Incydentalne bąblowanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Incydentalne bąblowanie

Liczba wyświetleń: 2547·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 lis 2009, 18:16 Incydentalne bąblowanie  (#1)  

Witam,
Mam wątpliwości, których nie umiem wyjaśnić - może ktoś będzie umiał mi coś wytłumaczyć.

Zbiornik:
JUWEL LIDO 120 (długość x szerokość x wysokość) 61x40x58 cm, wody jest około 120 l.

Oświetlenie:
2x24 W T5 (standardowe JUWEL High-Lite Day 9000K i Nature 4100K) przez 12 h na dobę od 11.00-23.00.

CO2:
24h na dobę z butli 1,5 kg, dyfuzor ze spiekiem ceramicznym 20 mm, wg tabelki (CO2 PH/KH wychodzi 24 ppm) kolor indykatora JBL zielono-żółty.

Filtr:
Standardowy JUWEL wewnętrzny z gąbkami + EHEIM Professional II 2026. Duży ruch powierzchni wody (prawdopodobnie również duże straty CO2).

Podłoże:
Czysty żwir + lokalnie kulki JBL-a pod rośliny ukorzenione)

Rośliny (zdecydowanie za mało):
Cryptocoryne wendti - 8 szt.
Microsorium pteropus - 5 szt. (na kawałkach lawy)
Anubias barteri - 3 szt. na korzeniu
Anubias barteri var. Nana - 5 szt. na korzeniu
Hygrophila corymbosa - 5 szt.
Rośliny są raczej w przeciętnej kondycji - rosną powoli, tracą liście ale wypuszczają też nowe, ogólny wygląd nie jest zachwycający chociaż nie gniją.

Ryby (zdecydowanie za dużo):
8 skalarów
2 gurami mozaikowe
3 kosiarki
30 neonów
8 gupików
1 glonojad

Woda:
Temperatura 28 st. C
GH=10 st. n
KH=5 st. n
PH=6,8
NO3 = (?) kolor testu Zooleka ciemny, intensywnie czerwony
PO4 = (?) kolor testu Zooleka ciemny, intensywnie niebieski
Fe = 0,25 - 0,5 mg/l
W akwarium jest w miarę czysto (na tyle na ile może być w akwarium przerybionym akwarium).

Podmiany wody:
1 x w tygodniu 30-50% (czasami kranówka odstana min. 24 h, czasami RO + uzdatniacz)

Nawozy:
Do wody RO - uzdatniacz zwykły lub z dodatkiem potasu (prod. akwanawozy.sklepna5.pl),
2-3 razy w tygodniu 5-6 ppm potasu,
Prawie codziennie PG Ferro+ w zalecanej przez producenta dawce (1ml na 30 litrów wody w akwarium),
1 x w tygodniu po podmianie PG Micro (dawka zalecana przez producenta).
Kulki JBL-a po kilka w rejonie roślin ukorzenionych.
Azotu i fosforu nie dodaję - testy zawsze mają bardzo intensywne kolory- zakładam, że nie brakuje.

Opis akwarium:
Akwarium ma 1 rok. Po drodze, oprócz w miarę regularnych porządków, przeszło klika razy "mały remont" - gruntowne czyszczenie całego sprzętu, żwiru, podmiana 70 % wody, uporządkowanie roślin. Rośliny rosną raczej przeciętnie - dość powoli, nie wyglądają nawet w 20% tak pięknie jak na zdjęciach jakie można oglądać na tym forum. Nie są zbyt gęste, nie rozmnażają się, często żółkną im liście, ale rosną też nowe. Mam mnóstwo problemów z prawidłowym identyfikowaniem ewentualnych problemów z roślinami w akwarium ale staram się jak najwięcej obserwować, czytać i uczyć się od innych. Z rybami problemów nie mam żadnych. Rosną, chcą się rozmnażać (skalary na siłę składają ikrę, gupiki się rodzą ku uciesze skalarów - wszyscy mieszkańcy wyglądają na zadowolonych).

Problem:
Wczoraj standardowo podmieniałem wodę w akwarium.
Spuściłem 50 litrów wody do kanalizacji po czym wlałem 50 litrów wody RO. Zanim dodałem uzdatniacza do wody RO (produkcji akwanawozy.sklepna5.pl - uzdatniacz RO z dodatkiem potasu) zauważyłem, że kryptokoryna intensywnie bąbluje (ale tylko z jednego miejsca, za to był to nieprzerwany strumień drobnych bąbelków). Właściwie nigdy mi się to w akwarium nie zdarza - przez rok może ze 2-3 razy, przez chwil parę, widziałem sznurek ulatującego tlenu i to z mikrozorium, a nie z kryptokoryny). Zaznaczam - kryptokoryna tak się ożywiła natychmiast po wlaniu wody RO bez jakichkolwiek nawozów i uzdatniaczy. Ucieszyłem się niezmiernie jako, że wg tego co tu czytam w postach starszych doświadczeniem kolegów po fachu, bąblowanie jest oznaką zdrowia i dobrej kondycji rośliny. Po dodaniu uzdatniacza (RO+K) bąblowanie ustało (czyli sytuacja wróciła do mojej "normy").

I teraz mam pytania, na które nie umiem sobie odpowiedzieć:

1. Jaki można wysnuć wniosek z tego bąblowania? Co takiego sprawiło, że kryptokoryna zaczęła bąblować? Czy to chwilowe bąblowanie oznacza, że przed podmianą mam duże nadmiary pierwiastków i to one powodują słaby wzrost i przytłumienie roślin, potem, po podmianie wody, ale przed dodaniem uzdatniacza warunki zmieniły się na odpowiednie (kryptokoryna dała o tym znać), a natychmiast po dodaniu uzdatniacza znów zrobiło się czegoś za dużo i bąblowanie ustało?

2. Czy reakcja rośliny/roślin na zmianę warunków ze złych na dobre i odwrotnie następuje natychmiast, czy po godzinie, po tygodniu? (moja kryptokoryna zareagowała od razu po wlaniu czystej wody RO). Czy szybkość reakcji może o czymś świadczyć?

3. Czy bąblowanie to zawsze oznaka dobrego zdrowia i dobrej kondycji; czy słabo rosnącej i gubiącej liście roślinie też się może przydarzyć (jak pisałem wcześniej wszystkie rośliny, w tym kryptokoryna są dalekie od ideału - myślę że to w miarę obiektywna ocena).

Będę wdzięczny za pomoc :D

smugga
Ranga: Początkujący

dimmus okolice Opola

02 lis 2009, 20:35   (#2)  

Takie bąblowanie jest spowodowane zmianą ciśnienia osmotycznego i uszkodzonego kanaliku transportującego tlen.

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

02 lis 2009, 20:45   (#3)  

dimmus napisał(a):Takie bąblowanie jest spowodowane zmianą ciśnienia osmotycznego i uszkodzonego kanaliku transportującego tlen.

Czyli nie jest to powód do radości? :(
Dzięki za odpowiedź :)

smugga

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Olencjusz Radom

02 lis 2009, 21:43   (#4)  

bąblowanie roslin nie zawsze przekłada się na ładny, zdrowy wzrost, może ładnie bąblować a mieć słaby przyrost i odwrotnie zzero bąblowania a trzeba co tydzień przycinać - tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. U Ciebie może być problemem oświetlenie, ponieważ masz dość wysoki zbiornik jak na te wymiary i tylko 48W światła, co prawda masz rosliny niezbyt wymagające to na pewno przy mocniejszym świetle lepiej by dawały sobie rade. Co do nawożenie to może pomyśl o metodzie EI (na forum robi coraz większą furorę), ja też zacząłem ją stosować i zaczyna być widać powoli efekty.
Jak mawiają daltoniści: Życie jest jak tęcza: raz białe, raz czarne ;-)

Olencjusz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

02 lis 2009, 22:51   (#5)  

Olencjusz napisał(a):... Co do nawożenie to może pomyśl o metodzie EI (na forum robi coraz większą furorę), ja też zacząłem ją stosować i zaczyna być widać powoli efekty.

Staram się czytać wszystko co napisze Spider-The-Gardener na ten temat i zamierzam się za EI zabrać niedługo. Muszę tylko oddać część ryb, jestem w trakcie kompletowania nowego oświetlenia, muszę jeszcze zrozumieć magiczne sztuki Spidera, przypomnieć sobie co nieco z chemii... Jakby mi ktoś powiedział ile trzeba wiedzieć żeby świadomie uprawiać akwarystykę to chyba bym tego nigdy nie zaczął :wink: . Dzięki Olencjusz :D

smugga

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20120820_194345.jpg

co2, twardość i sposób nawożenia a bąblowanie

hib1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5461
Zamontowałem bimbrownię, uruchomiłem podawanie co2 i niestety, nie zauważam opisywanego przez forumowiczów szaleństwa z fotozyntezą u roślin. co2 podaję za pośrednictwem zbiorniczka od kroplówki, któr...

Bąblowanie roślin i lekkie zmętnienie.

Łukasz Mikołajczak w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2957
Cześć. Od niedzieli odpalony zbiornik, rośliny w 95% in vitro! Co2 od początku oświetlenie w 70% a rośliny nie bąblują!! Występuje lekkie zmętnienie, coy to może mieć wpływ czy rośliny muszą ruszyć. P...

Bąblowanie

ASTERII w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2269
Witam Chciałbym zapytać z czego może wynikać fakt, że moje rośliny maksymalnie (nawet takie łańcuszki b ą belków się zdarzają) b ą belkują dzień dwa po podmianie 20-30% a później micro macro dodaje z...

Bąblowanie

Tomasz Adamczyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2423
Witam mam pytanko - roślinki po posadzeniu i przycięciu stożków wzrostu bardzo ładnie bąblowaly. Po 4 dniach zauważalny jest znaczny spadek produkcji tlenu przez roslinki a to chyba oznacza ograniczen...

Bąblowanie roślin

piotrek_pajak w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3082
Szanowne koleżanki, szanowni koledzy Jako, że nie raz i nie dwa na zdjęciach Waszych akwariów widziałem rośliny bąblujące jak dyfuzory, mam do Was pytanie na temat tego zjawiska: - czy brak bąblowan...

Bąblowanie....

Koler w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2893
Witam. Jestem w trakcje ustalania wartości dziennej SZ dla akwarium. Zauważyłem że po podmianie wody przez 1 dzień rośliny bardzo ładnie bąblują. Czy zatem powinienem zwiększyć dawkę nawozu skoro kilk...

Bąblowanie po podmianie

taochi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1620
Był już podobny watek ale nie zostało to do końca wyjaśnione.Skończyło się na przypuszczeniach.Może ktoś doszedł w międzyczasie do konkretnych wniosków.Rosliny zaczynają intensywnie bablować po podmoa...

bąblowanie po wymiane wody

jab w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2043
zjawisko wyglada nastepujaco W akwarium jest nawoz, dozowany jest co2 ale w ilosci ponizej zalecanego poziomu, rosliny nie bombluja. W trakcie wymiany wody np. ok. 10% (leje kranowke, nie jest chlo...

Statystyki

Ten temat przegląda 481 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 481 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.