|
|
-> Dystrybucja CO2 z jednej butli do 4 zbiorników <-
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witajcie!
Wymyśliłem pewnego razu, że przyda się nawożenie CO2 w moich baniakach z krewetkami. Obniżymy pH wody i będzie miodzio..
Kupiłem butle, reduktor, przejściówki, szybkozłączki dyfuzory i wszystko zmontowałem.
 do dzieła:
Połączyłem 4 dyfuzory przezroczystymi wężykami równej długości (6mm) do trójnika połączonego ze złączką krzyżową. Dalej połączyłem krzyżówkę z niebieskim wężykiem trochę mocniejszym od przezroczystego (do CO2; 6mm) przez zaworek przeciwzwrotny, elektrozawór, reduktor wprost do butli.
Baniaki są 4 - regalik. Jeden pod drugim. w każdym baniaczku dyfuzor połączony węzykami....
 Napotkałęm jednak na pewnien problem. W baniakach na dole i jeden wyżej od niego leci gaz co2, ale w baniaku najwyżej i poniżej od niego już nie leci.
Czyżby siła grawitacji była również sprawcą takiego obrotu sprawy? Że gaz nie przedostanie się do dyfuzorów zamontowanych od podłogi wyżej niż 1,5m ?? Rozumiem, że co2 wytraca się na te dwa baniaki (najniżej), ale, żeby grawitacja miała aż taki wpływ?
Próbowałem dzisiaj postawić butle na regale, najwyżej jak to możliwe i skróciłem rurkę doprowadzającą, aby jaknajbardziej ograniczyć przepływ gazu. Jednak motyw jest ten sam - gaz przedostaje się tylko do dwóch baniaków położonych najniżej.
Od razu rozwieje wątpiwości o nieszczelności rurek, wszystko sprawdzone było pod wodą i jest 100% szczelności.
Dla ciekawskich podaje Schemat konstrukcji:
Macie pomysły jak wykonać taki projekt aby dozowanie co2 było jednakowe we wszystkich baniakach? 
-

Franky
●
- Ranga: Początkujący
a może lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowaniu trójnika zaraz blisko butli, a później bliżej akwarium kolejny trójnik? może takie rozwiązanie da rade?
-
Matrixowo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zduńska Wola
Nie działa i nie będzie działać, chyba że podepniesz przy każdym akwarium zaworek precyzyjny, najlepiej camozzi.
-

Marlon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marlon ma rację - to ma prawo działać jeśli zastosujesz cztery takie same, wysokiej jakości zaworki precyzyjne
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
nie wiem czy to coś pomoże, ale tak sobie kombinuje, że z tego co widać gaz dociera do punktu trójnika połączonego z krzyżówką i wyżej już od tego punktu nie chce śmigać. A jakby ten punkt (trójnik z krzyżówką) przenieść nad ostatnie najwżysze akwarium stamtąd gaz już by miał z górki 
Jak mawiają daltoniści: Życie jest jak tęcza: raz białe, raz czarne 
-

Olencjusz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Radom
Tylko zaworki precyzyjne dadzą radę (ewentualnie ściskacze śrubowe, aby było taniej). Inaczej nawet jak na chwilę uda ci się uzyskać to co chcesz to minimalne przybrudzenie/przytkanie jednego z układów spowoduje jego odcięcie.
Gaz będzie płynął tam gdzie ma mniejsze opory przepływu a te zależą od głębokości zanurzenia w wodzie, czystości dyfuzorów i wężyków, długości tychże, stopnia ich zagięcia, zmian średnic itd., itd. Nie wydaje mi się możliwe aby uruchomić to na dłuższy czas bez dławienia przepływów kolejnych nitek dystrybujących CO2.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Gitarka - Franky bierze się do roboty!
Spróbuje z tymi zaworkami precyzyjnymi i dam znać na forum jak poszły wyniki.
Dziękuję tym samym za udzielanie się w tym temacie, no a jak macie jeszcze jakieś propozycje jak można to rozwiązać to piszcie śmiało  .
EDIT: Próbowałem jak na razie ze ściskaczami śrubowymi ale problem nadal jest taki sam, widocznie potrzebne jest coś dokładniejszego, czyli trzeba się zaopatrzyć w zaworki precyzyjne
EDIT2: przy kazdym akwarium jest zaworek przeciwzwrotny problem nadal ten sam
---
pozdrawiam
Franky z http://www.krewetkomaniacy.pl
Ostatnio edytowano 28 paź 2009, 22:41 przez Franky, łącznie edytowano 3 razy
-

Franky
●
- Ranga: Początkujący
a zastanawiałeś się co się stanie jeżeli coś się stanie i woda z trzech akwariów (postawionych wyżej) wężykiem popłynie sobie do najniższego akwarium? zastosuj przy każdym akwarium zaworek przeciwzwrotny ...
-

Maver
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wieliczka
Gdy pozakładasz zaworki, wtedy reduktor odkręć na na ful, a ciśnienie regulujesz zaworkami.
-

Marlon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|