Witam serdzecznie. Jest to moje pierwsze akwarium prezentowane na tym forum. Proszę o rady i wskazówki.
Akwarium założone 10.10.2009r.
Dane techniczne: Akwarium - 160l (100x40x40)
Filtracja - Eheim Pick Up 2010
Podłoże - ziemia + 34kg bazaltu granulacji 2-4mm
Oświetlenie 2x 30W ( 10 h)
Nawożenie - bimbrownia + PGMacro
Fotki przedstawiaja akwa po 6 miesiącach od zalania.
Na chwile obecną problem z zielonymi nitkami. Z 2 metrow od zbiornika nitek nie widac, ale mnie cały czas denerwuja i z nimi walczę.
Prosze o komentarze.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24 kwi 2010, 13:36 przez Markuss, łącznie edytowano 12 razy
Mam takie samo akwarium,do wczoraj takie samo oświetlenie.Zamiast ziemi,mam stare,
niepłukane dno z poprzedniego akwarium i kulki nawozowe.
Dobrze rośnie mi nurzaniec,zwartki, mech(nie wiem jaki),żabienica,mikrozorium i lotos.
Z łodygowcami miałem to samo,jedynie bacopa mi rośnie,ale jest bardzo drobna.
Wczoraj dołożyłem świetlówkę t5 39W,świeci na razie 3-4h/dobę,docelowo chciałbym jakieś 6-7 h. Zobaczymy co będzie.Zacząłem przy podmianach dodawać potas,czasami dodaje co2 z dezodorantu.Trzymam za ciebie kciuki,ale cos mi się wydaje,że powinieneś zbierać na jeszcze jedną świetlówkę.
Zgodnie z założeniami D. Walstad oświetlenie w takich akwariach powinno być max do 0,5W/l. Roslinki, które posiadam widziałem tez na zdjęciach forumowiczów, którzy twierdzą, że one rosna w akwariach typu LT.
Może rosliny muszą się przyzwyczaic do nowych warunków?
Blyxa niestety rozpadął się na dobre, ale pozostałe roślinki powoli zaczynaja rosnąć Myślicie, że jak teraz zbiornik sie ustabilizował to jest szans, że teraz blyxa się przyjmnie?
Pojawiły się okrzemki i kilka zielonych nitek. Swiatło świeci teraz przez 8 godzin.W związku z tymi okrzemkami zwiększyc oświetlenie do 10 gdzin czy dalej stopniowo zwiększać czas oświetlenia?
Powiem Ci tak blyxa rosła u mnie tylko na LT w akwarium 200 litrów i oświetleniem 36w.Po zmianie akwarium na HT blyxa doszczętnie zmarniała.Co do blyxy to jak zbiornik Ci się uregulował to spróbował bym ponownie
sebolerro napisał(a):Powiem Ci tak blyxa rosła u mnie tylko na LT w akwarium 200 litrów i oświetleniem 36w.Po zmianie akwarium na HT blyxa doszczętnie zmarniała.Co do blyxy to jak zbiornik Ci się uregulował to spróbował bym ponownie
To spróbuje bo bardzo podoba mi się ta roślinka.
Pytanie tylko czy 4 tygodniowy zbiornik to juz jest uregulowany
fotka po 51 dniach
dziwne,że rotale lepiej rosną niż bacopy
nie przetrwal didipilis, a blyxe dokładałem, bo pierwsza się rozpuściła.
teraz przycinam rosliny i zageszczam, a pozniej bede tworzyl aranz
Cześć:)
Akwarium bardzo ładne. Ja mam małego "bzika" na punkcie korzonków i kamieni, więc na pewno bym coś dołożył:D Ale jak na LT to roślinki wręcz ładniejsze niż u mnie. Całkiem ciekawie to wygląda:)
Darkmessiahh napisał(a):Cześć:) Akwarium bardzo ładne. Ja mam małego "bzika" na punkcie korzonków i kamieni, więc na pewno bym coś dołożył:D Ale jak na LT to roślinki wręcz ładniejsze niż u mnie. Całkiem ciekawie to wygląda:)
Pozdrawiam
Paweł:)
Dzięki za miłe słowa. W poprzednich akwariach miałem więcej korzeni i kamieni, tak więc jakoś mi się już przejadły Sporo tez sie naczytałem, ze na ziemi lepiej nie układac ciężkich rzeczy, zeby nie tworzyły sie strefy beztlenowe.
Za kilka dni wrzucę nową fotkę.
Na chwilę obecną mam problem z krasnorostami i zielenicami nitkowymi.
Krasnorosty rosna nawet na bazalcie. Zielenice atakuja rotale, ale sa tak delikatne, ze jak je sciagam to rozpadaja sie w palcach.
Zmniejszyłem przepływ wody i dolałem trochę osmozy - to mam nadzieję pomoze w walce z krasnorostami.
Podpowiecie coś jeszcze?
Jakie macie doswiadczenia z zielenicami w akwariach LT? Jak z nimi walczyc?
Cześć:)
Niestety, walka z glonami w akwarium LT to nie moja działa, z tego względu, że nigdy nie prowadziłem akwarium LT. U mnie na zielenice sprawdzała się spora podmianka wody co ok.3 dni + ograniczenie oświetlenia. Jeżeli glony zaczęły słabnąć dolewałem potrójną dawkę Easycarbo. Czasami nawet 8 ml na akwarium 54 litrowe. Było to przy starcie zbiornika, więc nie było fauny, ale jak czytałem na tutejszym forum, dopiero przy około 10 ml rybki zaczynają odczuwać EC:) Spora podmiana chyba będzie dobrym pomysłem, choć jak mówię nie znam się na LT. Skoro glony są delikatne to chyba dobry objaw:)
Tak wygląda zbiornik 3 miesiące od zalania.
Krasnorosty ustępują - są jeszcze w okolicach wylotu z filtra. Nie moge sobie poradzić z zielenicami. Tydzień temu zmieniłem świtlówkę o temp barwowej 10000K na 4500K. Zrobiło się wyraźnie ciemniej, ale póki co glony nie znikają. Poczekam około miesiąca i zobaczę czy to cos pomogło. Jak nie to chyba zaciemnie całkowicie zbiornik na kilka dni.
Macie jakies pomysły jak walczyc z tymi zielenicami nitkowanymi?
Zapraszam do obejrzenia, fajnie pokazane jak aranżować taką kosteczkę.
W zbiorniku użyto skały WIO Jade stone: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/jade-stone-1030cm-skala-naturalna-p-48156.html
Mam do Was prośbę o poradę w zakresie aranżacji. Podobają mi się ścieżki ale wszystkie są w zasadzie robione z jasnego piasku/żwiru. Przejrzałem sporo takich prac i wiele z nich jest pięknych ale wg m...
Witam użytkowników.
Dotychczas prowadziłem i nadal prowadzę akwarium w mniej więcej niezmienionym stanie jak w wątku pod linkiem:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/160l-roslinne...
Zakładam temat o moich poczynaniach :)
Start dopiero za miesiąc.
Akwarium : OptiWhite 100x40x40 8mm 160L robione na zamówienie.
Oświetlenie : Led 100cm 74w z pasmem dla roślin.
Podłoże : ADA Powe...
Witam. Jest to moj pierwszy post na tym forum,także na początku chciałbym wszystkich przywitać i zyczyc wesołych świat;) co do tematu mam baniak 360l w którym pływa ok.10malych paletek(ale nie wiem ja...
Witam wszystkich. Jestem tu nowy, chociaż na forum już zaglądam od roku :)
Proszę Was o pomoc w doborze/korekcie obsady roślinnej do mojego nowego zbiornika. Generalnie mam jakiś zamysł na ten zbiorn...
korz1.jpg
Witam wszystkich. Problem polega na tym, że w moim akwarium 160l jest pusto. jako iż jestem dzieckiem, akwarium założylem bezmyślnie i w konsekwencji uzyskałem niezbyt przyjazny efekt. Opi...
Witam
Długo, długo zbierałem wszystkie potrzebne elementy do tego akwarium, wiadomo jakoś wydatki rozłożone w czasie nie odbijają się tak na kieszeni jak kupić wszystko na raz :P
Ze szkiełkiem wysta...
Statystyki
Ten temat przegląda 183 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571012
• Liczba wątków: 48809
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 183 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej