Płyn do indykatora "Sera"
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, mam pytanie, albowiem zakupiłem sobie płyn do indykatora na CO2 z firmy "Sera" i w instrukcji pisze, że należy wypełnić indykator wodą z akwarium i następnie dodać parę kropel tego preparatu. Ale czytam tutaj na forum, że negowane jest to postępowanie, że należy tylko i wyłącznie lać wodę o 4*dKH
W co mam wierzyć 
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Dlaczego nie powinniśmy używać wody z akwarium w teście CO2.
Jeżeli rozpuszczony w wodzie CO2 byłby jedynym źródłem kwasowości w zbiorniku, to moglibyśmy po prostu zmierzyć pH wody w zbiorniku i użyć równania lub tabelki do ustalenia poziomu CO2. Niestety, taka sytuacja prawie nigdy nie ma miejsca. W zbiorniku jest wiele źródeł kwasowości i alkaliczności, począwszy od mocznika i amoniaku po fosforany, które sami dodajemy, jako składnik pokarmowy roślin. Zatem pH mierzone bezpośrednio w wodzie zbiornika, jest dla nas niewiarygodne, ponieważ nie odzwierciedla kwasowości powodowanej tylko i wyłącznie przez rozpuszczone CO2.
Zaakceptowaną praktyką, jest wypełnienie testu wodą dejonizowaną lub z filtra RO, której "twardość węglanowa" została skorygowana do znanej wartości KH. W ten sposób, płyn w teście CO2, jest odizolowany od wody w zbiorniku i reaguje tylko w bezpośrednim kontakcie z CO2, które ulatnia się z wody w zbiorniku i dostaje do próbki w teście poprzez uwięzione w nim powietrze. Zostało obliczone, że próbka wody w teście o "twardości węglanowej" 4dKH, przy stężeniu 30mg/l CO2, będzie miała pH w przybliżeniu 6.6, która to wartość powinna spowodować pojawienie się koloru zielonego, ze względu na dodany do roztworu reagent z testu pH. Woda 4dKH stała się standardowym roztworem dla testów CO2, jednak roztwór 5dKH również może być użyty. Przy roztworze o twardości 5dKH, zielony kolor (pH 6.6) będzie oznaczał stężenie 38mg/l CO2.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=27597
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Spider, jakbyś mógł luknij na PW
A nie może byc indykatorze, zwykła woda demiralizowana/destylowana 
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Odpisałem na pw, sorry, ale Twoja wiadomość utonęła w innych i zapomniałem o niej.
Woda DI lub RO nie ma żadnej buforowości, więc jak zamierzasz mierzyć nią poziom CO2 przez spadek pH? W takiej wodzie, nawet mała ilość CO2, będzie powodować znaczne spadki pH. Znane KH (buforowość) pozwala nam na obliczanie ilosci CO2 z zależnosci CO2, pH, KH i wiemy przy tym, że inne kwasy i związki o odczynie zasadowym w wodzie zbiornika nie mają wpływu na pH, czyli poprawniej możemy ocenić poziom CO2 rozpuszczonego w wodzie.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Powiązane tematy
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Kto z Was używa jednego lub drugiego wkładu biologicznego wymienionego w temacie?
Dziś dodaliśmy do oferty, zapewne bardziej trwały od sunsuna, może komuś się przyda.
sera-prefix.png
Filtr przepływowy (prefiltr) zwiększający pojemność filtracji o 1.6l.
Umożliwia zwiększenie ...
Dzień dobry w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
Dzień dobry.
Czy ktoś z forumowiczów posiada filtr sera Uvc xtreme 800 lub 1200?
Przy czyszczeniu filtra uszkodził się wirnik, a w zasadzie odpiął się pierścień zabezpieczający jego oś. Czy ktoś miał...
Witam,
Czy do mojej 54L nie będzie za duży? Chciałbym za jakiś czas zmienić akwarium na większe, może 100-150L, ale na tą chwilę mam trochę dość mojego SunSuna 602B. Ciężko się czyści i potem odpowiet...
Jakiś czas temu wywaliłem z akwa drugi kubełek który napędzał reaktor sera co2 i podłaczyłem bezposrednio do głównego filtra, ale po montażu zaobserwowałem znaczny spadek przepływu.
Pomyślałem o monta...
Zakupiłem płyn do CO2firmy CAL.Niestety, ani na stronie, ani na butelce nie napisali, jak go używać. Tak więc poprostu wlałem go do indykatora, mam taki zawieszany na na pocznej scianie akwarium, co p...
Witam!
Mój filtr Eheim professionel 4+ 2273 (350) pracuje juz 8 miesięcy i według eheim wypadało by zacząć podmieniać wkłady bio i mech.
Chciałem dziś kupić Eheim BioMech - wkład biologiczno mechani...
Induktor zmienił kolor na żółty czyli co2 jest za dużo co2 dozóje 24h/7 i moje pytanie jak mogę obniżyć by co2 było w normie?
|
|