Gdzie kupić sprawdzone sole do EI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Gdzie kupić sprawdzone sole do EI

Liczba wyświetleń: 5701·Odpowiedzi: 12
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Chilli Kraków
Witam możecie poradzić gdzie kupić sole do EI jakieś sprawdzone miejsce, strony internetowe ? może na terenie Krakowa ?
"...Wiesz jak rozpoznać strażaka w tłumie panicznie uciekających ludzi??
Zawsze będzie biegł w przeciwną stronę niż wszyscy inni..."

Chilli
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Piotr Baszucki Nowa Ruda

13 lis 2009, 00:08   (#2)  

Sprawdz na google:

"Krakowskie odczynniki chemiczne" i "Polskie odczynniki chemiczne Kraków"

tam dostaniesz najtaniej ilosci wystarczajace na kilka lat i jeszcze do obdzielenia kolegow akwarystow :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

13 lis 2009, 00:09   (#3)  

od ramdara na allegro, albo była taka kiedyś strona "od dekstera " cz sole od dekstera jakoś tak poszukaj na Googlach - tanio i bardzo "czyste" były

K.Nemo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 lis 2009, 00:19   (#4)  

http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/
Sprawdzone, kupowałem.

paweln

Chilli Kraków

13 lis 2009, 00:42   (#5)  

A w Krakchemi sie kupi ?
"...Wiesz jak rozpoznać strażaka w tłumie panicznie uciekających ludzi??
Zawsze będzie biegł w przeciwną stronę niż wszyscy inni..."

Chilli

Miasto: Kraków

Anonim 1811

13 lis 2009, 10:35   (#6)  

Również polecam akwanawozy. Przesyłka bardzo szybka, zawsze docierała po 2-3 dniach. Jakość "towaru" bez zarzutu :wink:

Anonim 1811

Cezary Karpa Ostróda

13 lis 2009, 12:17   (#7)  

Witam

Polecam ten sklep:

http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/

Czyściutkie, szybka wysyłka i tanio.
Sprawdzone przez wielu akwarystów.

Pozdrawiam

Cezary Karpa

Miasto: Ostróda

spider72 Wick, Szkocja

13 lis 2009, 13:26   (#8)  

Ja nie wiem dlaczego Sklep Rośliny Akwariowe nie sprzedaje jeszcze soli.
Wiele osób kupiło by je nawet gdy będą trochę droższe niż u konkurencji przy okazji innych zakupów, bo osobna przesyłka przecież jest czasami droższa od soli.
Tak zrobił jeden z największych sklepów na wyspach związanych z akwarystyką roślinną Aquaessentials. Jak klikniemy zakładkę bestsellers na ich stronie to 6 z 10 produktów (na dzień dzisiejszy) to sole lub rzeczy z nimi związane, jak pojemniki do przechowywania proszków lub roztworów.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

hetyt Wiązów/Wrocław

17 lis 2009, 23:04   (#9)  

hetyt

Miasto: Wiązów/Wrocław

17 lis 2009, 23:26   (#10)  

spider72 napisał(a):Ja nie wiem dlaczego Sklep Rośliny Akwariowe nie sprzedaje jeszcze soli.
Wiele osób kupiło by je nawet gdy będą trochę droższe niż u konkurencji przy okazji innych zakupów, bo osobna przesyłka przecież jest czasami droższa od soli.

Jakby się klienci sklepu przerzuci na sole i sami mieszali w garażu ze szwagrem to kto by kupował potem gotowce ADA, Aquabotanique oraz inne. :) Coś jakby zrobienie sobie samemu konkurencji.
Może też nie chcą odpowiadać na tysiące pytań odnośnie odmierzania, ważenia, dawkowania etc. od początkersów. A tak sprzeda się ładną butelkę z instrukcją obsługi i klient jest zadowolony a i godziwy zarobek z tego jest.
Może też nie warto się w to bawić bo marża jest stosunkowo niska na 100g KNO3 lub 50g KH2PO4 a np. MgSO4x7H20 można za rogiem w aptece kupić.

Chociaż jakby sole były na miejscu w Krakowie to bym kupił u nich bo zawsze to wolę im zapłacić trochę więcej niż płacić poczcie za przesyłkę. No ale mam to szczęście że jestem z Krakowa.

paweln

zulix Rzeszów

18 lis 2009, 10:11   (#11)  

Chyba jest też inny aspekt sprawy. Na wszystko w Polsce trzeba mieć pozwolenie. Na obrót odczynnikami chemicznymi również. Dla Sanepidu, US i innych instytucji nie będzie miało znaczenia, że są to substancje bezpieczne i stosowane jako nawozy. Na butelkach nie jest napisane: "nawozy" tylko "odczynniki" i w taki sposób będą klasyfikowane przez urzędników.
Zapewne trzeba spełnić milion drobnych paragrafów, aby takie coś uskutecznić. No i wtedy nie opłaca się skórka za wyprawkę. O takie "koncesje" może się starać firma, która z tego żyje a nie traktuje to jako urozmaicenie oferty.
Może nie mam racji ale w tak zbiurokratyzowanym kraju wydaje mi się to oczywiste. W pracy mieliśmy kiedyś problem ze zwykłą solą kuchenną, którą chcieliśmy kupić za poniżej 1 zł/kg ale urzędnicy nie byli w stanie zaklasyfikować tego jako odczynniki i musieliśmy kupić odczynnikowy za kilkanaście zł/kg.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

spider72 Wick, Szkocja

18 lis 2009, 11:24   (#12)  

Paweł
Mi się wydaje, że to wcale nie problem, zobacz ile Aquaessentials ma gotowych nawozów http://www.aquaessentials.co.uk/index.p ... 20a&page=1 cztery strony, począwszy od produktów ADA, przez Ferka, Easy Live, Tropica, API, Hagen, JBL, Kent, Tetra, Interpet, Aquafim i Seachem a skończywszy na nawozach, które sklep sam zaczął od niedawna produkować, węgiel w płynie i nawóz mikro.
Jakie stężenia dają sole w roztworach, albo jak dawkować suchą sól do akwarium i jaka jest funkcja danej soli można krótko opisać przy opisie soli, aby uniknąć pytań ze strony konsumenta, tak zrobił Aquaessentials np: http://www.aquaessentials.co.uk/index.p ... ts_id=1556

Jeżeli chodzi o różnego rodzaju pozwolenia w Polsce, to nic na ten temat nie wiem, ale wszystko jest możliwe, bo to kraj paradoksów zarzynający własną gospodarkę. Wydaje mi się jednak, że można to załatwić napisem na woreczku z solą,, np. dla KNO3 nawóz potasowo-azotowy dla roślin wodnych. Przecież dla zwykłych nawozów ogrodniczych czy akwarystycznych nie trzeba chyba zezwolenia.
Tak prawdę mówiąc to obydwa nawozy dostarczające węgiel EasyCarbo jak i Excel Seachema zgodnie z prawem europejskim powinny być oznaczone czarnym krzyżem w pomarańczowym trójkącie jako preparaty toksyczne i posiadać kartę produktu niebezpiecznego. Obydwaj producenci starają się tego uniknąć, bo nikt nie lał by toksyn do akwarium. W związku z tym wzięli na siebie odpowiedzialność za wynikłe konsekwencje związane z brakiem takiego ostrzeżenia. Jak widać klasyfikacja produktu zależy również od wytwórcy, który kalkuluje ryzyko związane z produktem. W przypadku zwykłych soli, toksyczność tych związków jest praktycznie żadna, może z wyjatkiem suchych mieszanek mikro, które zawierają metale cieżkie.

Ja tam nikogo do niczego nie mawiam, podaje tylko pomysł, który przy okazjji czasami może napędzać sprzedaż innych produktów. Sole są zazwyczaj tańsze od przesyłki, wiec konsument chcąc zmniejszyć jej udział w transakcji często wrzuci inne rzeczy do koszyka. Sprzedawcy na allegro czy inni dystrybutorzy soli, takiej opcji nie mogą zaoferować, bo sprzedają tylko sole, konsument ma tylko do wyboru kupić wiecej soli, aby zmniejszyć udział kosztu przesyłki w transakcji.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Piotr Baszucki Nowa Ruda

18 lis 2009, 12:34   (#13)  

Sprawa nie jest taka prosta.

1) Kazdy nawoz wprowadzony do obrotu musi miec pozwolenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uzyskac odpowiednie atesty.

Polecam lekture:
http://www.ijhar-s.gov.pl/news.php?idnews=325

Nie ma takiej opcji, ze ktos wymysli sobie nawoz a potem sprzedaje go na prawo i lewo, gdyz groza za to grzywny.

Opakowanie powinny byc tez prawidlowo oznakowane - w przeciwnym razie wytworcy groza kolejne kary.

2) Sprzedawcy na Allegro dzialaja zwykle nielegalnie i nie daj Boze jesli ktoremus Klientowi cos sie stanie bo nalykal albo nawachal sie odczynnikow chemicznych - bez uzyskanej zgody przez Ministerstwo kazdy sad od razu uzna racje winnego i sprzedawcy grozi odpowiedzialnosc karna.

Wystarczy, ze ktos zatruje sie jakakolwiek inna substancja majaca ten sam skladnik - pozywa takiego sprzedawce do sadu, z uwagi na niekontrolowany sklad takiego nawozu i brak atestow wygrana jest po stronie pozywajacego.

Chyba, ze sprzedawca nie wystawia paragonow i nie placi podatkow - wtedy dodatkowo nachodza kolejne kary (tym razem z US).

Podatki i cla trzeba placic, bo potem bedzie placz i zgrzytanie zebow, ze emerytury sa niskie :) Do tego dochodzi kwestia uczciwosci - kazdy sprzedawca "na lewo" powinien poznac kilka osob, ktore musza zyc z renty w wysokosci 500zl bo "rodacy" nie placa podatku.

3) Jesli chodzi o same sole - ich skup, rozwazanie, przygotowanie zestawow, marketing zwiazany z promocja oraz obsluga Klientow sa na te chwile nieoplacalne Aquaessentials maja np. MgSO4 w detalu taka sama cene jaka w Polsce dostaja firmy z rabatem za duze zamowienia.

Musielibysmy narzucac marze rzedu 2500% jak sprzedawcy na Allegro a to niedorzeczne.

np 100g MgSO4 kosztuje w zakupie za 500g ok 18-23zl (w zaleznosci od producenta), czyli 5g kosztuje 18 groszy - na allegro sprzedaja to po 4.50 czyli marza to...2500%

Wybaczcie ale takie wysokie marze to chyba jakies nieporozumienie tym bardziej ze w kazdym wiekszym miescie jest sklep z odczynnikami chemicznymi i mozna je kupowac na kilogramy za grosze.

Wystarczy wpisac w google np. "Warszawa + odczynniki chemiczne"
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3403
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4746
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Bez tytułu.png

Sole - dawkowanie.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5783
Witam! Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku? W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5477
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Sole Potas

kamz w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6291
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył. I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6341
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Dawkowanie potasu - sole czy gotowce?

Szymon871 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4480
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory. Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...

Jak mieszać sole -wszystko razem czy osobno.

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2908
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać. Mam na imię Bartek i powróciłem po latach do starego hobby. Przeglądam forum od czasu do czasu i nastał czas aby zacząć po...

Sole potasu do akwarium

dadu w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1916
Witam chciałbym spróbować nawożenia solami ,na początek solami potasu ,Szukałem w internecie i natknąłem się na kilka ,np k2co3 k2hpo4 k2so4 kh2po4 ,i co tu wybrać ,czy wszystko naraz? ,akwarium mam l...

Sole KCl

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1969
Witam Czy sa jakies zastrzezenia by uzywac w akwarium sol chemiczna KCl jako zrodlo dodatkowego potasu? Samo K2SO4 mi nie wystarcza a KNO3 poki co nie moge uzywac ze wzgledu na nadmiar NO3 w akwarium...

Statystyki

Ten temat przegląda 976 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 975 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.