Problem z dobraniem nawożenia (płożenie roślin, nitki) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z dobraniem nawożenia (płożenie roślin, nitki)

Liczba wyświetleń: 664·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Ponieważ to mój pierwszy post, na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać.
Posiadam następujące akwa:

Akwarium: 130x50x50 - 325l brutto
Oświetlenie 2x54(T5)+2x36W(T8) od godz. 12.00 do 22.00
Filtr: Eheim 2228
CO2: Butla + Reaktor 1000 od godz. 10.00 do 22.00
Kh=8
Gh=10
Ph(rano)=6.9/7.0
Ph(wieczorem)=6.8

Podmiana 60l raz w tygodniu kranowit.

Mam problem z płożeniem się roślin, takich jak: hygrophila polysperma, rotala. Rośliny płożą się po podłożu i wypuszczają sporo korzeni z łodygi oraz nowych zaszczepek. Do góry nie chcą rosnąć. Nawet hemiantus czy heteranthera zosterifolia nie chce za bardzo rosnąć do góry.
Dodatkowo występuje u mnie problem z nitkami. W poprzednim akwarium doskonale radziłem sobie z nitkami podnosząc poziom makro i CO2 oraz systematycznie wybierając glony. W tym akwarium to nie działa, nawet trzymając NO3=40 PO4=2, rośliny dalej nie chcą się prostować do góry, a glony rosną w najlepsze. Makro podaje z linii Aquabotanique.
Mam w domu sole KNO3,K2SO4,KH2PO4 ale na razie wstrzymuje się z ich podawaniem.

Czy moglibyście pomóc w dobraniu nawożenia tak, żeby ziele zaczęło w końcu rosnąć a problem z glonami pewnie sam się rozwiąże.
325l wystartowało

cukier
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25237
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3056
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5530
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3692
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14790
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
20231016_125548.jpg

Problem z roślinkami

afka81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3241
Witam Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
20220225_095232.jpg

Problem z roślinami - nawożenie

Hiporafa w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 38211
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21502
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9560
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2845
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Statystyki

Ten temat przegląda 444 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 444 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.