ok.18-23l poczatkujący z RC - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ok.18-23l poczatkujący z RC

Liczba wyświetleń: 994·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dominik_Gdz

22 paź 2009, 16:57 ok.18-23l poczatkujący z RC  (#1)  

Witam Proszę o pomoc w doborze roślin i sprzętu do tego typu akwarium:)
Planuje zrobic cos takiego z:
Podloże czarny bazalt(chciałem podloże ADA ale w mojej okolicy trudno dostepne),
Tło czarny brystol,
Na przodzie mniej więcej na środku ładnie rozerwana/rozłożona gałęzatka,
Mchy różne mam stringy moss i christmas moss i chyba jeszcze jakies:)
O dobor reszty roslin prosze was:)
W akwa zamieszkają Krewecie RC i MOŻE microrasbora galaxy
Filtr najlepiej FAN(nie wiem ktory pomozcie),

Tak więc proszę was o pomoc w założeniu akwa od zera a takze o przykladowe fotki akwariów o tym litzarzu:)
pzdr

Dominik_Gdz

mikit Biała Podlaska

22 paź 2009, 17:47   (#2)  

co do roślin to nie wiem czy uda ci się wszystko co chcesz zmieścić w takim małym szkiełku [nie twierdzę że to jest niemożliwe] ale by zwiększyć ilość miejsca zastanów się nad filtrem kaskadowym np. aquaclear hagena albo albo aquael fzn. ogólnie z kreweciami miałem kaskady i spisywały się ok.
co do podłoża to może zamów przez allegro albo sklep internetowy bo osobiście bazaltu nie polecam ze względów czysto estetycznych jak i użytkowych chociaż w tak małym szkiełku może się spisać.
jeszcze apropo stringy moss to nie jest to za specjalnie super piękny mech, masz możliwość zamień go może na flame albo erect moss.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Biała Podlaska

Dominik_Gdz

25 paź 2009, 19:32   (#3)  

Zmieniłem plany zamiast tego będzie:
kostka 30x30x30 27l
spory korzeń na róg
brystol czarny
czasrny bazalt
gałęzatka całe dno(taki dywanik)
i za korzeniem nie pamietam jak to sie nazywa ale ta roslina ma chude listki latwo sie rozrasta
i na korzeniu mech jawajski

Prace zaczne jak tylko sklep akwarystyczny sprowadzi szkielko:) pzdr

Dominik_Gdz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mikit Biała Podlaska

25 paź 2009, 21:07   (#4)  

a może zamiast gałęzatki dać fuzz alge czy jakoś tak ale to może ci się szybko rozprzestrzenić na wszystko w aqua [amano jednak zwalcza to skutecznie].
kiedyś widziałem zbiornik z dnem zarośniętym tym "glonem" i wyglądał niesamowicie z kamieniami jako dekoracje
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Biała Podlaska

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Zakładanie akwarium - początkujący.

CrisER w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1481
Witam! Jestem początkującym akwarystą o ile mogę tak siebie nazwać:D Mam akwarium 240L profilowane. Chciałbym uzyskać od was pomoc jak je urządzić. Moim priorytetem będą rybki żyworodne typu gupiki...

Początkujący 240l. Ile lawy do aranżacji?

Ligenza w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2008
Witam. Może nie całkiem początkujący bo daaawno temu jakieś tam akwarium w domu było( w sumie nawet nie jedno). Teraz postanowiłem coś zrobić w kierunku zagospodarowania zbiornika na nowo. Niestety ni...

Moje akwarium 25L (z założenia roślinne)-POCZĄTKUJĄCY

Marcin3510 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2358
Hej, jestem zarówno tutaj jak i w akwarystyce nowy. Chciałbym wam zaprezentować mój zbiornik, ale proszę nie negujcie mnie tylko powiedzcie co mógłbym poprawić. Bardziej ciekawych odmian roślin nie ud...

MOJE AKWARIUM POCZATKUJąCY AKWARYSTA

slawek akwarysta. w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6886
54L tydzień po załorzeniu - sławomir szyszka Objętość 54L Wymiary 60x30x30 Oświetlenie 2x15W philips aquarelle + zwykła Naworzenie symfonia złota +srczan potasu (k2so4) KNO3 15g symfonii 15g k...

45 l - POCZĄTKUJĄCY - nie bijcie :(

Tomson w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2603
Postanowiłem zamieścic fotki mojego akwa. Ma ono około 3 miesiace. 45l 50x30x30 oświetlenie 8 W (rodzice i rachunki ;() CO2 z bimbrowni torf w filtrze parametrów nie znam Flora Ludwiga (?)...

Poczatkujacy

macfran w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5834
Mam zamiar zrobic akwarum w stytu "holendrskim" moje akwa to 240l 120x50x40 i tu mam prosbe odnosnie info na temat nawozow(jakie polecacie i jakie dawkowanie) i CO2(mam zamiar zrobic bimbrownie z 2 ...

nowe akwarium , początkujacy

pieniek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1607
Witam planuje powrot do akwarystyki po 2 latach :), troche sie zapomnialo a tyle nowych rzeczy sie pojawiło. Jednak tym razem chcialbym zeby moje akwarium bylo troche ambitniejsze :) planuje wiec...

Statystyki

Ten temat przegląda 435 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 435 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.