jest posadzonych kilkanaście bulw lotosa bananowego.Zapomniałem wyszczególnić go w opisie. "
Zauważyłem, nawet zapytałem w ww. co to za roślina ponieważ w tej konkretnej aranżacji ma bardzo małe liście powierzchniowe, co mnie zaskoczyło. Byłem przekonany że ich wielkość jej porównywana z np. lotosem tygrysim.
-
haldeman
●
- Miasto: Kraków
Sergiusz Kowalew napisał(a):W zbiorniku,który ostatnio pokazałem jest posadzonych kilkanaście bulw lotosa bananowego.Zapomniałem wyszczególnić go w opisie.
P.s Temat 120x40x50 OW
Gratuluje. Naprawde wspaniale akwarium tez bym chcial miec takie efekty hodowli roslinek. Teraz dopiero widze swoje braki. Powodzenia
-
AndrzejS
●
Może ktoś poprawić temat? Bo roślina to Nymphoides aquatica (grzybieńczyk bananowy) a w łacinie to już spora różnica, jeśli zamienimy kolejność wyrazów, chyba się zgodzicie? 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Yahilles napisał(a):Może ktoś poprawić temat? Bo roślina to Nymphoides aquatica (grzybieńczyk bananowy) a w łacinie to już spora różnica, jeśli zamienimy kolejność wyrazów, chyba się zgodzicie? 
Tak zgadzam sie to moja wina. Nazwa tematu jest ok. Sorry
-
AndrzejS
●
Dlaczego moj Nymphoides aquatica wypuszcza duzo rozwijajacych sie lisci a nie daza one do powierzchni wody. Wszystkie sa na poziomie 2- 10cm od podloza. Jaka moze byc tego przyczyna?
-
AndrzejS
●
AndrzejS napisał(a):Dlaczego moj Nymphoides aquatica wypuszcza duzo rozwijajacych sie lisci a nie daza one do powierzchni wody. Wszystkie sa na poziomie 2- 10cm od podloza. Jaka moze byc tego przyczyna?
Minelo juz troche czasu jak zalozylem ten temat i w koncu doczekalem sie odpowiedzi na moje pytanie dlaczego............itd. Roslina wypuscila dwa pedy probujace sie przescignac w dazeniu ku powierzchni wody. Przez dwa lub trzy tygodnie przestalem podawac jakiekolwiek nawozy oczywiscie oprocz podawania Co2. Rezultaty sa rewelacyjne . Rosliny zaczely szybciej rosnac, nabierac masy. Tak naprawde to nie wiem skad ta zmiana. Moze potrzebowaly odpoczynku. Oto krotki filmek http://www.fotosik.pl/video/7cf95b721c47a159.html
-
AndrzejS
●
Odświeżam temat bo akurat udało mi się zakupić owo cudo i pytam bo nie wiem czy to normalne że liście od spodniej strony nie są fioletowe tylko zielone w kropki. Zaznaczam że roślinka jest młoda (ok 7 cm). I czy rzeczywiście toleruje tylko tak wąskie parametry GH do 4 a pH 6.5-6.8 . mam trochę twardszą wodę w akwarium.
-

moonrider
●
Roślinki rosną hardo ale mam pytanie . Obydwie roślinki wypuściły w ekspresowym tępie długie ogonki ku powierzchni wody- na ich szczycie jest ni to pąk ni to zwinięty listek (rosną z godziny na godzinę). I tu pytanie: czy to kwiat czy pąk i co z tym robić? Coś mnie się o uszy obiło że lotosy po wypuszczeniu liści nawodnych pod wodą marnieją. Obcinać, zostawić? Rady...
-

moonrider
●
Podbijam po raz kolejny Banana plant wypuszcza kolejny liść nawodny- nie wiem co robiś bo podwodnych nie wypuszcza. Moje pytanie- czy liście podwodnie nie zmarnieja ?
(roślina pewnie wybierze jako sprawniejsze liście nawodne). czy obcinać liście nawodne?
Aha czy zna ktoś jakąś metodę by zmusić roślinkę do rozmnożenia się (powstania roślin potomnych)?
Pozdrawiam
P.S. roślinka mało popularna ale może ktoś ma doświadczenie
-

moonrider
●
Niestety roślina wybrała liście nawodne- podwodne marnieją ale pomimo to jest bardzo dekoracyjna. Natomiast dalej nie wiem jak ją zmusić do rozmnażania nie wypuszcza roślinek potomnych- może ktoś wie co zrobić by "doczekać się potomstwa"  czyli małych banana plantek?
-

moonrider
●
Powiązane tematy
Witam,
Chciałem poradzić czy roślina limnophila aquatica nada się jako roślinka drugiego planu? (oczywiście odpowiednio przycinana). Chciałem stworzyć kontrast dla Ludwigi Repens Red, tzn. czerwona r...
lim3.jpg
Limnophila aquatica pochodzi z Azji. To osiągająca duże rozmiary atrakcyjna roślina łodygowa o jasnozielonych, przepięknie powycinanych liściach przypominających piuropusze nazywana potoczn...
nymphoides2.jpeg
Nymphoides sp. rośnie w naturze w Azji i Afryce, natomiast odmiana 'Taiwan' wywodzi się z rejonów południowego Tajwanu. Cechą charakterystyczną tej odmiany są podwod...
Jak w temacie żółknie u dołu.
Czy powodem może być zbyt gęsto posadzona???
Do góry rośnie bardzo ładnie, roślinke wsadziłem tydzień temu.
Akwarium 128l
Podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano torfow...
alternateraa.jpg
Alternanthera aquatica (Parodi)Chodat (1926)
SYNONIMY:
Mogiphanes aquatica Parodi (1878)
Alternanthera hasslerianda Chodat
POCHODZENIE:
Brazylia, Boliwia, Paragwaj. Roślina ...
https://roslinyakwariowe.pl/baza/limnophila_aquatica/
Zakupiłem tydzien temu ta roslinke i z poczatku nic sie nie działo-ładnie rosła i wszystko było ok... po paru dniach zaczeła mi brazowiec:/ młode listki sa normalne (jasno zielone) ale po dniu brazowi...
Witam
Mam problem. Moja limnophilia pokrywa sie brązowym nalotem. U samej góry młode liście są zielone ale mniej więcej od połowy brązowe to samo dotyczy wywłócznika.
Innych roślin w akwarium probl...
Mam w akwarium 10 limnophili (530litrów,320W T5 13h/dzień, CO2, 5ml TMG/dzień, podmiany 20%/ tydzień)
gdy nawoże, roślinki robią się wąskie, i żadkie :evil: , gdy przestaję nawozić robią się szerokie...
Mam w akwarum 10 limnophili aquatica . na początku jak je kupiłem zaczęły pięknie rosnąć i miały średnicę okk 15 cm, przez jakieś 1-2 miesiące. otem jak zacząłem je nawozić zaczęły robić się wąskie ( ...
|
|