Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wymiary: 60x30x35(dł/szer/wys)
Planowane oświetlenie: Philips Aquarelle 18W + Philips 18W/865
Temp: 24-25
Filtr kaskadowy HBL-501
Flora:
Cabomba
Echinodorus bleheri
Anubias barteri x2
nazw 2 roślinek nie pamiętam
Fauna:
kirysek x1
neon inesa x11
glonojad - jeszcze mały ale pójdzie do wymiany na 2 otoski
Wkrótce zostanie podłączona bimbrownia żeby zastrzyk energii roślinom  oraz przybędzie 5-6 rybek
Dodam, że to moje pierwsze(co zresztą pewnie widać) roślinne akwarium. Proszę o opnie i konstruktywną krytykę 
Ostatnio edytowano 26 paź 2010, 07:23 przez HUNCO, łącznie edytowano 3 razy
-
HUNCO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Daj fotkę z włączonym oświetleniem 
Przedstawicielka szanownej Loży Ziemiańskiej 
-

akwarybka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Anglia
Daj fotkę z włączonym oświetleniem
To i tak nie przyspoży temu zbiornikowi urody. Ale to Twoje pierwsze akwarium roślinne, więc je akceptuje - pod warunkiem, że następne będzie lepsze  Ja bym zrobił restart!Pamiętaj, że rośliny o dużych liściach zmniejszają optycznie zbiornik. Domyślam się, że pod tym żwirkiem nie masz żadnego substratu ani kulek. Jeśli tak, to nie dobrze. Aquel wypuścił nowe i w miarę tanie podłoże - może go wypróbujesz. Masz dobre oświetlenie, więc możesz uprawiać średnio i być może wysoko wymagające rośliny. Jeśli kamienie - to tylko jednego gatunku. Pamiętaj o jednobarwnym tle. Pooglądaj aranżacje na tym forum - na początku możesz coś skopiować. Życzę wytrwałości.
Powodzenia
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
No więc tak. jeśli chcesz mieć otosy to proponuje w liczbie 5-6 szt. Kiryska wymień na 4-5 kirysków pand. Więcej roślin potrzeba!
-
marian9669
●
- Miasto: Bydgoszcz
darma11 napisał(a):Pamiętaj, że rośliny o dużych liściach zmniejszają optycznie zbiornik. Domyślam się, że pod tym żwirkiem nie masz żadnego substratu ani kulek. Jeśli tak, to nie dobrze.
Lekcji o "dużych liściach" nie odrobiłem - moja wina... a więc co można dosadzić żeby jakoś wyprowadzić na prostą(bez restartu) ten baniaczek?
Zgadza się nie ma kulek ani substratu ale mam zamiar jakieś makro i mikro nawozy dozować tylko nie wiem dokładnie co i jak a na "pałę" w sklepie nie chcę kupować bo wszystko sprzedadzą aby sprzedać...
-
HUNCO
●
Jeśli nie chcesz zrobic restartu, to włóż kulki gliniano-torfowe, lub pałeczki nawozowe. Z roślin możesz posadzic: Hemianthus micranthemoides, Micranthemum umbrosum, Rotale sp. Green. Ten korzeń mi się nie podoba (to tylko moja opinia). Pomyśl nad jakimś korzeniem z odnogami (badylami). Na nim możesz posadzic mchy, np. Christmas moss, Taiwan moss, Erect moss lub jakiś inny. A jako trawnik może utrzyma Ci się hemianthus callitrichoides, chociaż z tym podłożem to nie mam pewności.
Jeśli chodzi o nawozy to jako micro kup w sklepie: Planta Gainer Classic, lub podrabiane TMG, lub Easy-Life Profito. A jeśli chodzi o macro, to kup na allegro pojedyncze sole: KNO3, K2SO4, KH2PO4. Albo najpierw zrób aranż, a póżniej napisz czy do mnie czy ogólnie na forum, jeśli chcesz się dowiedziec jak te sole rozrobic na Twój litraż zbiornika. Z micro i tak czekasz ze cztery tygodnie od startu, z macro zdarza się, że bywa inaczej. Po tygodniu może Ci brakowac NO3 czy PO4. Ale ja bym mimo wszystko zrobił restart i kupił podłoże. Nie narażając Cię na znaczące koszty, sugerowałem Ci te aquela, ale na razie nie ma o nim opinii (jest nowe). Ja bym w każdym razie spróbował go użyc. Cena jest przystępna. Ale to oczywiście nie jest jedyne podłoże dostępne na rynku. Ostatnia uwaga: przejrzyj akwaria i ich opisy na tym forum.
Pozdrawiam
-

darma11
●
Przesadziłem roślinę sprzed filtra(nie pamiętam nazwy) w prawy tylny róg, kabombę bardziej na środkowy tył, z lewej między brzeg a korzeń dałem cryptocoryne retrospiralis.
Daję 1ml/dzień Planta Gainer Pro makro.
Jakie rośliny nadają się do tego by "zakryć" nimi wlot filtra i grzałkę? Żeby nie było ich widać. Dzięki za pomoc
Wkrótce wstawię fotki
-
HUNCO
●
Nie tak, nie tak  Czyli nie skorzystałeś z żadnych rad.  Przesadzanie roślin, które masz w inne miejsca nie doda urody Twojemu zbiornikowi. Potrzebne są rośliny o mniejszych blaszkach lisciowych. Rośliny łodygowe o których napisałem w ostatnim moim poście z powodzeniem zakryją Ci wylot filtra i grzałkę, pod warunkiem że są sadzone w grupie... ale wydaje mi się, że Ty chcesz zasłaniac to jedną rośliną  Skąd taki pomysł, by w ogóle podawac macro i to w takich ilościach. Masz kilka roślinek, dobre, ale nie mocne światło i podajesz 1 ml dziennie przy 63 litrach. Oj uważaj, bo skończy się to plagą. W PG Macro nie ma podanej proporcji KNP. Ja bym się nie odważył podawac PG Macro  Kup sole.
-

darma11
●
Trochę to trwało ale przyznaję się do błędów
kupiłem Taiwan moss żeby się rozrósł trochę, za 1-2 tygodnie kupię to podłoże Aquaela, coś z Twoich propozycji roślin żeby zakryć filtr/grzałkę i zrobię restart. PG Makro daję 1ml 2 razy na tydzień. Mam nadzieję, że po restarcie będzie już lepiej 
-
HUNCO
●
Restart zrobiłem na początku grudnia.
Wymiary: 60x30x35(dł/szer/wys)
Oświetlenie: Philips Aquarelle 18W + Philips 18W/865
Temp: 24-25
Filtr kaskadowy HBL-501
Podłoże: AquaSubstrate II+
Co2: kwasek+soda podłączone do filtra wew
Flora:
Nurzaniec Spiralny
Cryptocoryne Becketti
Anubias Barteri
Stringy moss(na patyku)
Nie pamiętam nazwy tej czerwonawej rośliny(może ktoś zgadnie)
Fauna:
11x Neon Innesa
1+1 Pielęgniczka Ramireza
3x Kirysek
9x Amano
1x Molinezja
5x Otosek
Na chwilę obecną stosuję Tropical Aquaflorin Potas 3 kropelki na dzień... Ale jeszcze w tym tygodniu będę miał przygotowane sole do EI i zacznę stosować tę metodę.
Niestety pojawiły się nitki i zielone kropki glonów na szybie... Usunąłem najbardziej zaatakowane listki, robię podmiany wody 40% co drugi dzień i czyszczę szyby... Ryby karmię 1 raz dziennie mniejszymi porcjami tak żeby nic nie marnowało się... Światło jest 10h, zaś Co2 przez 9h... Co jeszcze mogę zrobić żeby opanować tę plagę?
BTW na tył planuję dosadzić Rotale Indicę i green, może Cabombę furcatę, na trawnik pójdzie henio, i może się parvula pojawi gdzieś;)
Jakieś sugestie?
- Załączniki
-
-
- 26-10-2010
-
-
-
HUNCO
●
Po przygodach z glonami, zalaniem sąsiadów, statecznikiem itp. postanowiłem i ja uaktualnić swój mały wodny świat...
Czas świecenia: 12:00-21:00
CO2: reaktor kwasek+soda rozprowadzane poprzez filtr wew.
Nawożenie: EI 6dni po 3ml, podmiany 40%
Fauna
Glossostigma elatinoides
Cryptocoryne Becketti
Cryptocoryne balansae(?)
Vallisneria spiralis(?)
Stringy moss
Blyxa japonica
Eleocharis acicularis
Rotala Idnica
Rotala sp. Green
Ludwiga repens
Fauna
9x neon innesa
5x otosek
1x kirysek pstry + 2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka Ramireza(parka)
7x krewetki Amano
7-13x krewetki RC
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania HUNCO 
- Załączniki
-

- 10-03-2010
- 10_03_2010.png (432.21 KiB) Przeglądane 5047 razy
-

- 21-03-2010_a
- 21_03_2010a.png (395.8 KiB) Przeglądane 5047 razy
-

- 21-03-2010_b
- 21_03_2010b.png (353.99 KiB) Przeglądane 5047 razy
-

- Rozprowadzanie co2
- 21_03_2010_filtr.png (386.82 KiB) Przeglądane 5047 razy
-
HUNCO
●
O niebo (może dwa  ) lepiej niż poprzednio. Zborniczek coraz ładniejszy. Tylko tak dalej  .
-

stozek
●
- Miasto: Włodawa
Widząc pierwsze zdjecie musze powiedziec ze zrobiles wielki krok do przodu. Na moje to troche dluugo swiecisz ale zobaczymy co inni na to. Powiedz jak ramirezki reagują na krewetki
-

Dejvix
●
Z samym czasem świecenia myślę, że ma dobrze tylko rozłożenie tego świecenia jest lekko złe, zapewne dlatego ze niema kiedy się napatrzeć w ciągu dnia na baniaczek  . Narazie jest ok.
-

stozek
●
Światło naturalne, lekko rozproszone pojawia się w akwarium koło 7-8 rano ale nie pada bezpośrednio na nie. Potem zapala się sztuczne. Pracuję do 17 więc jak napisał stozek muszę się kiedyś napatrzeć
Jak powinien być ustawiony czas świecenia, od której do której?
Dzięki za dobre słowo 
-
HUNCO
●
Mógłbyś np. zaczynać o 10:00 a kończyć o 20:00 lub 9:00 i koniec 19:00. 10h optymalne jeśli już zbiornik się ustabilizował.
-

stozek
●
HUNCO, cieszę się że tak wygląda teraz Twój zbiornik. Niektórzy na rady odpowiadają: to moje akwarium, mnie się podoba i niczego nie będę zmieniał. Ale Ty podszedłeś inaczej. I Twoja wytrwałość się opłaciła. Wykonałeś sporo pracy... teoretycznej chyba też, bo czytam ze przymierzasz się do EI  Zrób tylko coś z tym mchem, po prostu osadź go inaczej, może na cienkim fajnym korzeniu  I ten wewnętrzny filtr jako dyfuzor, to chyba też nie jest dobry pomysł w nie za wielkim przecież akwarium  W każdym bądź razie oby tak dalej 
-

darma11
●
@darma11
Czytałem bardzo dużo, zresztą nadal każdy dzień zaczynam od przejrzenia najnowszych tematy  Przestawiłem się na EI i glony ustąpiły więc już jakiś postęp ale jeszcze to nie jest taki baniaczek jaki ma być.
Ten mech mi pasuje i na razie tak zostanie do czasu aż będę robił restart więc musisz się przyzwyczaić  Co do filtra jako dyfuzora rozprowadzania co2 to sprawdza się znakomicie, jedynie mam zamiar schować go za zieloną kryptokorynę, pod wylot z kaskady, to nie będzie go tak widać a nadal będzie spełniał swoją rolę.
Tylko coś mi rotale marnieją nie wiem czemu
@dejvix
Ramirezki nie interesują się Amano bo są już spore, a małe RC chowają się w mchu i też dobrze się mają. Ogólnie brak zgrzytów wśród mieszkańców. Mam zamiar dokupić 5-6 neonów inesa albo zielonych(niebieskich) albo zamiast wszystkich neonów stado razbor klinowych...
-
HUNCO
●
Podoba mi się kryptokoryna ta brązowa. Jesteś pewien, że to Cryptocoryne Becketti 
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Zrobiłem porządki:
- filtr(dyfuzor co2) schowałem za zieloną kryptokoryną więc widać tylko strumień co2
- wywaliłem zdychające rotale - nie wiem czemu padły skoro inne rośliny rosną
- przesadziłem ludwigi na lewo przy mchu, 3 sadzonki nurzańca rosną sobie na razie na środku...
To, co planuję to:
- wywalić całkiem nurzańca, w jego miejsce na środku 3go planu posadzić jakąś czerwoną roślinę - czekam na sugestie:)
- na 3cim planie po prawej stronie posadzić dużego heńka
- na tafli "posadzić" pistię
- zwiększyć obsadę ryb, tzn albo dodać 5-6 neonów zielonych(nie mogę nigdzie znaleźć) albo innesa, albo parkę prętnika karłowatego ale nie wiem jak się będzie zachowywał z parką ramirezek...
- pozbyć się kirysków
- dodać 3-4 otoski - teraz mam 4
Macie jakieś sugestie, porady?
-
HUNCO
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 45 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam
Akwarium 63L 60x30x35
Oświetlenie: 2x24W, 2x10000K T5 od 12 do 19
Filtr: JBL e701 greenline
Podłoże: JBL manado 7,5L, JBL Aquabasis plus 5L
Rośliny: Bacopa, Limnophila Aromatica, Samolus, Nesae...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat1202-60x30x35-news-41843dd71be9229159ec1f7d18baa482.jpg
Kolejna aranżacja w naszej Galerii w Krakowie. Tym razem przygotowaliśmy aranżację naw...
Witam. Przedstawiam mój baniaczek, do którego zabierałem się bardzo długo. Jest to zbiornik, który został przemyślany od samego początku do końca (miałem sporo czasu;) Proszę zwrócić uwagę na wodę świ...
Witam.Baniak 60x35x30
Podloze sam drobny bazalt
Filtr gabkowy,jak widac..
Ale moja prosba jest do was ,
bo jak ciezko znalesc mi koncepcje na duze akwarium to przy takim maluchu jeszcze masakra..Niby ...
Witam. W przyszły weekend odpalam moje akwa 60x30x35 w stylu iwagumi. Wrzucam zdjęcia kilku aranżacji, przy czym ostatnie 5 zdjęć przedstawia aranżacje z kilku stron, która jest moim liderem. Planuje ...
http://img266.imageshack.us/img266/1070/weqy.jpg
Co myślicie o wykorzystaniu otoczaków w aranżacji ?
Chciałbym za korzenie dac jakiś większe rośliny a z przodu mchy + mały Heniek i ...
Witam, proszę o pomysły i pomoc w zmianie aranżacji mojego akwarium 63l.
Akwarium obecnie wygląda mniej więcej tak (zamiast tego dzwona w lewym rogu, jest spiek ceramiczny, zdjęcie jest po przycince,...
Witam, na początek przedstawię informacje o moim zbiorniku.
Akwarium:
-63l
-60x30x35
-Proste
Sprzęt:
-Filtr zewnętrzny własnej roboty z rur PCV. W środku włóknina i ceramika
-Deszczownica...
Witam serdecznie.
Proszę Was o pomoc w doborze roślin do mojego akwarium.
63l-60x30x35
2x świetlówka 24W (10000K)
woda z filtra RO
Nie będzie podawane CO2
W akwarium będą Neony Innesa
Proszę ...
Witam
Przymierzam się do zrobienia zrobienia iwagumi z krewetkami.
Troche danych o zbiorniku:
Wymiary 60x30x35
Oświetlenie ok. 0,5w/l(na przodzie philips 865 15w t8 z tyłu sylvania aquastar 1000...
|
|