EHEIM Prof 2222 aktualizacja. Jest 2224 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

EHEIM Prof 2222 aktualizacja. Jest 2224

Liczba wyświetleń: 1737·Odpowiedzi: 6
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
Witam.

Planuję zakup filtra jak w temacie, do akwarium 86 litrowego.
Co myślicie o tym filtrze? Macie jakieś doświadczenia z tym modelem?
Ostatnio edytowano 26 lis 2009, 15:43 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

14 lis 2009, 15:07   (#2)  

Ja zakupiłem 2224+ do 60l - uważam, że jest w sam raz na ten rozmiar akwarium.
Na Twoim miejscu rozważyłbym właśnie model 2224+ lub wyższy. Im większym filtr - więcej mediów filtracyjnych zmieścisz tym lepiej. Nie bój się pralki - stłumisz na wyjściu jest taka opcja. Poza tym model działa u mnie bez zarzutu i przede wszystkim jest cichy. Polecałem go też użytkownikowi tego forum KubaGsxR, zapytaj go czy jest zadowolony bo chyba kupił. Ma zawory odcinające przed czyszczeniem, regulacje przepływu, deszczownie i wypełnienia w komplecie. Filtr sprawia drobne problemy z zalaniem (bo nie ma funkcji automatycznego zalewania), ale jak się to zrobi raz a dobrze to nie ma później żadnych problemów.

paweln

14 lis 2009, 19:52   (#3)  

No to zabiłeś mi ćwieka. 2224 różni się od 2222 tylko objętością wkładu większą o 0,7 litra.
Pompa jest taka sama, więc prędkość przepływu w jednym i drugim, też będzie taka sama.
Rożnica w cenie też niewielka...
Hmm...

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 lis 2009, 22:59   (#4)  

No to 2224 stoi już w pokoju.
Odpalę jutro, bo dzisiaj czasu nie miałem, a na noc trochę strach włączać.
Jednak trochę się rozczarowałem tym, że:
1. Rura ssąca z koszykiem nie jest teleskopowa.
Więc jeśli ma się zbyt płytkie akwarium, trzeba obciąć kawałek rurki lub przyzwyczaić się do rurki wystającej ponad akwarium. :?
2. Aby połączyć deszczownię z rurą wylotową (kolankiem), trzeba obciąć kawałek jednego węża. Mogli już dołożyć 5 cm wężyka.

Istnieje również możliwość dokupienia innych końcówek, ale to podraża i tak drogi towar.
Mam nadzieję, że dobrze będzie filtrować wodę. :)

Gość

26 lis 2009, 00:16   (#5)  

Ad.1 zgadza się - też musiałem skrócić
Ad.2 ale i tak przytniesz węże do takiej długości jak ci odpowiada.

paweln

angelini2@wp.pl

26 lis 2009, 12:54   (#6)  

No z tym przycinaniem weza do deszczownicy to dali ciala firma tak jak eheim a nie stac ich na 5 cm wezyka

Ja bym wezy nie obcinał narazie nie wiadomo moze cos za jakis czas zmienisz postawisz gdzie indziej akwa i potem bedzie problem bo sie okaze ze ci wezyka nie staracza

jak nie zwija sie i nie ma go za duzo to bym zostawił

angelini2@wp.pl

26 lis 2009, 13:39   (#7)  

angelini2@wp.pl napisał(a):No z tym przycinaniem weza do deszczownicy to dali ciala firma tak jak eheim a nie stac ich na 5 cm wezyka

Ja bym wezy nie obcinał narazie nie wiadomo moze cos za jakis czas zmienisz postawisz gdzie indziej akwa i potem bedzie problem bo sie okaze ze ci wezyka nie staracza

jak nie zwija sie i nie ma go za duzo to bym zostawił

Obciąłem 5 cm, bo musiałem jakoś połączyć. Mierzyłem i węży wystarczy do nowego zbiornika z nowej szafki.
Na razie pracuje razem z kaskadą. Niech bakterie się produkują, żeby w nowym akwarium był szybszy start.
Filtr naprawdę cichy. Nawet po ograniczeniu odpływu, żeby nie było pralki.

Woda po 3 godzinach filtrowania, jest zauważalnie czystsza.

Gdyby nie te tandetne końcówki (rurki), byłbym naprawdę usatysfakcjonowany.
Na szczęście od JBL pasują i są o wiele tańsze. :) Satysfakcja rośnie. :)

Gość

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11221
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 748
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1595
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
YouTube

Jak to jest z tymi Ultramaxami?

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2721
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie. Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6639
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4584
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 440
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1540
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3800
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Jaki jest sens nadfiltracji?

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5458
Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kubełka, co prowokuje rozważania na temat sensem nadfiltracji. Póki co w moim akwarium 200l działa wewnętrzny Aquael Turbo 1000 z gąbką i watą ...

Statystyki

Ten temat przegląda 429 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 429 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.