Witam wszystkich
Dane o moim baniaczku
100x40x50 przednia szyba opti
Oświetlenie t5 3x39w
Filtr Eheim 2228
Grzałka jager 200w
Co2+kostka
Podłorze 3 worki tropica + zwirek 3-5
kamienie +korzenie +roslinki nie znam
Obsada chce miec 5 bocji wspanialej i poradzcie mi co jeszcze do nich będzie pasować
Tak wyglada po 20 dniach od zalania
Popieram kocyka - bocje jako dorosłe ryby będą za duże. 2-3 sztuki w 240 litrach jeszcze ujdą, ale 5 w 200 to za dużo. Wiem, że mogą się podobać, ale to troche nie fer w stosunku do ryb. Tyle na plus ze wolno rosną i póki małe może być ok. Ale jeśli się uprzesz na 5, to z czasem powinienes 3 oddać.
Inne ryby... no co kto lubi, jest tego masa. Może napisz co ewentualnie Ci sie podoba i zobaczymy czy dadzą rade ze sobą być. Nie znamy Twojego gustu.
Ja mogę zaproponować neona czerwonego lub czarnego, pstrążenice, rodostomusy, zwinniki jarzeńce, sturisomę (glonojad). Podobny zakres temeraturowy. Pamiętaj ze bocje są podatne na ospę, więc zdrowia nowych ryb musisz być pewien, jeśli nie masz jak zrobic kwarantanny.
Niekoniecznie skarłowacieją. Mam klienta który ma 2 bocje wspaniałe w 240 litrach + 2 lockochate. Ma je juz 12 lat i wieksza wspaniala ma dobrze ponad 15 cm, a mniejsza ponad 12. Lockochate kolo 15. Nie wierze zebe wszyscy trzymali wspaniałe tylko w 500 litrach i wiecej w stadach po 7sztuk Nie świrujmy... jak bedzie regularnie podmieniana woda i dobre karmienie to nie skarłowacieją.
Ale co prawda to prawda. 5szt w 200 litrach to daleki od doskonałości pomysł.
Witam wszystkich i dziękuję bardzo wam za radę 2 bocje ze starego zbiornika tam wpuszczę bo szkoda mi ich oddawać a są takie fajniutkie Powiem tak chcę mieć tam stadko maluszków to będzie 20 neon inesa 5 otosków kiryski glonojady i coś takiego średniego zeby bylo tam to widać Proszę was o wyrozumiałość i dziękuje za odpisanie
Jestem fanem tęczanek wernieri i ich grupka mogłaby fajnie urozmaicić akwarium. Łagodne,pływające grupką niewielkie ryby ( do 5cm), ciekawe zachowania- prezentowanie płetw i "trzepotanie" nimi, zmiana kolorów, "zaciąganie" partnerek w roślinność (czyli przysłowiowe krzaki.. ) Cena około 6-7 zł za sztukę.
adamon w Akwaria· Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32824
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Marcin Cichosz w Akwaria· Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 31684
Wymiary akwarium + objętość -> 50x30x30 45l.
Oświetlenie -> Chihiros A501 II na 55% mocy, aktualnie 8h z 0,5h świtu i 0,5h zmierzchu.
Nawożenie -> na tą chwilę tylko K z Qual Drop.
CO2 -> ...
joshua w Akwaria· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3097
Cześć,
Dawno nic nie wstawiałem, eksperymentowałem z baniakiem, wychodziło różnie. Postanowiłem jednak zmienić szkło na większe i oto takie cudo popełniłem:
Dane techniczne:
Akwarium robione na wymi...
clintoons w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5526
Cześć,
zdecydowałem się założyć ten temat bo mam kilka problemów i potrzebuję porad ekspertów ;-)
Zbiornik ma 3 miesiące od półrestartu.
Podłoże: piach i na wierzchu 0,5 cm żwirku
Woda kranówka, pod...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 11263
200 litrów -- Rajska Sadzawka-- prot
120x40x40
Oświetlenie--Fluval LED
Nawożenie Mikro --- Intermag+
Seachem trace
Makro sole własne
Butla CO2
Podloże aktywne z lawą wulkaniczną
Filtracja to ...
frakir w Akwaria· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13941
Druga próba z akwarium roślinnym. Poprzednie umarło najprawdopodobniej przez błędy w nawożeniu i zepsuty substrat podżwirowy.
Start: 23.02.2021
Wymiary akwarium: 100x40x50 - 200L, netto: 170L
Oświet...
Sola13pl w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6109
Chciałem się podzielić z Wami tym co osiągnąłem głównie dzięki wiedzy i inspiracji do dalszego pogłębiania różnych tematów dostępnych na tym forum.
Jeśli ktoś nie lubi esejów to nie ma co czytać, inn...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 351 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej