Morski "Aquascaping" po Polsku - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Morski "Aquascaping" po Polsku

Liczba wyświetleń: 22302·Odpowiedzi: 65
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 paź 2009, 22:51 Morski "Aquascaping" po Polsku  (#1)  

Witam,

Po raz kolejny jestem dumny z bycia Polakiem, szczególnie emigrantem(nieudacznikiem, jak mawiają niektórzy).
Kolejny raz nasz rodak - Krzysztof Tryc "zaistniał" w Practical Fishkeeping Magazine ->
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/p ... ?news=2249
O czym poinformował mnie mój szef ;)
Uważam, że akwaria morskie są szczególnie nudne i bez wyrazu [różnokolorowa masa na skałach], ale to co zobaczyłem w gazecie zmieniło troszkę mój punkt widzenia.....
Śmiało można powiedzieć, że mamy do czynienia z kompozycją. Takie jest moje prywatne zdanie. Co Sądzicie koleżanki i koledzy?

Więcej na: http://www.zanclus.net/zbiornik.html
http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=16420

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

akwarybka Anglia

05 paź 2009, 23:42   (#2)  

Widziałam w PFK, czadowy... :D
Przedstawicielka szanownej Loży Ziemiańskiej :D

akwarybka
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Anglia

Piotr Baszucki Nowa Ruda

05 paź 2009, 23:58   (#3)  

Hmmm...wyglada troszke jak pokolorowane akwarium holenderskie ;)

Mnie osobiscie podobaja sie kompozycje Amano ;)

Mam tez wrazenie, ze ladny uklad ze skal i zyjatek ze wzgledu na ich bardzo duza kontrastowoac mozna wykonac latwiej niz w akwarium roslinnym...

no i o ile w roslinnym poszczegolne gatunki rozrastaja sie i przerastaja nawzajem...o tyle w morskim przy slabszej kondycji "cos sie wykoleja" i wypada z ekosystemu ;)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Artur Frankowski Kętrzyn

06 paź 2009, 10:42   (#4)  

Też się dziwię, że nikt z refscaperów nie idzie w stronę rytmu, ale tylko czekać aż ktoś połączy pewne techniki kompozycyjne i wyklaruje się nowy styl rafowy.

Artur Frankowski
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kętrzyn

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2009, 12:29   (#5)  

Jak to nikt nie idzie! Jest wiele dobrych zbiornikow rafowych o swietnej kompozycji. Proponuje chocby zajrzec na www.reefcentral.com do dzialu Tank of the Month. Nie mowiac o wlasnej mojej stronie (choc tam tylko dwa przyklady poki co...) :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

spider72 Wick, Szkocja

06 paź 2009, 12:33   (#6)  

Dla mnie czad, tym bardziej że utrzymanie akwarium rafowego to trochę inny poziom niż akwarium roślinne, ze względu na konieczność utrzymania prawie stałych parametrów środowiska w czasie.
Rośliny i ryby słodkowodne mają bardzo duże zakresy tolerancji, organizmy morskie nie, bo ewoluowały w prawie stałych i stabilnych ekosystemach. Parametry wody morskiej nie zmieniają sie z każdym deszczem, jak parametry w rzekach czy zbiornikach słodkowodnych.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 06 paź 2009, 15:21 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Artur Frankowski Kętrzyn

06 paź 2009, 15:04   (#7)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Jak to nikt nie idzie! Jest wiele dobrych zbiornikow rafowych o swietnej kompozycji.

Zgoda, ale na razie są na poziomie holendrów.

Artur Frankowski

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2009, 16:21   (#8)  

Nie zgodze sie. Widzialem zdjecia ciekawych zbiornikow np porosnietych sama xenia. Natomiast kwestia kompozycji to nie tylko faktury (holenderskie), ale tez kompozycja przestrzeni otwartej (nature aqyurium). Zbiornikow rafowych w ktorych stosuje sie podpatrzone w NA zasady kompozycji jest coraz wiecej. Naprawde popatrz :wink: Ponadto jeszcze jedna rzecz: trudno zaaranzowac 50 gatunkow korali tak, zeby to 'z grubsza' nei przypominalo holendra- jest zbyt duze zroznicowanie form i skojarzenie samo sie narzuca. Ale to nadal TYLKO skojarzenie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Piotrek Dymowski Warszawa

06 paź 2009, 16:42   (#9)  

spider72 napisał(a):Dla mnie czad, tym bardziej że utrzymanie akwarium rafowego to trochę inny poziom niż akwarium roślinne, ze względu na konieczność utrzymania prawie stałych parametrów środowiska w czasie.
Rośliny i ryby słodkowodne mają bardzo duże zakresy tolerancji, organizmy morskie nie, bo ewoluowały w prawie stałych i stabilnych ekosystemach. Parametry wody morskiej nie zmieniają sie z każdym deszczem, jak parametry w rzekach czy zbiornikach słodkowodnych.

Na pewno masz w tym dużo racji :) sam również sie zajmuję troche solankami... Powiem szczerze i to nie jest tylko moja opinia.. Akwarium morskie jest dużo łatwiejsze do utrzymania i do obsługi niż słodkowodne :wink: jedynym problemem jaki mam w akwarium nano to skacząca temperatura ponieważ nie ma tam wbudowanych wiatraczków, co w cieplejsze dni staram sie korygować dużym wiatrakiem... natomiast w mojej większej solance gdzie temperatura jest dość ustabilizowana, parametrów nawet nie mierze.. i od 1,5 roku wszystko jest ok :wink:

a to mała zajawka z mojego baniaka:(czyli to co mnie nabardziej urzeka w "solniczkach" :D )

Obrazek
Obrazek

jeśli ktoś wyraża chęć założenia takiego małego cuda to proszę pisac na priv :) albo i w tym temacie, udziele kilka pierwszych niezbędnych wskazówek - nie jest ich dużo i nie jest to takie skomplikowane jak by się wydawało :wink:
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

spider72 Wick, Szkocja

06 paź 2009, 17:11   (#10)  

Ja mam trochę odmienne zdanie na ten temat. Jakieś 6-7 lat temu jak mieszkałem w Polsce to zakładałem i prowadziłem akwarium rafowe o pojemności 600 litrów, co prawda nie było to moje akwarium tylko znajomego, bo mnie nie było w tamtym czasie na takie akwarium stać. Jego z kolei było stać, ale nie miał o tym pojęcia.
Wszystko zależy od tego co w tym akwarium trzymamy korale miękkie, twarde etc. Z pewnością dynamika środowiska nie jest tak duża jak w akwarium roślinnym przy silnym świetle ze względu na dość wolny wzrost korali. Pracy na pewno jest mniej zwłaszcza z podmianą wody, bo taka woda niestety kosztuje (a właściwie jej przygotowanie), więc podmiany robi się jak najrzadziej.
Nie wiem jak to jest teraz z systemami filtracji w tych akwariach i suplementacją wody, bo kiedyś to ładowało się sporo sprzętu do sumpa, chociaż akwarium które ja prowadziłem miało prosty system filtracji oparty o algii (edit: i żywą skałę w samym akwarium oczywiście), które rosły w jednym z sumpów na specjalnym podłożu Miracle Mud, czy coś takiego, które kosztowało wtedy małą fortunę.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 06 paź 2009, 17:26 przez spider72, łącznie edytowano 2 razy

spider72

06 paź 2009, 17:24   (#11)  

spider72 napisał(a):Ja mam trochę odmienne zdanie na ten temat. Jakieś 6-7 lat temu jak mieszkałem w Polsce to zakładałem i prowadziłem akwarium rafowe o pojemności 600 litrów, co prawda nie było to moje akwarium tylko znajomego, bo mnie nie było w tamtym czasie na takie akwarium stać. jego z kolei było stać, ale nie miał o tym pojęcia.
Wszystko zależy od tego co w tym akwarium trzymamy korale miękkie, twarde etc. Z pewnością dynamika środowiska nie jest tak duża jak w akwarium roślinnym przy silnym świetle ze względu na dość wolny wzrost korali. Pracy na pewno jest mniej zwłaszcza z podmianą wody, bo taka woda niestety kosztuje (a właściwie jej przygotowanie), więc podmiany robi się jak najrzadziej.
Nie wiem jak to jest teraz z systemami filtracji w tych akwariach i suplementacją wody, bo kiedyś to ładowało się sporo sprzętu do sumpa, chociaż akwarium które ja prowadziłem miało prosty system filtracji oparty o algii, które rosły w jednym z sumpów na specjalnym podłożu Miracle Mud, czy coś takiego, które kosztowało wtedy małą fortunę.

Tu masz racje. Dodam też że akwarystyka morska dzieli się na kilka "leveli".. sprawą oczywistą jest że ten najwyższy to twardziele z którymi jest najwięcej zabawy - to one są najbardziej wyczulone na wszelakie zmiany parametrów wody, tak jak najpiekniejsze rosliny slodkowodne potrzebują silnego oświetlenia oraz dobrego nawozenia(opróćz samego startu(nawet do kilkudziesięciu tys zł) to jest w tym najdroższe)

niższym levelem jest akwarium z koralami miękkimi gdzie rzeczywiście są bardziej tolerancyjne na nienawożenie, mniejsze oświetlenie, i jakieś tam skoki parametrów wody

najniższym levelem jest akwarium z samą skałą i rybami gdzie tak naprawde interesuje nas tylko temperatura i zasolenie - to 2 najważszniejsze czynniki. Nie mówie o niezbyt czestych podmianach, karmieniu ryb bo to oczywiste.

Elementem obowiązkowym jest też dobra iltracja zawierająca odpieniacz białek.
Pozdrawiam!
Piotrek

Piotrek Dymowski

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2009, 17:28   (#12)  

Mozna zrobic system morski prawie bezobslugowy i nawet niekoniecznie nano. Wszystko zalezy co i zwlaszcza ile tam mieszka stworow. Natomiast morszczyzna przestaje kosztowac fortune- nawet zwierzaki stanialy. Oczywiscie jesli ktos chce wydac kase, to sa mozliwosci. Zbiorniki od 1000l wymagaja juz sporych nakladow finansowych i to nie tylko na starcie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

spider72 Wick, Szkocja

06 paź 2009, 18:03   (#13)  

Oj nie kuś Grzegorzu :lol: .
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

Artur Frankowski Kętrzyn

06 paź 2009, 18:13   (#14)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Nie zgodze sie. Widzialem zdjecia ciekawych zbiornikow np porosnietych sama xenia. Natomiast kwestia kompozycji to nie tylko faktury (holenderskie), ale tez kompozycja przestrzeni otwartej (nature aqyurium). Zbiornikow rafowych w ktorych stosuje sie podpatrzone w NA zasady kompozycji jest coraz wiecej. Naprawde popatrz :wink: Ponadto jeszcze jedna rzecz: trudno zaaranzowac 50 gatunkow korali tak, zeby to 'z grubsza' nei przypominalo holendra- jest zbyt duze zroznicowanie form i skojarzenie samo sie narzuca. Ale to nadal TYLKO skojarzenie.

Masz rację i też tak myślę. Na razie mało jest takich zbiorników. Mam jednak nadzieję, że jak morszczyzna stanie się bardziej dostępna to będzie na co popatrzeć i zostać na dłużej w obserwacji.

Artur Frankowski

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2009, 20:13   (#15)  

Hehe spider72, zostalem wiec kusicielem :mrgreen: Moze zmienie nazwisko na Kuszelas (vide "Kabaret Starszych Panow").
Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji :D
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Artur Frankowski Kętrzyn

07 paź 2009, 10:11   (#16)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji :D

Pooglądałem, pooglądałem, aż się podpaliłem. Grzegorzu, temat pozostawmy historykom sztuki a puki co podaj jakieś gatunki zwierząt na solankowe LT. :lol:

Artur Frankowski

07 paź 2009, 14:34   (#17)  

Artur Frankowski napisał(a):
Grzegorz Guzik napisał(a):Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji :D

Pooglądałem, pooglądałem, aż się podpaliłem. Grzegorzu, temat pozostawmy historykom sztuki a puki co podaj jakieś gatunki zwierząt na solankowe LT. :lol:

pozwole sobie odpowiedzieć jeśli sie nie obrazisz..

korale miękkie:

Clavularia
Obrazek

Rhodactis:
Obrazek
tak wyglądał w moim dawnym nano:
Obrazek

różne sacrophyton'y
Obrazek

najróżniejsze grzyby i guzikowce:
na zdjęciu widać rhodactis, inne grzyby i guzikowce, na zdjęciu widac też euphylie(koral twardy nie do LT)
Obrazek

Lobophyton:
Obrazek

Xenia egipska

http://www.allegro.pl/item766366853_xenia_egipska.html

moża pozwolić też sobie i zamiast korali wsadzić ukwiał - one jednak potrzebują mocniejszego światła oraz dość dobrej cyrkulacji wody(tak ogólnie)
Obrazek

ze zwierząt:

Błazenki
Obrazek

Chrysiptera parasema
http://www.allegro.pl/item755954637_chr ... _5_cm.html

Chromis viridis
http://www.allegro.pl/item755954646_chr ... r_s_m.html

również sporo innych ryb z rodzin tych powyższych oraz najróżniejsze krabiki i krewetki...

To tak z grubsza :wink:
Pozdrawiam!
Piotrek

Piotrek Dymowski

artur_89 Jaworzno

07 paź 2009, 14:41   (#18)  

Tanie te ryby jak barszcz :shock: Pamiętam jeszcze jak parę lat temu, Błazenki kosztowały koło 100zł, a teraz po 30zł, chodzą :lol: Sam myślałem o takiej solniczce na następny rok, gdzieś około 100 litrów, jeśli bym się zdecydował to widzę, że wielu rośliniarzy można prosić o porady 8)

Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89

Miasto: Jaworzno

Artur Frankowski Kętrzyn

07 paź 2009, 15:45   (#19)  

Byłem właśnie w zoologiku i się okazuje, że większość z podanych gatunków pływa sobie w sklepowych akwa. Jest na sklepie zestaw aquaela (akwa z całym niezbędnym osprzętem w środku) za ok 1200zł, ale nie podoba mi się półokrągła przednia szyba. Czy są na rynku takie zestawy ale z prostą szybą? Myślę, że taki zestaw dla początkującego rafera jest w sam raz, ale może macie lepsze rozwiązania. Podobno jakbym chciał sam majsterkować ze sprzętem to wyjdzie drożej więc sprzedawca poleca takie rozwiązanie na starcie.

Artur Frankowski

artur_89 Jaworzno

07 paź 2009, 16:00   (#20)  

Przecież oni zawsze tak mówią za 1000 zł, już urządzisz 100 litrowe akwarium... Jeżeli chcesz zrobić baniak tanim kosztem, napisz PW mam dobrego człowieka od tego ;) Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89

Miasto: Jaworzno

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

aga2026.jpeg

Konkurs AGA International Aquascaping Contest 2026

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 429
aga2026.jpeg Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
3043.jpg

Master’s Aquascaping Poland Contest 2026

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1367
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce! ​Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
YouTube

Nowe Studio MJ Aquascaping

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1663
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
YouTube

(Film) 21 mitów aquascaping'u

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1754
Hej Fajny film poruszający 21 mitów aquascaping'u. Napisy w J. polskim.
YouTube

Galeria Dallas Aquascaping Gallery

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1057
YouTube

Polish Aquascaping Championships 2024

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2454
Regulamin konkursu: 1. Oficjalna nazwa konkursu to Polish Aquascaping Championships 2024. 2. W konkursie może wziąć udział każdy, jedynym warunkiem jest zameldowanie w Polsce. Nagrody będą wysyłane ...
449098639_7772119362847268_6812702836981599884_n.jpg

Korea International Aquascaping Contest (KIAC) 2024

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1465
449098639_7772119362847268_6812702836981599884_n.jpg Szczegóły na stronie: http://www.kiac.kr
YouTube

[film] Aquascaping Championship 2023 (Niemcy)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1295
Witam Wabi kusa od minuty 28.30. Akwaria od minuty 49.30.
YouTube

[film] easy aquascaping - Fabian Beck

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1105
Witam Bardzo fajny przewodnik jak krok po kroku założyć akwarium i jak się nim potem opiekować.
YouTube

Aquaflora Nano Aquascaping Contest 2023 (ANAC)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1762
Zapraszam do obejrzenia.

Statystyki

Ten temat przegląda 471 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 471 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.