O Waszą poradę proszę... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

O Waszą poradę proszę...

Liczba wyświetleń: 30312·Odpowiedzi: 106
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
uszy Gdańsk

10 paź 2009, 21:46 O Waszą poradę proszę...  (#1)  

Witam ponownie.

Nieliczni z Forumowiczów pewnie czytali moje poprzednie "wejścia". Dla tych, którzy nie, zapraszam tu:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

i tu:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

I tak, za namową znacznego grona przyjaznych mi dusz - w głównej mierze Użytkowników Forum, bo moi znajomi akwaryści odradzali z uwagi na dość znaczne koszty - stałem się posiadaczem zestawu do wzbogacania wody akwariowej w CO2.
Zestaw z składa się z butli wysokociśnieniowej 2 kg, reduktora z rotametrem, elektrozaworu, zaworka precyzyjnego, zaworka przeciwzwrotnego oraz dyfuzora podłączonego na wyjściu filtra kubełkowego.

Układ działa od wtorkowego wieczora. Podażą gazu steruje elektrozawór włączany jednocześnie z pierwszą parą lamp:
1 x Sylvania Grolux T5 39W
1 x Sylvania Aquastar T5 39W
11 godzin/doba.

Druga para:
2 x Arcadia Plant Pro T5 39W
włącza się później i świeci przez 6 godzin.

Jednocześnie też, również w reakcji na Wasze porady, od środy (dzisiaj 4 dzień z rzędu) podaję AA PG Macro. Dawkuję przezornie 4 psiknięcia na 300-litrowe (brutto) akwarium.
Producent zaleca 1 psiknięcie na 40 litrów wody w zbiorniku.
W akwarium mam kilka stosunkowo niedużych kamieni, korzeń, dość grubą warstwę żwirku, bliżej nieokreśloną masę roślin, więc zgaduję, że wody w zbiorniku jest ok. 250 litrów. Zatem nawóz z makro dawkuję tak ok. 2/3 zalecanej przez producenta dawki.

Cóż ponadto...
przy zakupie zestawu ciśnieniowego, zaopatrzyłem się także w stały test CO2/PH JBL-a. Ponieważ nie dysponuję wodą 4 KH, którą sugeruje się wlać do miernika JBL-a, o czym można przeczytać tu:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=27597,
wlałem do zbiorniczka wodę akwariową - zgodnie z zaleceniem producenta testu.

Inny test (paskowy) wykazuje, że woda w moim zbiorniku ma PH między 6,8 a 7,2 oraz KH 6. Nie mając innych, bardziej precyzyjnych odczytów wody w zbiorniku, muszę polegać na tych.

I tak, pierwszego i drugiego dnia ustawiłem podaż CO2 na ok. 1 pęcherzyk na sekundę. Wprawdzie dyfuzor, którym dysponuję, spełnia jednocześnie rolę licznika bąbelków, jednak ten pomiar jest szalenie trudny do przeprowadzenia. Bowiem pęcherzyki raz są większe, raz mniejsze, raz wpadają dwa tuż po sobie, raz jeden. Generalnie zacząłem dozować ok. 1 bąbelka na sekundę. W zasadzie nic się nie działo. Test CO2/PH niemal nie zmieniał koloru, rośliny nie zaczęły bąbelkować.
Kolejnego dnia postanowiłem zwiększyć podaż gazu. Teraz leci tych bąbelków ze 3-4/sekundę.
Tester zmienił kolor, w szczególności nad ranem jest intensywnie żółty. Pod wieczór, kiedy przez parę godzin świeci już druga para lamp, jego kolor robi się limonkowo zielony - czyli taki, jaki powinien być. Rośliny nieco bąbelkują przez ostatnie ok. 2 godziny świecenia wszystkich lamp jednocześnie.

Po tych kilku dniach obserwacji moich roślin, w szczególności Heterathery, widzę poprawę jej kondycji. Do tej pory jej liście były czarne na końcówkach, niektóre to nawet w połowie, pozawijane. Na inne rośliny, polepszone, jak mniemam, od momentu podawania CO2, warunki, nie wpłynęły. Być może rośliny ciut szybciej zaczęły rosnąć.

Teraz seria pytań:
1. Po jakim czasie można się spodziewać, że rośliny zareagują nieco bardziej żywiołowym bąbelkowaniem, które by świadczyło o znacznie przyspieszonej fotosyntezie i wzroście?

2. Jaki kolor testu na CO2/PH utrzymywać? Czy przy tych parametrach wody akwariowej, którą wlałem do testera, kolor powinien być żółty, czy zmniejszyć podaż gazu, by utrzymywać go na limonkowym nad ranem (nie zauważyłem jakichś podejrzanych zachowań u rybek, które by świadczyły, że mają zbyt dużo CO2 i się zaczadzają)?

3. Jak mam dawkować makro? Na razie, jak wspomniałem, leję ok. 2/3 zalecanej dawki. Robię to z premedytacją, zgodnie z poradami, że lepiej mieć lekkie niedobory. Ostatnio zrobiłem duże przemeblowanie wśród roślin i, również zgodnie z sugestiami Kolegów, poprzesadzałem gatunki tak, by te same roślinki rosły w większych skupiskach. Przy tym remanencie sporo mi odeszło, bo przy okazji robiłem selekcję: zagloniona - do kosza, więc masy roślinnej trochę ubyło, ale jednocześnie to, co zostało, poprzycinałem bardzo nisko - tak, by gęsto się rozkrzaczały od samego dołu.

4. Stan roślin (w szczególności Heteranthery) poprawił się, ale jednocześnie stan wszędobylskich zielonych nitek także. Na razie, staram się w miarę regularnie usuwać je mechanicznie, ale ciągle ich przybywa. Ponadto (ale te zauważyłem jeszcze przed zakupem CO2 oraz makro) znalazłem na szybach zbiornika oraz niektórych liściach roślin rosnących na pierwszym planie plamki, z których wyrastają takie szaro-czarne kosmate włoski. Wygląda to jak pleśń. Liczyłem na to, że po wstawieniu CO2 glony będą radzić sobie gorzej. Być może jest jeszcze za wcześnie, by cokolwiek prorokować, ale mam wrażenie, że wcale im gorzej nie jest. Jak się ich pozbyć?!?!

Poproszę Was o kolejne wsparcie. Teraz to już jest sprawa mojego honoru, bo dobre ponad 4 stówki wydałem na super-hiper makro (CO2)... Żebyście słyszeli, jak mi żona do dzisiaj głowę za to suszy. Help!

5. Jak podawać mikro? Mam AA PG Classic.
6. Kupiłem na allegro jeszcze ponadto taki nawóz:
http://allegro.pl/item759716083_nawoz_d ... fuzor.html
Lałem zalecaną dawkę przez jakiś tydzień przed zakupem CO2. Nie zauważyłem żadnej poprawy we zwroście roślin. Podawać to czy sugerujecie, żeby odstawić?

Uszy

uszy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
uszy Gdańsk

14 paź 2009, 09:11   (#2)  

Po niemal tygodniu od odpalenia nawożenia CO2, oraz regularnego podawania PG Macro, widać wyraźnie, że wzrost roślin stał się zauważalnie szybszy.
Roślinki zaczęły wypuszczać boczne pędy (nawet, kiedy nie są przycinane).

Wczoraj poprzycinałem niektóre bardzo nisko, by wymusić ich rozkrzaczanie, zagęszczanie oraz aby obsadzić poprzycinami pędami kolejne obszary podłoża.

Zaobserwowałem, iż gałązki wszystkich gatunków są bardzo wiotkie, miękkie. Domyślam się, że najprawdopodobniej jest to spowodowane niedoborami. Pytanie tylko, czy może to być pozostałość po niedoborach jeszcze sprzed nawożenia CO2 oraz minerałami w płynie (nawożenie przez ostatni tydzień).

Powtórzę pytanie: po jakim czasie od momentu wprowadzenia CO2 do diety oraz regularnego nawożenia płynami można się spodziewać, że rośliny staną się zdrowe, atrakcyjne dla oka, "mięsiste" (nie wiotkie), pięknie wybarwione?
Na razie bąbelkują wyłącznie przez ok. 2 ostatnie godziny świecenia kompletu lamp.

uszy

Piotr Baszucki Nowa Ruda

14 paź 2009, 10:04   (#3)  

Niestety nikt nie odpowie na to pytanie - to zalezy od bardzo wielu czynnikow.

Przy dobrym podlozu, zyznej wodzie i natezeniu swiatla rzedu 1w/litr i temperaturze 26-27 st. C rosliny ulegaja wyraznym przemianom juz po 4-5 dniach.

p.s. A co odpowiedzial sprzedawca zestawu CO2?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

14 paź 2009, 10:20   (#4)  

Witam!

Odpowiedzi na Twoje pytania to kompilacja mojego kilkumiesięcznego doświadczenia z metodą EI i czytania postów na tym forum:

1. Rośliny powinny zacząć bąblować na pewno wcześniej lub 4h po włączeniu światła. Jeśli u Ciebie jest to później to coś nie tak. Pierwsze obstawiam że CO2 bo włącząsz razem z lampami i odp. poziom nie nadąża z odbudowaniem się. Włączaj CO2 2h przed światłem.

2. Kolor limonki pod warunkiem że użyjesz wody o kh=4, ja wlewam do indikatora krople z testu sery na ph i mam pomiędzy żółtym a jasnym zielonym co wskazuje na ph pomiędzy 6 a 6.5 w indikatorze. Wodę tą łatwo zrobić - idź do sklepu spożywczego kup tzn. sodę oczyszczoną NaHCO3, kub litr destylki i do dzieła. Przepis -> https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... a-CO2.html

3. Dawkowanie makro - zacznij jak ustalisz właściwy poziom CO2, nie wcześniej. Zapewnij bardzo dobrą cyrkulację wody (większość roślin kołysze się w bryzie, ale nie ma pralki). Kup sole KNO3 i KH2PO4 - sam sobie zmieszaj. Z firmówkami jest problem bo nie znasz stężeń jakie osiągasz, a w większości przypadków to te sole z wodą.

4. Przyczyn powstawania glonów jest mnóstwo i moim zdaniem należy się skoncentrować na roślinach i olać glony, która same odejdą. Wiele zasad jest opisanych na tym forum np. po grzebaniu w podłożu zawsze podmiana wody (aby NH4 z podłoża nie zostało zbyt dużo w wodzie itd. czytaj, czytaj. ...)

5. Najlepiej jak będziesz pewien że pkt. 2 i 3 są ok to wtedy mikro. Ale nigdy w innej kolejności. Zawsze przy przejściu do następnego kroku nawożenia sprawdź CO2. Przybywa roślin - zwiększa się zapotrzebowanie na CO2. Było ok wczoraj dzisiaj już może być za mało. Jeśli przejdziesz na metodę EI to możesz lać wiadrami i nic się nie stanie.

6. Zapytaj jaki skład nawozu + % zawartość składników. Chyba to jest mikro. Jak nie poda składu wyrzuć do kosza.

paweln

uszy Gdańsk

14 paź 2009, 11:49   (#5)  

Piotr Baszucki napisał(a):p.s. A co odpowiedzial sprzedawca zestawu CO2?

:-) Nic nie odpowiedział, ponieważ nie zadałem mu takiego pytania. Zdaję sobie sprawę, że musi minąć chwila, zanim rośliny "przywykną" do lepszych warunków. Po prostu zastanawiam się, ile wonosi "chwila". Czy to jest tydzień, dwa, miesiąc?
Domyślam się też, że, aby roślina zaczęła wyglądać lepiej, co rozumiem przez: pozbycie się (bądź "odbudowanie") liści, których końcówki lub wręcz połówki były czarne, także musi trochę czasu upłynąć.
Jak wspomniałem wcześniej, po tym tygodniu od momentu odpalenia nawożenia CO2 oraz rozpoczęcia podawania makro z dzienną regularnością, obserwuje się wyraźnie szybszy wzrost roślinek.
Nie obserwuję przy tym, by jednocześnie moim nitkom działo się gorzej. Spodziewam się, że glony nie znikną z dnia na dzień. Po prostu zastanawia mnie to, po jakim najwcześniej czasie można spodziewać się, że rośliny porządnie zareagują na lepsze warunki odżywcze dla siebie - jak napisałem wcześniej, liście staną się mięsiste, gałęzie sztywne, rośliny ładnie się wybarwią - i tym samym zabiorą pokarm glonom, i wygrają z nimi poprzez zagłodzenie.
Piotr Baszucki napisał(a):Przy dobrym podlozu, zyznej wodzie i natezeniu swiatla rzedu 1w/litr i temperaturze 26-27 st. C rosliny ulegaja wyraznym przemianom juz po 4-5 dniach.

Podłoże było dobre 8 miesięcy temu, kiedy wystartowałem akwarium. Wsypałem substrat JBL-a. Wówczas przez dobry miesiąc, jak nie dłużej, bez żadnego dodatkowego nawożenia oraz podawania CO2, w zbiorniku miałem wodę gazowaną. Potem, z czasem, substancje odżywcze z podłoża się chyba wyczerpały, bo roślinom zrobiło się gorzej. No ale z drugiej strony, odchody ryb, trochę też je użyźniły.
Woda, już w tej chwili, powinna być w miarę żyzna, gdyż leję makro, mikro przy podmianach. Na razie, przezornie, ok. 3/4 zalecanej przez producenta dawki.
Temperatura wody się zgadza z tym, co podałeś.
Jeśli idzie o oświetlenie, to 4*39W T5 na 300 litrów (brutto).
4 * 39W / 300 l= 156W / 300 l = 0,52 W/l.
Na wszystkich lampach mam odbłyśniki, więc zakładam, że odbłyśnik co najmniej o 0,5 raza zwiększa poziom oświetlenia, więc można przyjąć, że światła mam 0,78 W/l.

Zakładam zatem, że trochę więcej czasu potrzeba, by rośliny zareagowały bardziej spontanicznie na lepsze warunki życia.

Odczekam jeszcze z tydzień i poobserwuje. Mam nadzieję, że ten tydzień przyniesie zadowalające efekty.

uszy

Piotr Baszucki Nowa Ruda

14 paź 2009, 12:02   (#6)  

2 tygodnie to wystarczajacy okres. Kwestia czy 160W swiatla na 250 bedzie wystarczajaca aby rosliny byly tak miesiste jak przy 1W/l

Wrzuc zdjecia za tydzien - ocenimy.

Piotr Baszucki

Akwaria

uszy Gdańsk

14 paź 2009, 14:25   (#7)  

Piotr Baszucki napisał(a):Wrzuc zdjecia za tydzien - ocenimy.

Sir, will do, yes, Sir!

uszy

uszy Gdańsk

19 paź 2009, 08:02   (#8)  

paweln napisał(a):Wodę tą łatwo zrobić - idź do sklepu spożywczego kup tzn. sodę oczyszczoną NaHCO3, kub litr destylki i do dzieła. Przepis -> https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... a-CO2.html

To się łatwo mówi... Kup to, tamto, i do dzieła. A jak, domowym sposobem, odmierzę/odważę tę odpowiednią ilość sody?
Złotnikiem nie jestem i nie dysponuję wagą o rozdzielczości 0,1 g.
Co? Znowu kupić coś do tego akwarium? Przecież rodzina mnie na taczce z domu wywiezie, jeśli jeszcze jakiś większy zakup z przeznaczeniem do akwarium zapowiem.
Kurna, akwaryście to same kłody pod nogi...
Zachciało się zbiornika...
Nie mogłem sobie pieska kupić? ;-)

Ps. Roślinkom wcale się nie poprawiło. Ale dam im jeszcze tych parę dni. Tydzień to tydzień. Wtedy załączę zdjęcia. Mam 2 podejrzenia co do braków, ale nie chcę wychodzić przed szereg, żeby niczego nie sugerować Forumowiczom. Wszak doświadczenie w tej materii to u mnie niewielkie.

uszy

19 paź 2009, 09:02   (#9)  

uszy napisał(a):
paweln napisał(a):Wodę tą łatwo zrobić - idź do sklepu spożywczego kup tzn. sodę oczyszczoną NaHCO3, kub litr destylki i do dzieła. Przepis -> https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... a-CO2.html

A jak, domowym sposobem, odmierzę/odważę tę odpowiednią ilość sody?

Idź do apteki - tam mają precyzyjne wagi (bo robią różne leki) i poproś o odważenie.

paweln

uszy Gdańsk

19 paź 2009, 09:35   (#10)  

paweln napisał(a):Idź do apteki(...) i poproś o odważenie.

Na to nie wpadłem. Za rzadko choruję i korzystam z usług farmacji. Dzięki!

uszy

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 paź 2009, 14:48   (#11)  

uszy napisał(a):Nie mogłem sobie pieska kupić? ;-)

Biorac pod uwage tygodniowe wydatki na dobrej jakosci karme, kosmetyki i przysmaki oraz regularnie: kojec/buda, kagance, smycze itd. Akwarium wychodzi duzo taniej :)

p.s. mozesz tez podejsc do zlotnika w jakiejsc galerii - w kazdym jest waga, usmiechnij sie do dziewczyn to Ci odwaza :) (u zlotnika jest zwykle mniejsza kolejka niz w aptece ;p)

Piotr Baszucki

Akwaria

uszy Gdańsk

22 paź 2009, 21:44 obiecane zdjęcia  (#12)  

Witam ponownie.

Wprawdzie z jednodniowym opóźnieniem w stosunku do obiecanego "za tydzień", ale pokazuję zdjęcia roślin.
Wybaczcie opóźnienie - praca, akwarium, rodzina - ciężko to wszystko okiełznać na czas.

Przyznam, odrobinę poprawy widać:

1. wzrost roślin zauważalnie dużo szybszy niż przed dozowaniem CO2 oraz nawozów
2. rośliny tak naprawdę dopiero dzisiaj zaczęły porządnie bąbelkować. Wprawdzie nie wiem, po ilu godzinach od zapalenia pierwszej pary lamp (dopiero wówczas też włącza się elektrozawór umożliwiając podaż gazu do zbiornika), ale pęcherzyki tlenu całymi strużkami kierują się ku powierzchni. Zresztą, widać to na fotografiach. Patrząc na akwarium z daleka - istotnie, ładny to widok.
3. glony nitkowate chyba mają się gorzej. Stuk, stuk - odpukać - nie chcę zapeszyć, ale wydaje mi się, że naprawdę ich ilość zmniejsza się; nie oplatają już tak namiętnie moich roślin i do tego kondycja tych poprzytwierdzanych do wewnętrznego tła akwarium spadła. Są nadal, ale zbrązowiały tak jakoś, wtopiły w to czarne tło, które porastają, i zrobiło się ich mniej.
4. kondycja roślin jednocześnie nie poprawia się. Jedynym wyjątkiem jest ich wspomniany wyżej szybki wzrost. Rośliny mają bardzo wątłe gałązki, niektóre sprawiają wrażenie, jakby uginały się pod ciężarem całej rośliny. Liście pożółkłe, jakby lekko zwiędnięte, u niektórych pozwijane w nienaturalny sposób, u innych z plamami nekrotycznymi, u rotali niewybarwione na bordowo, u hemiantusa karłowate.

Niewątpliwe objawy niedoborów. Ale czego? Ja mam dwa typy. Być może oba występują jednocześnie. Jak już wcześniej pisałem, nie chcę dawać żadnych sugestii, bo żaden (na razie ;-) ) znawca ze mnie.

Nawożenie: AA PG - cała linia - od tygodnia zgodnie z zalecanymi przez producenta dawkami.

uszy

uszy Gdańsk

22 paź 2009, 22:03   (#13)  

Ciąg dalszy

uszy

uszy Gdańsk

22 paź 2009, 22:07   (#14)  

I jeszcze

uszy

uszy Gdańsk

22 paź 2009, 22:15   (#15)  

trawka

Co to za paskudztwo - takie czarne niteczki?

uszy

uszy Gdańsk

26 paź 2009, 11:31   (#16)  

Chyba z moimi roślinami jest aż tak źle, że nikt nie ma odwagi powiedzieć mi w oczy, czego im brakuje.
Pewnie wszystkiego ;-)

No dobrze...

Powiem Wam zatem, czego braki podejrzewałem i co dolałem, i jakie można obserwować wyniki moich czarów.

Podejrzewałem:
- w pierwszej kolejności brak potasu
- w drugiej kolejności brak magnezu

I tak, kupiłem na allegro K2SO4. Dodałem do litra wody destylowanej 1 woreczek specyfiku, wybełtałem, dolałem do zbiornika ~55 ml. Uznałem, że skoro brakuje, to taki zastrzyk jest potrzebny roślinom i po krótkim czasie (liczonym w godzinach) odpowiedzą na taką kurację intensywną zielenią. Dzisiaj mija 4 dzień... Nic. Wybarwienie roślin totalnie bez zmiany, liście nadal przyklapnięte, u niektórych gatunków nadal nienaturalnie powyginane, łodygi wiotkie.
Nie wiem... Za mało tego nalałem czy moje podejrzenie to strzał w płot?

Skoro nie zaobserwowałem żadnej odpowiedzi roślinek przez 2 dni, to pomyślałem, że spróbuję z kolejnym podejrzanym - magnezem. Do 1/2 litra destylowanej nasypałem 2 woreczki MgSO4 (jeszcze zapomniałem dodać, że założyłem, że sprzedawane nawozy są pakowane w woreczki 100g; na żadnej aukcji nie jest to napisane, a ja nie posiadam wagi, którą mógłbym to sprawdzić). Dolałem do zbiornika ~55ml sporządzonego roztworu.
Dzisiaj mija drugi dzień po aplikacji. Rośliny totalnie nie zareagowały.

No i chyba muszę zaryzykować stwierdzenie, że jeśli to niedobory, to nie tych dwóch pierwiastków. No chyba, że jeszcze za mało tego wlałem. Podpowiedzcie uczącemu się dopiero akwarystyki, proszę. Z kolei we wszystkich zestawieniach z niedoborami jest mowa, że nadmiar obu raczej nie przeszkadza.

Co dalej mam zrobić z roślinami? Nawozić PG, zaprzestać nawozić w ogóle? Nie dysponuję żadnymi testami do wody na ilość pierwiastków dostępnych dla roślin w wodzie. Czy jest sens je kupować, czy może ktoś z Forumowiczów jest w stanie w ciemno powiedzieć, czego brakuje roślinom z mojego zbiornika, na podstawie fotografii?

Wolałbym już nie musieć kupować dodatkowego osprzętu do testów wody, bo trochę dużo mnie akwarium ostatnio kosztowało. Zestaw CO2, stały test do CO2, nawozy, przesyłki. Podsumowując to wszystko - to ładnych kilkaset złotych. Jeśli już trzeba będzie kupić, to na pewno nie w tym miesiącu. Moje konto bankowe już jest puste.

Ps.
Po cichu Wam jeszcze powiem, że mam kolejnego podejrzanego w niedoborach: fosfor (z uwagi na te powykręcane liście u niektórych gatunków). Ale tego nie dodam w obawie o inwazję glonów. Moje nitki, wprawdzie trochę osłabione ostatnimi czasy, ale nadal jeszcze są. Jak sobie pójdą na dobre, może odważę się na fosfor (bez konsultacji).
Wolałbym jednak, żeby ktoś z większym doświadczeniem w diagnozowaniu niedoborów na podstawie wyglądu roślin spróbował mi podpowiedzieć.

uszy

26 paź 2009, 22:38   (#17)  

uszy napisał(a):Chyba z moimi roślinami jest aż tak źle, że nikt nie ma odwagi powiedzieć mi w oczy, czego im brakuje.
Pewnie wszystkiego ;-)

Ja się odważę. Moim typem jest CO2. Nie napisałeś czy włączasz CO2 przed światłem co najmniej 2h żeby poziom CO2 się odbudował w akwarium. Po drugie oprócz poziomu CO2 ważna jest jego dystrybucja w akwarium (żeby nie powstawały martwe strefy) i jak najmniejsze straty (np. poprzez falowanie powierzchni). Wyczytałem że filtr masz z 1200l/h, zakładam 50% strat na media więc będzie ok. 600l/h co daje 2x na Twój zbiornik. To zdecydowanie moim zdaniem za mało. Idealnie byłoby 10x czyli 3000l/h minimum 5x.
Tom Barr zrobił ciekawe badania gdzie mierzył poziom CO2 przy samych roślinach i pomimo że w zbiorniku było ok. 30ppm to przy powierzchni liści było ok. 12ppm. To oznacza że roślina głoduje i wydziela do wody enzymy które aktywują glony - stąd ich tyle przy roślinach, nitki i nie wiadomo jakie badziewie jeszcze. Przy silnym świetle roślina nie ma wyboru nastąpi przerzucenie składników mobilnych ze starszej części rośliny do nowych liści i te objawy co masz (inna możliwość to uszkodzenie rośliny przez zwierzęta ale to odrzucam). Pamiętaj nie jest ważne co myślisz lub że Ci się wydaje że wszystkiego masz pod dostatkiem (CO2, NPK, mikro), ważne jest co roślina "myśli". Clive Greene pisał na ukaps.org że nigdy nie miał problemów z liśćmi w dolnej części rośliny, pomimo że były niedoświetlone co w wielu przypadkach się uważa za przyczynę ich rozpadania a na pewno miał dobrą cyrkulację.

Co ja bym zrobił:
- zwiększył cyrkulację w Twoim zbiorniku aby równomiernie rozprowadzać składniki odżywcze w tym CO2, popatrzył obiektywnie na możliwe straty CO2, zbyt duże rośliny które utrudniają przepływ, zbytnie falowanie powierzchni. Oznaką dobrej cyrkulacji jest fakt że większość roślin poruszają się w bryzie
- poczytał o EI, piszesz że budżet nadwyrężony, a to metoda dla leniwych i niezamożnych https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=27682, przy dużych zbiornikach nie zbankrutujesz na nawozach
- po przekonaniu się do EI wlejesz wszystkiego dużo, jeśli będziesz miał dalej glony i niedobory to na bank wina CO2, po co tyle tracić czasu na szukanie składnika którego brakuje
Życzę przede wszystkim cierpliwości.

paweln

uszy Gdańsk

27 paź 2009, 13:52   (#18)  

paweln napisał(a): Nie napisałeś czy włączasz CO2 przed światłem co najmniej 2h żeby poziom CO2 się odbudował w akwarium.

Napisałem, że podaż CO2 do zbiornika rozpoczyna się w chwili zapalenia pierwszej pary lamp.
Mam zamiar wyprzedzać dozowanie CO2 w stosunku do rozpoczęcia świecenia lamp o co najmniej 2 godziny, ale to się wiąże z zakupem kolejnego timera. Wprawdzie wydatek niewielki, ale, jak pisałem wcześniej, w tym miesiącu już nie dam rady.
Mógłbym też zrobić coś innego. Sterowaniem światłem (2 pary lamp) sterują u mnie dwa timery. Pierwsza zapala się w południe i świeci do 23:00, druga zapala się bodaj o 16:00 i świeci do 22:00. Można by zapalać obie pary jednocześnie i w ten sposób "zwolnić" jeden z timerów, i wykorzystać do sterowania podażą CO2, jednak nie chcę tego robić, bo uważam, że mógłby to być zbyt duży szok dla ryb - przyzwyczajonych do długiego "świtu".

Po drugie oprócz poziomu CO2 ważna jest jego dystrybucja w akwarium (żeby nie powstawały martwe strefy) i jak najmniejsze straty (np. poprzez falowanie powierzchni).

Jeśli idzie o ulatywanie CO2 z wody, to, w przypadku mojego zbiornika, jest to raczej sprowadzone do minimum. CO2 dyfuzuje zaraz po wyjściu z "powrotu" filtra (w reaktorze z biobalami) i rozpuszcza się w całej długości węża.
Fakt, że z deszczownicy wylatują małe pęcherzyki nierozpuszczonego do końca gazu, ale zakładam, że jest to normalne.
Deszczownica cała zanurzona jest w wodzie, wylot skierowany równolegle do powierzchni, a nawet minimalnie w dół, w kierunku przedniej szyby zbiornika. Taka konfiguracja nie powoduje falowania wody na powierzchni. Małe cząstki unoszące się w wodzie akwariowej i pływające na jej powierzchni uwidaczniają nieznaczny ruch cieczy przy tafil, jednak nie można tego absolutnie nazwać falowaniem.

Ciśnienie wody przy wylocie z deszczownicy może nie jest porażające, jednak gwarantuje lekkie kołysanie większości roślinek. W obrębie zasięgu deszczownicy można zaobserwować, że wytworzył się obieg "kołowy" wody: z deszczownicy -> na przednią szybę -> w kierunku dna -> po dnie w kierunku tylnej ściany zbiornika -> w górę, w kierunku deszczownicy.
W miejscach, gdzie deszczownica nie sięga swoim zasięgiem, woda kręci się jakby była mieszana łyżką (wzdłuż ścian zbiornika).

To oznacza że roślina głoduje i wydziela do wody enzymy które aktywują glony - stąd ich tyle przy roślinach, nitki i nie wiadomo jakie badziewie jeszcze...

No właśnie to jest dziwne... Oczywiście, trafia do mnie to, co piszesz, doświadczenia przeprowadzane przez Barra i innych uczonych, jednak u mnie te "badziewia" najbardziej są widoczne na roślinach, które rosną w największym prądzie wody.
Rośliny rzeczywiście z pewnością głodują, jednak im więcej czytam i zdobywam wiedzy, tym bardziej skłaniam się do tego, że najprawdopodobniej te objawy wynikają ze złych proporcji makro (N:P). Jednakże to będę mógł potwierdzić dopiero po zmierzeniu poziomu tych pierwiastków w wodzie. I chyba do tego momentu po prostu będę przeczekiwał i prowadził dalsze obserwacje.

Tu dodatkowe pytanie: kiedy mierzyć stężenia? Zaraz po zaaplikowaniu nawozów, przed, parę godzin po, bezpośrednio po podmianie?

Co ja bym zrobił...

Wielkie dzięki za porady!

Życzę przede wszystkim cierpliwości.

Tego chyba najbardziej potrzeba. Przyłączam się do życzeń i kieruję do wszystkich akwarystów.

uszy

spider72 Wick, Szkocja

27 paź 2009, 16:07   (#19)  

Uszy
Z Twoich zdjęć widać, że masz za mało nawozów w wodzie - zółte rośliny.
Nie mieszaj soli osobno tylko zrób sobie z nich makro bo się pogubisz z dozowaniem.
Kup jakieś mikro o znanym składzie (np. "Mikro" Intermagu), bo składu PG nikt nie zna i trudno trafić z jego dozowaniem.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

uszy Gdańsk

27 paź 2009, 17:00   (#20)  

spider72 napisał(a):Nie mieszaj soli osobno tylko zrób sobie z nich makro bo się pogubisz z dozowaniem.

No właśnie najchętniej bym to zrobił, ale nie wiem, skąd wziąć informacje o proporcjach. Ewentualnie może można by się pokusić na zakup jakiegoś gotowca na allegro? Tylko że raczej nie widziałem takich ofert. Są raczej "pełne" nawozy.

Spider72, a czy mógłbyś podać jakiś link do strony, na której byłoby opisane, jakie dokładnie proszki kupić i w jakich proporcjach je ze sobą zmieszać? Szczerze powiedziawszy, nie znalazłem do tej pory nic takiego, mimo, że naprawdę sporo czytam.

Kup jakieś mikro o znanym składzie (np. "Mikro" Intermagu), bo składu PG nikt nie zna i trudno trafić z jego dozowaniem.

Tego nie znałem. Dzięki za wskazówkę. Gdyby jeszcze makro w takiej "pigułce" dało się kupić...

Ps. Może z moich poprzednich "wejść" nie wynika to jasno, ale nadal dozuję linię PG wg. zaleceń producenta. Sole dodałem oprócz PG. Sądziłem, że to właśnie K brakuje (na podstawie stanu roślin), w drugiej kolejności Mg. Po zaaplikowaniu (no chyba, że to za mało), okazało się, że chybiłem.

uszy

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 107 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4380
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
20250820_202846.jpg

Compsopogon - prośba o poradę

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2553
Cześć. Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej). Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3052
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 50940
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_3451.jpeg

Dlaczego moja roślina bieleje proszę o pomoc

Martino w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2555
Hej, ostatnio borykam się z problemem słabego wzrostu Hemianthus Cube, listy bieleją i roślina znika. Po wsadzeniu sadzonki invitro, po 4 dniach listki robią się białe. Parametry wody po4: 1.9 No3: ...
IMG_20240103_202216.jpg

60 L. Akwarium na wzór LT Proszę o pomoc

gadula85 w Podłoże · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 17202
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :) Akwarium 60l Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+ duża obsada roślin prostych Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...
akwa.png

Prośba o poradę z doborem oświetlenia

Konrad2022 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2302
Drodzy, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie, bo chyba utknąłem w martwym punkcie. Zbiornik Aquael Optiwhite o wysokości 50 cm (realnie od podłoża do powierzchni wody jest jakieś 40 cm). Początkowo...
20230923_120142_Easy-Resize.com.jpg

Proszę o rozpoznanie nazwy roślinek

Szatan w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2132
Mogę prosić o rozpoznanie dwóch roślinek z pierwszego planu, ta z listkami z pierwszej fotki, i ta trawka z drugiej fotki. 20230923_120142_Easy-Resize.com.jpg 20230923_120241_Easy-Resize.com.jpg...

30L Proszę o pomoc w niewykonaniu babola zaraz na początku

Twister w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2107
Dzień dobry, Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...

Budowa lamp LED do nietypowego zasosowania - prośba o poradę

MrV w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3245
Witam! Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...

Statystyki

Ten temat przegląda 876 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 876 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.