Hejka, szykuje nowy zbiornik. Szerokosc i dlugosc jest ograniczona czynnikami zewnetrznymi takimi jak szerokosc szafki (45cm) i dostepnymi lampami (120cm).
Nie jestem jednak przekonany co do wysokosci. Standardowa wysokosc w takich akwariach to 45cm, jednak wydaja mi sie one nieco plytkie.
Jaka wysokosc wedlug Was dalaby najlepsze mozliwosci kompozycji?
Pierw zadaj sobie pytanie jakiego typu ma to byc zbiornik i co chcesz tam trzymać, jeśli ma to być iwagumi z niskimi roślinami i to myśle że 45 cm jest oki, natomiast jeśli ryboku lub holender to 50cm jest to minimum. Takie jest moje zdanie.
Grzegorz Guzik napisał(a):Amano ma w swojej galerii zbiorniki 120x45x60 (ta ostatnia to wysokosc), osobiscie tez mialem taki i jakos na brak glebi nie narzekalem
To tez jest wlasnie jeden z powodow dlaczego 60cm wydaj mi sie dosc wysokie na moje warunki.
Oswietlenie bedzie 4x54w. Nie moge podwiesic HQI, a rurki wystajace z tylu akwarum bardzo mi sie nie podobaja (chyba ze widzieliscie moze jakies estetyczne rozwiazania ??)
Z drugiej strony swiece 2xgrolux, a moge tez zainstalowac 3xgrolux, co powinno nieco pomoc.
Moglbym tez zainstalowac 6x54w lub nawer 8x54, jednak w tym wypadku sporo swiatla bedzie "wyciekalo" z akwarium ze wzgledu na standardowy kat swiecenia lamp.
Grzegorz,
jakie miales swiatelko w swoim 120x45x60?
Ja mialem tak jak Amano 2x150W HQI. Przyklady takich zbiornikow sa np tu
http://www.adaeuro.com/Galleria.aspx?g=2 akwaria nr 08, 05, 06, 09 10
Ps. Obecnie mam morszczyzne 120x50x60 i swiatlo 6x54W w swietlowkach T5 i jest wszystko dobrze doswietlone- mysle, ze takie sprawdzi sie w w/w rozmiarze roslinnego.
Hejka, dzieki za linka.
No nadal 120x60 podoba mi sie najbardziej, jednak cena 6x54w w porownaniu do 4x54w zabija. Obecnie mam uzywana 4x54 za jakies 300PLN, ale niestety 6x54w musialbym kupic nowa, a to juz bedzie kolo 2000PLN. Podobnie z 2x150w HQI HQI wymagaloby tez dodatkowej zabawy z podwieszaniem.
Jaka waszym zdaniem moze byc max wysokosc zbiornika przy 4x54w?
Również stawiam na 60cm wysokości. Jest kilka takich zbiorników w tegorocznym konkursie i można naprawdę cuda wyczarować. Proporcje 2:1 przedniej szyby są bardzo uniwersalne. Ja bym dał 4x54W, myślę, że spokojnie wystarczy. W roślinnym nie musisz mieć przecież tyle światła co w morskim Przyjmując standardowy przelicznik masz 0,67W/l co w dużym akwarium będzie w sam raz.
chester napisał(a):Również stawiam na 60cm wysokości. Jest kilka takich zbiorników w tegorocznym konkursie i można naprawdę cuda wyczarować. Proporcje 2:1 przedniej szyby są bardzo uniwersalne. Ja bym dał 4x54W, myślę, że spokojnie wystarczy. W roślinnym nie musisz mieć przecież tyle światła co w morskim Przyjmując standardowy przelicznik masz 0,67W/l co w dużym akwarium będzie w sam raz.
Wnioski wyjada sie byc takie, ze przy kompozycji typu wyspa lub laka oswietlenie dna w 45cm i 60cm zbiornikach bedzie niemal identyczne. Przy mocno zarosnietych bokach/tyle do substratu dotra jedynie promienie bezposrednie i te odbite od przedniej szyby.
kilka zbiornikow 120x45x60 z NA Galery, jak widac nie ma w tym wymiarze ograniczen od piony po powierzchnie - po iwagumi z soskonale wygladajaca pusta przestrzenia w gorze:
Też myślę, że spokojnie 4x54W wystarczy.
A wysokosc myślę zależna od tego co będziesz układał, a aranżacje z czasem się zmienia i weź to pod uwagę. Czasem brakuje mi 5 cm głębi, czasem 5 cm u góry(130x50x50)... wszystko zależy od tego co i jak posadzisz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 243 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej