Sadzenie roślin - proszę o pomoc - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sadzenie roślin - proszę o pomoc

Liczba wyświetleń: 1114·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Chilli Kraków
Witam czy może ktoś mi poradzić jak - odpowiednio - wyciągać rośliny z waty szklanej po zakupie ? bo kurcze bardzo kiepsko mi to idzie, duża część korzeni mimo moich usilnych starań się obrywa :/

Proszę o kilka fachowych porad co i jak z tym zrobić.

Kolejna sprawa to sadzenie Hemianthusa - jak go sadzić - proszę o porady bo to właśnie z nim i jego korzeniami oberwanymi po wyciąganiu z waty szklanej mam problem.

Chilli
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Piotr Baszucki Nowa Ruda

21 paź 2009, 14:40   (#2)  

Ogolnie o sadzeniu:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Sadzenie hemianthusow:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ad ... c_subcat=0

(szczegoly w opisie roslinek)

p.s. jesli czesc waty zostanie na korzeniach nic sie nie stanie - nie panikuj i rob to pod biezaca woda :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

inrab_27 Kraków

21 paź 2009, 18:38   (#3)  

Witaj także jestem początkujący, ale podzielę się z tobą swoimi spostrzeżeniami.
Ja wypłukiwałem watę w wiaderku, jest to bardzo żmudne zajęcie. Część roślin zniszczysz, ale akurat Hemianthusa to roślina, która wszędzie wypuszcza korzenie, wystarczy potrzymać ją wolno pływającą i sam zobaczysz, że korzenie pojawią się nawet na szczycie rośliny.
Sadziłem je zwykłą pesetą, ale wody w akwarium było bardzo mało. Łapałem trzy cztery roślinki od jaśniejszego końca i do gleby. Tym sposobem posadziłem fajny trawniczek. Po wpuszczeniu ryb część trawniczka została wykopana, ale przy każdym sprzątaniu (strzyżeniu) tą samą pęsetką dosadzam pływające roślinki, tym razem jak popadnie to znaczy gdzie ją złapię tam wciskam w wolne miejsce w podłożu.
Powodzenia.

inrab_27
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 paź 2009, 19:30   (#4)  

Z waty szklanej :shock: :lol:
Tutaj sobie zobaczcie jak wyciągać z waty i sadzić.
http://www.tropica.com/go.asp?article=883

Marlon
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20343
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3208
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51637
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7993
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
YouTube

Bąbelkowanie roślin

Boracz w Nawożenie · Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 26761
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje Link do mojego zbiorni...
IMG_2760.jpg

Pomoc w prowadzeniu i nawożeniu akwarium Lizura.

Lizur97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4348
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Zrzut ekranu 2023-06-29 211616.png

Pomoc w identyfikacji nadmiarów lub niedoborów

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2056
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21833
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4990
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9746
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Statystyki

Ten temat przegląda 246 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 246 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.