[112 l. Nature - do likwidacji] Darek Makowski - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[112 l. Nature - do likwidacji] Darek Makowski

Liczba wyświetleń: 5526·Odpowiedzi: 5
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
darma11 Płock
Witam
Pod koniec sierpnia stworzyłem poniższą aranżację. Niestety, nie ustrzegłem się błędu i raczej z mojej winy ryby dostały ospy. Po chemicznej kuracji nie mogę się pozbyć stale powracających glonów. Aranżacja nie jest skończona, nie wszystko zdążyło się rozrosnąć ... i już nie zdąży. Pomimo tego postanowiłem pokazać Wam ten zbiornik. Po miesiącu walki poddaję się i będę raczej likwidował ten aranż.

Akwarium: 80x35x40 [112l] OW
Oświetlenie: 2 x 24W (T5 Philips Aquarelle + Philips TL-D 865)
Nawożenie: Podrabiane TMG + KNO3, K2SO4, KH2PO4 + PG Ferro.
CO2: tylko w płynie w postaci EasyCarbo
Podłoże: ADA Amazonia II + piach kwarcowy.
Parametry wody: ph-7,3; Kh-6; Gh-10; NO3-10; PO4-1.
Ogrzewanie: brak.
Filtracja: filtr zewnętrzny Eheim 2213 (Sera siporax).
Podmiana wody: 1/3 objętości zbiornika raz na tydzień.
Woda: kranówka zmiękczana Kationitem.
Flora: Flame moss, Xmoss, Taiwan moss, Phoenix moss, Mini pelia, Anubias barteri v. nana, Microsorum Narrow, Microsorum Pteropus, Vallisneria gigantea, Lilaeopsis brasiliensis, Blyxa japonica, Bacopa monnieri.
Fauna: kilka sztuk, które przeżyły ospę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

darma11
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Płock

andrzejkowac Bydgoszcz

08 lis 2009, 18:41   (#2)  

Całkiem ładne nie wygląda na 112l nie szkoda likwidować ?

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Usunięto użytkownika 14432

08 lis 2009, 18:44   (#3)  

Czy możesz dać zdjecie podstawy akwarium ? Wygląda jakby stało na 2 nogach lub wisiało. Ciekawe !

Aranż faktycznie dobry, widać gloniska, ale układ bardzo fajny. Fakt, szkoda.

Usunięto użytkownika 14432

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
darma11 Płock

09 lis 2009, 23:10   (#4)  

Akwarium nie stoi na dwóch nogach ani nie wisi :) To po prostu szafka Aquela, tyle że w tym półmroku, ciężko było ją dostrzec.
Poczekam ponad tydzień. Nic prócz potasu obecnie nie podaję. Jeśli w ciągu tego okresu glony mniej będą się rozrastac niż dotychczas, to aranż zostawie. Ale do tej pory po 5-6 dniach od czyszczenia glony pojawiały się w dużej ilości. Na razie więc czekam.

Obrazek

darma11

Adamynas Płock

09 lis 2009, 23:48   (#5)  

Akwa w moim guście - korzenne 8) wygląda całkiem nieźle, szkoda że wystąpiły choroby ale czasami tak już bywa.
Ja też używam soli oraz podrabiane TMG i jest super chociaż akwa prosi się o restart - trzeba by zmienić dwuletni poligon doświadczalny na jakąś fajną aranżację i stąd pytanko do Ciebie sąsiedzie :) skąd masz takie fajne korzenie :?:
widziałem pare ciekawych ale nie spreparowanych :x suchych jak pieprz a w sklepach to kiszka ostatnio jest.

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

darma11 Płock

10 lis 2009, 00:22   (#6)  

Adamynas, u nas w sklepach to ja żadnego interesującego korzenia nigdy nie widziałem :( A zdziwisz się, jeśli Ci powiem, że to nie korzenie, tylko deski z płotu :) Ja po korzeni zawsze jeżdżę nad Skrwę za Kobierniki. Za wysypiskiem śmieci jakieś 1,5 kilometra jest przepiękna dolina na dole której wije się Skrwa. Zostawiam samochód niedaleko od betonowego mostu i idę w kierunku gdzie był kiedyś młyn. Tam prąd rzeki jest tak bystry prawie jak w górskim potoku. Ale w samej rzece trudno coś znaleźc. Ale za to na stromych skarpach w trawach i w mchu zawsze coś znajdę. Z góry sączą się strumyki, które wpadają do głównego koryta. Teren jest grząski a wiele korzeni jest schowanych pod warstwą błota. Tam właśnie leżały te deski, niektóre miały nawet gwoździe, więc podejrzewam, że swojego czasu robiły za płot :D
Pozdrawiam

darma11

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film Mały zbiornik z liquid nature.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1514
Hej Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
YouTube

Film Nowy zbiornik w Liquid nature 160cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1817
Hej Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
YouTube

Film liquid nature 150 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2733
Hej Nowy aranż że stajni Liquid nature o wymiarach 150x60x60. Oczywiście film po niemiecku 😁. ?si=YA28XBm6fYB9xI33
YouTube

Film zbiornik 100P Liquid nature

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1355
Hej Miłego oglądania. ?si=Pc9Uho4QabXfsC-A
YouTube

Film Wild rhino stones - aranż liquid nature

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1975
Hej Bardzo fajne te skały Wild rhino stones. Ciekawa struktura. &t=?si=jU_gJ-8BGogZjvld
YouTube

(Film )Liquid nature - duże projekty .

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1747
Hej Ciekawe duże projekty Liquid nature. Film po niemiecku. ?si=H7nIXt4dsEFpCSiA
447239467_852960813532361_417564011395037238_n.jpg

ADA Mini Nature Aquarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1315
ADA zaczyna promować małe zbiorniczki roślinne.
YouTube

Liquid Nature - film kwiecień 2024

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1459
Serwus Miłego oglądania.
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1835
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...

Statystyki

Ten temat przegląda 276 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.