A stosujesz ADA [b]Green Gain</b> - zawiera on hormon - cytokinine, która wpływa na intensywny rozrost na boki (dlatego rośliny łodygowe na zdjęciach Amano są tak gęste) i sprawia, że aranżacja nie wybija w górę tylko dłużej trzyma się w miejscu jeśli chodzi o wzrost pionowy.
i tu jest pies pogrzebany, rzeczywiście stosuję Grean Gain. kurcze, dzięki za odp. przestanę dawkować w tym zbiorniku i zobaczymy co będzie... dam znać co i jak za jakiś czas w tym topiku[/b]
No i temat dal mi motywacje do poczytania o hormonach.
Jak to jest ze spedzam wiecej czasu czytajac o roslinach niz gapiac sie w moje akwarium Cos tu jest nie tak.
A dla wszystkich szwagrow, mieszanka za 1/5 - 1/10 ceny
Sklep roslinyakwariowe napisał(a):Hormon hormonowi nierówny. W zwykłym sklepie ogrodniczym można kupić dowolne mieszanki, większość służy do lepszego ukorzeniania roślin.
Na pewno masz racje,
Sadze ze rynek akwarystyki roslinnej jest na tyle maly w porownaniu do rolictwa, ze ADA stosuje mieszanke ogolnie dostepnych specyfikow rolniczych a nie investuje miliony w badania naukowe.
Dostepnosc nie powinna byc problemem, trzeba jedynie wiedziec ktory preparat zastosowac.
Nastepny produkt stosowany w uprawach hydro (w tym wypadku specjalnie aby uzyskac wiecej nowych pedow)
Sklep roslinyakwariowe napisał(a):Hormon hormonowi nierówny. W zwykłym sklepie ogrodniczym można kupić dowolne mieszanki, większość służy do lepszego ukorzeniania roślin.
Na pewno masz racje, Sadze ze rynek akwarystyki roslinnej jest na tyle maly w porownaniu do rolictwa, ze ADA stosuje mieszanke ogolnie dostepnych specyfikow rolniczych a nie investuje miliony w badania naukowe. Dostepnosc nie powinna byc problemem, trzeba jedynie wiedziec ktory preparat zastosowac.
Nastepny produkt stosowany w uprawach hydro (w tym wypadku specjalnie aby uzyskac wiecej nowych pedow)
Zawiera cytokinins, vitamins A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, along with carbohydrates including alginic acid and macro and trace elements
Nie trzeba prowadzić badań - hormony kupuje się normalnie na gramy - z tym, że czysty hormon to już setki dolarów za gram.
Aby móc to sprzedawać w Polsce w postaci nawozu potrzebne są specjalne atesty. Ten preparat do którego link podałeś jest wart wypróbowania - dawkując hormony można zaoszczędzić na świetle, co2 i nawozach. Szczególnie na oświetleniu.
No prosze, malem zakupic jak wroce z wakacji ale mnie ubiegles Daj cynk jak idzie ;o)
Zastanawiam sie nad akwarium 120x45x60cm przy 4x54w T5 (osobny watek) wiec moze tak jak napisal Bartek tego typu dodatki pomoglyby ze nieco mniejszym doswietleniem dna.
Chyba Panowie przesadzacie z tymi hormonami. Przecież jezeli roślinie niczego nie brakuje ze składników odżywczych, to sama taki hormon sobie wyprodukuje jeżeli będzie jej potrzebny. Zadbajmy aby roślinie niczego nie brakowało, a dalej sobie sama poradzi.
Małą ilość swiatła najlepiej kompensować większą ilością CO2, pisałem o tym kilka razy, ale jakoś nikt nie zwraca uwagi, ostatnio zauważyłem, ze ktoś popełnił nawet artykuł na ten temat https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... wodne.html
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
spider72 napisał(a):Chyba Panowie przesadzacie z tymi hormonami. Przecież jezeli roślinie niczego nie brakuje ze składników odżywczych, to sama taki hormon sobie wyprodukuje jeżeli będzie jej potrzebny. Zadbajmy aby roślinie niczego nie brakowało, a dalej sobie sama poradzi.
Małą ilość swiatła najlepiej kompensować większą ilością CO2, pisałem o tym kilka razy, ale jakoś nikt nie zwraca uwagi, ostatnio zauważyłem, ze ktoś popełnił nawet artykuł na ten temat https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... wodne.html
Hejka,
o CO2 pamietam, zobaczysz nowy setup, cyrkulacja bedzie miodzio.
Sam bylem ostatnio na wyjezdzie (2tyg) i gdy wrocilem bylem bardzo zdziwiony kondycja dolnych lisci (70% pow wody bylo zarosniete, zabraklo wysokosci w zbiorniku ).
Wylot filtra wyl skerowany od dolu, w srodek kepy wspomnianych roslin, czyli CO2 bylo najlepsze w calym zbiorniku wlasnie tam (mixer CO2 na wylocie filtra).
Jesli chodzi i hormony to interesuje mnie przede wszystkim wplyw na rozrastanie sie na boki, nie na kondycje roslin jako taka.
Ich wplyw przyz nizszym swietle tez jest ciekawy. Skoro oszczedzamy na mieszaniu wlasnych nawozow, dlaczegoby nie pooszczedzac na pradzie
EDIT: Jesli przy EI podowanie hormonow nie bedzie mialo znaczenia, zvirus straci kilka groszy w imie nauki ;o)
No proszę jak pięknie, nawet jest wiaderko ilustrujące prawo Liebiega, tylko chyba nikt tego nie czyta, albo nie potrafi tych informacji zastosować w praktyce, sądząc po ilości postów w działach nawozenie i glony.
EDIT: Jesli przy EI podowanie hormonow nie bedzie mialo znaczenia, zvirus straci kilka groszy w imie nauki ;o)
Taaa, biedny zvirus .
Z drugiej strony zastanawia mnie jaka jest gwarancja, że roślina ten hormon pobierze, jeżeli go nie potrzebuje. Czy roślina ma na to wpływ, czy musi go pobrać razem z wodą gdy pobiera inne skałdniki, czy może jego pobieranie zablokować. Jeżeli może blokować, to po prostu zwiększy się tylko ilość rozpuszczonego węgla organicznego w wodzie.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
spider72 napisał(a):Chyba Panowie przesadzacie z tymi hormonami. Przecież jezeli roślinie niczego nie brakuje ze składników odżywczych, to sama taki hormon sobie wyprodukuje jeżeli będzie jej potrzebny. Zadbajmy aby roślinie niczego nie brakowało, a dalej sobie sama poradzi.
Ten artykul jest na Serwisie bodajze od 4 lat No tak to nasi drodzy akwarysci czytaja...
Odnosnie hormonow - to niezwykle interesujacy temat - rosliny bardzo mocno reaguja na dodatek np. cytokinin w pozywce - jest ogrom prac naukowych na ten temat (w zasadzie podstawowych).
Dla nas z punktu widzenia akwarystyki kluczowe sa 3 hormony:
- auksyny (produkowane w wierzcholkach pedu i mlodych lisciach) - niezwykle istotny z punktu widzenia wzrostu roslin na dlugosc oraz tworzenie korzeni (rowniez tzw. korzeni "powietrznych"
- cytokininy (produkowane w wezlach lisciowych i korzeniach i mlodych lisciac) - odpowiadaja za krzewienie sie roslin
- etylen - hormon/gaz (produkowany we niemal wszystkich komorkach) - odpowiedzialny za zmiany emers/submers
Hormony odgrywaja bardzo istona role w reakcji roslin na stres (czeste zmiany parametrow wody)
Hormony tez szeroko wykorzystuje sie w uprawach in-vito roslin akwariowych: 99% roslin rozetowych (Echinodorus, Cryptocoryne) w handlu Europejskim pochodzi z takich upraw.
Jesli chodzi o zastosowanie - w przypadku hormonow glowna role odgrywa nie tyle samo stezenie - co stosunek (proporca) hormonow wzgledem siebie - w ten sposob mozemy sterowac "wzrostem" roslin - np. indukowac intensywne zageszczanie sie roslin lodygowych, czy ukorzenianie, ktore jest wazne w poczatkowej fazie restartu akwarium.
To ciekawy temat i jeszcze malo popularny w akwarystyce - glownie z powodow wysokich kosztow czystych hormonow.
Moge zdradzic, ze swego czasu opracowywalem stezenia dla jednego z rodzimych producentow nawozow, jednak temat nie wypalil m.in. na wysokie koszty co przekladalo by sie na koncowa cene takiego wzbogaconego nawozu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Jesli chodzi o pobieranie, transport i dzialanie hormonu to jest to zlozona sprawa.
Czesc hormonow w tkance rosliny transportowana jest na drodze dyfuzji a swoje dzialanie skupia na komorkach wrazliwy na danyc hormow (kompetencje komorek pod tym katem zalezaza od wielu czynnikow, nie do konca jeszcze zbadanych). W kazdym razie takie komorki posiadaja specjalne bialkowe receptory, ktore po zwiazaniu z hormonem inicjuja ciąg zdarzeń prowadzący do odpowiedzi fizjologicznej.
Hormony przemieszczaja sie w roslinie w zaleznosci od radzaju hormonu: w systemie waskularnym (wraz z woda) lub floemie (wraz z substancjami odzywczymi) - zarowno bazy jak i akroptetalne (w kierunku korzeni lub wierzcholka).
Wazna jest tez swoistosc samej odpowiedzi rosliny na hormon podany do wody.
Wyroznia sie zarowno odpowiedz szybka jak i powolna - jest to swoistosc dwufazowa nt. po podaniu hormonu rozoczyna sie faza wzrostu pobierania, ktora slabnie po 3-4 godzinach i wtedy rozpoczyna sie druga faza gdzie juz konkretnie wzrost rosliny jest regulowany przez inhibitory biosyntezy bialka, ktore jednak nie hamuja wzrostu w pierwszej fazie.
Kwestia biosyntezy bialka i jej regulacji jest skomplikowana, ale dla nas najwazniejsza informacja jest taka, ze hormony moga wzajemnie wplywac na siebie oraz wplywac na polaryzacje blon komorkowych - co juz ma znaczenie przy pobieraniu przez rosline i transporcie przez blony substancji mineralnych.
Samo dozowanie hormonow w akwarium jest sprawa dyskusyjna - jak wspomnial spider nie ma potrzeby ich stosowania w przypadku gdy zapewnimy rosline wszystki inne czynniki (nawozy).
Mozemy sie tu posluzyc analogia do wspolczesnej kulturystyki - sportowcy wykazuja przyrosty masy miesniowej przy zapewnieniu odpowiedniej diety i odpowiednio dobranym cyklom treningowym - ale efekty osiagaja szybciej przy aplikowaniu hormonu wzrostu.
Oczywiscie zarowno w akwarium, jak i podczas budowania masy miesniowej - samo podanie hormonu bez zapewnienie wszystkich pozostalych elementow niezbednych do wzrostu mija sie z celem.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
No i nareszcie wydusilimy coś z naszego krajowego Barr'a , coś on taki nieśmiały i trzeba go prowokować i za język ciągnąć .
Dzięki Piotrze za obszerną i wiele wyjaśniającą odpowiedź .
Wygląda na to, że zvirus nie będzie jednak taki biedny, za to chyba będzie potrzebował nowych nożyczek .
Pozdrowienia
kinga tajmer w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9140
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1869
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16094
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Łoś w Rośliny· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6330
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 350 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej