Chciałem pokazać wam co tam słychać u mnie w dużym zbiorniku.Inspiracją dla tej aranżacji to akwaria zaprezentowane w suikei i AJ.Materiał to manten + łupek.Pomysł na łupek zaczerpnięty po rozmowach z Radkiem Baszakiem.Manteny z przodu mają zarosnąć małym heńkiem,przez co zostaną utworzone "pagórki i wzgórza".Nad wszystkim dominować ma kilkudziesięcio kilogramowy samorodek łupka.Na kamieniu z prawej strony posadzony został również mały heniek (w tamtym miejscu nasypana jest amazonia powder).Mam wielką frajdę z obserwacji jak fajnie mały henio zdobywa nowe tereny.Do tej pory nigdy nie potrafiłem utrzymać heńka i robić zniego "podwodnych dywanów".Obecnie czuje,że może się udać Akwarium ma kilkanaście tygodni.Szkło 120x60x60 OW .Za filtracje odpowiadają dwie tetry.Co2 z butli.W zbiorniku oprócz ekipy sprzątającej pływa kilkadziesiąt sztuk neona czarnego.Akwarium obsadzone jest e.tenelus,e.vivipara,e.acicularis,h.callitrichoides.Podłoże ful ada.Nawożenie ada.
Ostatnio edytowano 06 lis 2009, 16:38 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
No, wreszcie jakiś konkretny aranż się pojawił na forum.. bo ostatnio było ich jak na lekarstwo mimo że nie przepadam za iwagumi to sądzę że piękna aranżacja, w żadnym wypadku nie kopiująca innej jak chocioażby na tegorocznym konkursie IAPLC.. super oryginalny pomysł naprawdę podoba mi się.. oby tak dalej Sergiuszu
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
Ostatnio edytowano 25 paź 2009, 22:02 przez Piotrek Dymowski, łącznie edytowano 2 razy
Zapowiada się bardzo interesująco. Podoba mi się ułożenie większych skał, natomiast w moim odczuciu przednie sprawiają wrażenie poukładanych w szeregu. Może heniek powrasta na skały i nie będzie to widoczne
Jak zwykle w Twoim wydaniu - coś co mi się podoba. Sam mam zamiar zrobić coś na kamieniach (w trochę mniejszym wydaniu) i teraz widzę, że jednak tenelus będzie za duży dla mnie.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć...
Bardzo ciekawe, jak henio zarośnie miejsca wokół kamieni to będzie wyglądało imponująco, powiem Ci że u mnie henio też rósł tak sobie, ale dosyć mocne światło, CO2 i żelazo - to lubi
Też myślę tan czymś takim, choć z innym tłem, Ciekaw jestem - może masz "dojście" do zakupu większej ilości henia ??
Sergiusz, jest bardzo ładnie. 4 duże kamienie w centrum grają ekstra. Ten mały z białą plamą też. Ale reszta nie bardzo prawdę mówiąc. Nie czuć żadnego powiązania z głównymi. Szczególnie ten po lewej stojący nie wygląda dobrze. No ale zarośnie i pewnie się to wrażenie zminimalizuje.
Co robisz, że taką ładną viviparę masz? Gęsto sadziłeś?
Sergiuszu, bede szczery: nie podoba mi sie ulozenie centralnej grupy kamieni- wygladaja jak jednolity mur z jakims odrostem, ktory na dodatek sie wali jak krzywa wieza. Male kamienie, jak zauwazyl Chester nie pasuja do reszty. Ogolnie zagospodarowanie przestrzeni sprawia wrazenie jesli nie chaosu, to przynajmniej ciezkosci i braku naturalnosci. Wybacz Mam nadzieje, ze sobie poradzisz i podejmiesz walke, bo wiesz, ze w Ciebie wierze
Nie mam doswiadczenia w ukladaniu kamieni bo jedyne iwagumi jakie popelnilem bylo zrobione w akwa 22 litrowym z HC moze byc ciekawie ale podobnie jak Grzegozowi nie bardzo podoba mi sie ulozenie glownych kamoli.Puki co poczekam az rozrosnie sie HC I Vivipara .
Hejka
Gregor henia zakupiłem na giełdzie w Katowicach.Nie często bywa,- także z dostępnością jest różnie.
Arturze -tak-między heniem a łupkiem jest tenelus.
Maćku,Grzegorzu-kamieni z przodu nie ma być widać!One mają być w mchu i małym heńku.Pisałem o tym w pierwszym poście Na kamieniu z prawej strony jest nasypana amazonia powder i posadzony również mały heniu.Docelowo ma być kaskada z małego heńka także również i ten kamień będzie "niewidoczny Maćku vivipara zawsze dobrze rosłą u mnie w baniakach,czego nie mogę powiedzieć np: o małym heńku.Dopiero teraz na amazoni radzi sobie całkiem niezle.
Wczoraj pojawił się u mnie już 3 zbiornik! oprócz 360-tki mam maluteńki cjubik kilku litrowy z fikusem,a za kilka dni zalewam kostke do aqua ! Na razie pracuje na sucho i kombinuje z hardscape'm
Karol giełda jest na żelaznej.Wejść może tylko osoba mająca działalność gospodarczą.
Grzegorzu właśnie przed chwilką skończyłem wiązanie mchów na mossbalach Macie pomysł jak "zaszczepić" małego henia na pionowych skałach Może jakaś siateczka ?? Ktoś już próbował ?
Sergiusz Kowalew napisał(a):Macie pomysł jak "zaszczepić" małego henia na pionowych skałach Może jakaś siateczka ?? Ktoś już próbował ?
Podpytaj Zabojad'a
widzałem że posadził na amazoni którą wsypał do pończochy i całość okręcił wokół skałki - na początku wyglądało dziwnie ale ostatnie zdjęcia NO NO
Sergiusz Kowalew napisał(a):Karol giełda jest na żelaznej.Wejść może tylko osoba mająca działalność gospodarczą. Grzegorzu właśnie przed chwilką skończyłem wiązanie mchów na mossbalach Macie pomysł jak "zaszczepić" małego henia na pionowych skałach Może jakaś siateczka ?? Ktoś już próbował ?
Czyli jest to ta sama giełda, na która próbowałem wejść 3 lata temu Kierownik chciał mnie wpuścić ale jakaś Pani była przeciw.
Korzystając z choroby na grypsko i strasznej nudy,miałem więcej czasu na akwarystykę.Założyłem dwa nowe zbiorniczki a większy tank przeszedł metamorfozę.Do "byłego" iwagumi włożone zostały korzenie,które już jakiś czas marnowały się na balkonie Obecnie zbiornik zmienił swe oblicze o 180 ' .Sami ocencie czy na lepsze czy na gorsze W maluchach mam dwie różne kompozycje.W kostce jest iwagumi w najmniejszym mizube Jak tylko będzie co pokazać to zapodam fotki
Fakt... Sergiusz czego nie poczekałeś na finał?
Przy "odrobinie" pracy wyszedł by fajny aranż a teraz patrzymy na ten nowy poprzez pryzmat Iwagumi a te korzenie nie pasują do tego stylu.
Jest ok. Ale odrobinę cierpliwości, nie wszystko na raz. Przecież jeszcze zdążysz
Powiedzieć Wam dlaczego Sergiusz nie będzie miał Iwagumi Bo to nie jest jego styl Jego akwaria zazwyczaj się dzikie i naturalne, Iwagumi jest zbyt pedantyczne, a Sergiej chyba taki nie jest chyba, że się mylę, ale Twoje aranżacje są bardzo dynamiczne. I to mi się podoba
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
Hejka wszystkim.
Domowy baniaczek -ma kilkanaście tygodni,nawożenie niesystematyczne (jak jestem w przelocie w domu to coś naleje),podmianki raz na jakiś czas.Hardscape cały czas udaskanalany.Kompozy...
Witam serdecznie.
Akwarium 120x60x50 szkło Guardian + przód OPTI WHITE
Projekt małymi kroczkami zmierza do celu. Na dzień obecny brakuje jeszcze skał(najprawdopodobniej lawa czarna lub czerwona). Pod...
Witam Wszystkich!
Chciałbym zaprezentować swój nowy zbiornik, który zakładałem ok. 2 miesięcy temu. Całość zrobiona na produktach firmy ADA.
Poniżej zamieszczam krótki opis oraz fotorelację.
Zapra...
Chciałem przedstawić obecny wystrój 360-tki.Aranżacja ma odwzorowywać dzikie zakątki Gródka nad Dunajcem (woj.małopolskie).Dość często tam bywam i miejsce mogę polecić każdemu,kto szuka inspiracji do ...
Statystyki
Ten temat przegląda 289 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 289 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej