Witam. Chciałbym poprosić was o pomoc w aranżacji oraz doborze roślin.
Mam akwarium 50/30/30cm, światło 2x 14W czyli 0,6W/l. Nawoże cały czas CO2, PGC 2ml przy podmianach, PG Makro 1 ml dziennie, kulki gliniano-torfowe i KNO3. Niedługo robię restart i zastanawiam się jaki motyw korzenny był by lepszy: czy taki co ma Jerd tylko od lewej strony, czy korzonek na środku. Jako podłoże będzie piasek a nad tym bazalt. Czy korzenie z lasu muszą być koniecznie z drzewa liściastego? Co do roślin to planuję:
Sagittaria subulata
i to podobne do cabomby tylko że na l
Jakie roślinki przy takim oświetleniu dały by radę? Bardzo proszę o pomoc. A oto mój baniak:
Ostatnio edytowano 08 lis 2009, 15:08 przez marian9669, łącznie edytowano 1 raz
No właśnie są u mnie te przeklęte sinice Dlatego robię restart. Muszę też większą gąbke kupić. Co dziwniejsze przed zmianą podłoża na piasek sinice nigdzie nie występowały... Pytanko mam 1.
Czy żeby na nowej gąbce były te bakterie to ona mui być na filtr nałożona? Czy może leżeć w wiadrze z wodą z akwarium?
Moze lezec w wiadrze z woda pod warunkiem ze te wode napowietrzasz lub podlaczyc pod nia filtr (musisz miec ruch wody zeby bakterie byly dotlenione i nie padly).
Nowa gable latwo zaszczepisz wzruszajac nieco podloze - "syfek" wraz z bakteriami osiadzie na niej.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Witam. Nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu z waszej strony Bardzo mile mnie to zaskoczyło. Przy restarcie mam zamiar wrzucić trochę piachu tego bez glonów pod bazalt, żeby właśnie mi te bakterie zostały. Teraz co do roślin. To akwarium jak widać ma w obsadzie bojowniki, a jak każdy chyba wie bettaski lubią busz, dlatego planuję jakąś aranżację, żeby była trochę zapuszczona, ale też i ładna. Wiem, że żeby uzyskać efekt głębi trzeba roślinki ciąć w literę V oraz zrobić taką jakby niekończącą się dróżkę. Jakie roślinki są za duże na to akwarium? Mam rozumieć, że nurzaniec, ale taki tylko dostałem. Jeśli ktoś będzie chciał, to mogę się wymienić za nurzańca spiralnego Co do rotali, to miałem ją w akwarium, ale z niewiadomych przyczyn nie rosła mi tylko się zatrzymała, mimo że lałem nawozy, dałem kulki pod korzonki itp... Jak mi się uda, to może narysuję projekt mojego akwarium i wrzucę zdjęcia Może polecicie mi jeszcze raz jakąś roślinność, żeby był ładny busz?
I jeszcze parę pytań do was:
1. Czy sinice na roślinach mogą się przenieść do nowego akwarium?
2. W czym kąpać roślinki, żeby się tego dziadostwa pozbyć?
3. Czy z piachu sinice mogą się przenieść?
4. Jakie powinny być idealne parametry? Mam testy na pH KH GH NO3 PO4
5. Od kiedy zacząć nawozić? Na początek rozumiem mam dać kulki pod korzenie. z nawozów mam kulki, KNO3 PG Makro, PGC i CO2 z bimbra
6. Ile światła dawać od początku? Od razu puścić na 12H czy zaczynać od 6h itd?
7. Ostatnio kabomby mi nie przetrwały nie wiem czemu. Ostały się 3 gałązki które teraz ładnie rosną. Czy było to powodem trzymania ich przez całą noc w wiadrze z wodą? Czy teraz jeśli restart będzie trwał ok. 1-2H Takie coś też się zdarzy? Nie chcę, żeby mi kabomba padła bo zostało jej bardzo mało
Witam. Czy mógłby ktoś ocenić mój projekt? JBC. mogę wymienić się nurzańca giganta na nurzańca śrubowego, a żabienice na rotale green lub rotundifolie. PS. Czy żabienice kwitną?
Witam. Odświeżę trochę temat, bo zaszły pewne zmiany To od początku:
Akwarium: 50x30x30cm 45l
Oświetlenie: 2x Phillips TL-D 14W
Filtr Aqua Fan-1 320l/h
Grzałka: AquaSzut Hot 2005 75W
Fauna:
1+1 Betta splendens (dziś prawdopodobnie dołączy 2 samiczka)
1x otosek (nie mam co z biedakiem zrobić)
1x krewetka amano (jak będą w sklepie, to dojdą jeszcze 3 )
Witam. Wtedy woda była trochę mętna, rośliny pokrzywione. Teraz po podmianie jest już lepiej. Pytanko do was. Od kiedy zacząć nawozić? Bo mam PGC i PG Makro, ale nie wiem od kiedy
No3 może być takie duże, bo co 3-4 dni podawałem dawkę 10-15 ppm KNO3 i dlatego może tak podskoczyło. Za parę dni zrobię znów testy. Jakie powinny być optymalne parametry?
&t=&t=
Zapraszam do obejrzenie wideorelacji Szopena z tego wyjątkowego miejsca dla miłośników akwarystyki roślinnej.
Brawo dla Michała Adamka za utrzymanie zbiorników.
Witam użytkowników.
Dotychczas prowadziłem i nadal prowadzę akwarium w mniej więcej niezmienionym stanie jak w wątku pod linkiem:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/160l-roslinne...
Zbiornik:
170/35/50 10mm Float
Oświetlenie:
2*54w i 2*80w + moduły oświetleniowe dodatkowo( 11w i 9w) - Pokrywa
Podłoże:
CAL Black Earth 9l Normal *2
CAL Black Earth 9l Super Fine
TETRA Pl...
Witam , po raz kolejny :roll:
Po wielu przeciwnościach takich jak zbite jedno szkło , plagi wypławków i inne takie ciekawe zdarzenia , postawiłem! W czasie trwania tych wszystkich plag, miałem czas b...
Witam,
Jako iż często zaglądam na to forum i czerpię z niego sporo informacji, postanowiłem zamieścić wątek dot. mojego zbiornika który nie jest jeszcze skończony i od początku jego istnienia staram ...
Witam po długiej przerwie, przedstawiam akwarium które wygrałem na Zlocie KMRW 2012r.
Zaktualizuję 45l jak doprowadzę do ładu(spirogyra) :twisted:
Jestem w trakcie szukania kamieni bo ma być Iwagum...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej