Morski "Aquascaping" po Polsku
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Po raz kolejny jestem dumny z bycia Polakiem, szczególnie emigrantem(nieudacznikiem, jak mawiają niektórzy).
Kolejny raz nasz rodak - Krzysztof Tryc "zaistniał" w Practical Fishkeeping Magazine ->
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/p ... ?news=2249
O czym poinformował mnie mój szef
Uważam, że akwaria morskie są szczególnie nudne i bez wyrazu [różnokolorowa masa na skałach], ale to co zobaczyłem w gazecie zmieniło troszkę mój punkt widzenia.....
Śmiało można powiedzieć, że mamy do czynienia z kompozycją. Takie jest moje prywatne zdanie. Co Sądzicie koleżanki i koledzy?
Więcej na: http://www.zanclus.net/zbiornik.html
http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=16420
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Widziałam w PFK, czadowy... 
Przedstawicielka szanownej Loży Ziemiańskiej 
-

akwarybka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Anglia
Hmmm...wyglada troszke jak pokolorowane akwarium holenderskie
Mnie osobiscie podobaja sie kompozycje Amano
Mam tez wrazenie, ze ladny uklad ze skal i zyjatek ze wzgledu na ich bardzo duza kontrastowoac mozna wykonac latwiej niz w akwarium roslinnym...
no i o ile w roslinnym poszczegolne gatunki rozrastaja sie i przerastaja nawzajem...o tyle w morskim przy slabszej kondycji "cos sie wykoleja" i wypada z ekosystemu 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też się dziwię, że nikt z refscaperów nie idzie w stronę rytmu, ale tylko czekać aż ktoś połączy pewne techniki kompozycyjne i wyklaruje się nowy styl rafowy.
-

Artur Frankowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kętrzyn
Jak to nikt nie idzie! Jest wiele dobrych zbiornikow rafowych o swietnej kompozycji. Proponuje chocby zajrzec na www.reefcentral.com do dzialu Tank of the Month. Nie mowiac o wlasnej mojej stronie (choc tam tylko dwa przyklady poki co...) 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Dla mnie czad, tym bardziej że utrzymanie akwarium rafowego to trochę inny poziom niż akwarium roślinne, ze względu na konieczność utrzymania prawie stałych parametrów środowiska w czasie.
Rośliny i ryby słodkowodne mają bardzo duże zakresy tolerancji, organizmy morskie nie, bo ewoluowały w prawie stałych i stabilnych ekosystemach. Parametry wody morskiej nie zmieniają sie z każdym deszczem, jak parametry w rzekach czy zbiornikach słodkowodnych.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

Ostatnio edytowano 06 paź 2009, 15:21 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz
-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Grzegorz Guzik napisał(a):Jak to nikt nie idzie! Jest wiele dobrych zbiornikow rafowych o swietnej kompozycji.
Zgoda, ale na razie są na poziomie holendrów.
-

Artur Frankowski
●
Nie zgodze sie. Widzialem zdjecia ciekawych zbiornikow np porosnietych sama xenia. Natomiast kwestia kompozycji to nie tylko faktury (holenderskie), ale tez kompozycja przestrzeni otwartej (nature aqyurium). Zbiornikow rafowych w ktorych stosuje sie podpatrzone w NA zasady kompozycji jest coraz wiecej. Naprawde popatrz  Ponadto jeszcze jedna rzecz: trudno zaaranzowac 50 gatunkow korali tak, zeby to 'z grubsza' nei przypominalo holendra- jest zbyt duze zroznicowanie form i skojarzenie samo sie narzuca. Ale to nadal TYLKO skojarzenie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
spider72 napisał(a):Dla mnie czad, tym bardziej że utrzymanie akwarium rafowego to trochę inny poziom niż akwarium roślinne, ze względu na konieczność utrzymania prawie stałych parametrów środowiska w czasie. Rośliny i ryby słodkowodne mają bardzo duże zakresy tolerancji, organizmy morskie nie, bo ewoluowały w prawie stałych i stabilnych ekosystemach. Parametry wody morskiej nie zmieniają sie z każdym deszczem, jak parametry w rzekach czy zbiornikach słodkowodnych.
Na pewno masz w tym dużo racji  sam również sie zajmuję troche solankami... Powiem szczerze i to nie jest tylko moja opinia.. Akwarium morskie jest dużo łatwiejsze do utrzymania i do obsługi niż słodkowodne  jedynym problemem jaki mam w akwarium nano to skacząca temperatura ponieważ nie ma tam wbudowanych wiatraczków, co w cieplejsze dni staram sie korygować dużym wiatrakiem... natomiast w mojej większej solance gdzie temperatura jest dość ustabilizowana, parametrów nawet nie mierze.. i od 1,5 roku wszystko jest ok
a to mała zajawka z mojego baniaka:(czyli to co mnie nabardziej urzeka w "solniczkach"  )
jeśli ktoś wyraża chęć założenia takiego małego cuda to proszę pisac na priv  albo i w tym temacie, udziele kilka pierwszych niezbędnych wskazówek - nie jest ich dużo i nie jest to takie skomplikowane jak by się wydawało 
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
Ja mam trochę odmienne zdanie na ten temat. Jakieś 6-7 lat temu jak mieszkałem w Polsce to zakładałem i prowadziłem akwarium rafowe o pojemności 600 litrów, co prawda nie było to moje akwarium tylko znajomego, bo mnie nie było w tamtym czasie na takie akwarium stać. Jego z kolei było stać, ale nie miał o tym pojęcia.
Wszystko zależy od tego co w tym akwarium trzymamy korale miękkie, twarde etc. Z pewnością dynamika środowiska nie jest tak duża jak w akwarium roślinnym przy silnym świetle ze względu na dość wolny wzrost korali. Pracy na pewno jest mniej zwłaszcza z podmianą wody, bo taka woda niestety kosztuje (a właściwie jej przygotowanie), więc podmiany robi się jak najrzadziej.
Nie wiem jak to jest teraz z systemami filtracji w tych akwariach i suplementacją wody, bo kiedyś to ładowało się sporo sprzętu do sumpa, chociaż akwarium które ja prowadziłem miało prosty system filtracji oparty o algii (edit: i żywą skałę w samym akwarium oczywiście), które rosły w jednym z sumpów na specjalnym podłożu Miracle Mud, czy coś takiego, które kosztowało wtedy małą fortunę.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

Ostatnio edytowano 06 paź 2009, 17:26 przez spider72, łącznie edytowano 2 razy
-

spider72
●
spider72 napisał(a):Ja mam trochę odmienne zdanie na ten temat. Jakieś 6-7 lat temu jak mieszkałem w Polsce to zakładałem i prowadziłem akwarium rafowe o pojemności 600 litrów, co prawda nie było to moje akwarium tylko znajomego, bo mnie nie było w tamtym czasie na takie akwarium stać. jego z kolei było stać, ale nie miał o tym pojęcia. Wszystko zależy od tego co w tym akwarium trzymamy korale miękkie, twarde etc. Z pewnością dynamika środowiska nie jest tak duża jak w akwarium roślinnym przy silnym świetle ze względu na dość wolny wzrost korali. Pracy na pewno jest mniej zwłaszcza z podmianą wody, bo taka woda niestety kosztuje (a właściwie jej przygotowanie), więc podmiany robi się jak najrzadziej. Nie wiem jak to jest teraz z systemami filtracji w tych akwariach i suplementacją wody, bo kiedyś to ładowało się sporo sprzętu do sumpa, chociaż akwarium które ja prowadziłem miało prosty system filtracji oparty o algii, które rosły w jednym z sumpów na specjalnym podłożu Miracle Mud, czy coś takiego, które kosztowało wtedy małą fortunę.
Tu masz racje. Dodam też że akwarystyka morska dzieli się na kilka "leveli".. sprawą oczywistą jest że ten najwyższy to twardziele z którymi jest najwięcej zabawy - to one są najbardziej wyczulone na wszelakie zmiany parametrów wody, tak jak najpiekniejsze rosliny slodkowodne potrzebują silnego oświetlenia oraz dobrego nawozenia(opróćz samego startu(nawet do kilkudziesięciu tys zł) to jest w tym najdroższe)
niższym levelem jest akwarium z koralami miękkimi gdzie rzeczywiście są bardziej tolerancyjne na nienawożenie, mniejsze oświetlenie, i jakieś tam skoki parametrów wody
najniższym levelem jest akwarium z samą skałą i rybami gdzie tak naprawde interesuje nas tylko temperatura i zasolenie - to 2 najważszniejsze czynniki. Nie mówie o niezbyt czestych podmianach, karmieniu ryb bo to oczywiste.
Elementem obowiązkowym jest też dobra iltracja zawierająca odpieniacz białek.
-

Piotrek Dymowski
●
Mozna zrobic system morski prawie bezobslugowy i nawet niekoniecznie nano. Wszystko zalezy co i zwlaszcza ile tam mieszka stworow. Natomiast morszczyzna przestaje kosztowac fortune- nawet zwierzaki stanialy. Oczywiscie jesli ktos chce wydac kase, to sa mozliwosci. Zbiorniki od 1000l wymagaja juz sporych nakladow finansowych i to nie tylko na starcie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Oj nie kuś Grzegorzu  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
Grzegorz Guzik napisał(a):Nie zgodze sie. Widzialem zdjecia ciekawych zbiornikow np porosnietych sama xenia. Natomiast kwestia kompozycji to nie tylko faktury (holenderskie), ale tez kompozycja przestrzeni otwartej (nature aqyurium). Zbiornikow rafowych w ktorych stosuje sie podpatrzone w NA zasady kompozycji jest coraz wiecej. Naprawde popatrz  Ponadto jeszcze jedna rzecz: trudno zaaranzowac 50 gatunkow korali tak, zeby to 'z grubsza' nei przypominalo holendra- jest zbyt duze zroznicowanie form i skojarzenie samo sie narzuca. Ale to nadal TYLKO skojarzenie.
Masz rację i też tak myślę. Na razie mało jest takich zbiorników. Mam jednak nadzieję, że jak morszczyzna stanie się bardziej dostępna to będzie na co popatrzeć i zostać na dłużej w obserwacji.
-

Artur Frankowski
●
Hehe spider72, zostalem wiec kusicielem  Moze zmienie nazwisko na Kuszelas (vide "Kabaret Starszych Panow").
Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik napisał(a):Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji 
Pooglądałem, pooglądałem, aż się podpaliłem. Grzegorzu, temat pozostawmy historykom sztuki a puki co podaj jakieś gatunki zwierząt na solankowe LT. 
-

Artur Frankowski
●
Artur Frankowski napisał(a):Grzegorz Guzik napisał(a):Arturze- poogladaj, poogladaj- na cytowanej wyzej stroni jest troche fajnych aranzacji 
Pooglądałem, pooglądałem, aż się podpaliłem. Grzegorzu, temat pozostawmy historykom sztuki a puki co podaj jakieś gatunki zwierząt na solankowe LT. 
pozwole sobie odpowiedzieć jeśli sie nie obrazisz..
korale miękkie:
Clavularia
Rhodactis:
tak wyglądał w moim dawnym nano:
różne sacrophyton'y
najróżniejsze grzyby i guzikowce:
na zdjęciu widać rhodactis, inne grzyby i guzikowce, na zdjęciu widac też euphylie(koral twardy nie do LT)
Lobophyton:
Xenia egipska
http://www.allegro.pl/item766366853_xenia_egipska.html
moża pozwolić też sobie i zamiast korali wsadzić ukwiał - one jednak potrzebują mocniejszego światła oraz dość dobrej cyrkulacji wody(tak ogólnie)
ze zwierząt:
Błazenki
Chrysiptera parasema
http://www.allegro.pl/item755954637_chr ... _5_cm.html
Chromis viridis
http://www.allegro.pl/item755954646_chr ... r_s_m.html
również sporo innych ryb z rodzin tych powyższych oraz najróżniejsze krabiki i krewetki...
To tak z grubsza 
-

Piotrek Dymowski
●
Tanie te ryby jak barszcz  Pamiętam jeszcze jak parę lat temu, Błazenki kosztowały koło 100zł, a teraz po 30zł, chodzą  Sam myślałem o takiej solniczce na następny rok, gdzieś około 100 litrów, jeśli bym się zdecydował to widzę, że wielu rośliniarzy można prosić o porady
Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
Byłem właśnie w zoologiku i się okazuje, że większość z podanych gatunków pływa sobie w sklepowych akwa. Jest na sklepie zestaw aquaela (akwa z całym niezbędnym osprzętem w środku) za ok 1200zł, ale nie podoba mi się półokrągła przednia szyba. Czy są na rynku takie zestawy ale z prostą szybą? Myślę, że taki zestaw dla początkującego rafera jest w sam raz, ale może macie lepsze rozwiązania. Podobno jakbym chciał sam majsterkować ze sprzętem to wyjdzie drożej więc sprzedawca poleca takie rozwiązanie na starcie.
-

Artur Frankowski
●
Przecież oni zawsze tak mówią za 1000 zł, już urządzisz 100 litrowe akwarium... Jeżeli chcesz zrobić baniak tanim kosztem, napisz PW mam dobrego człowieka od tego  Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
Powiązane tematy
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
Hej
Fajny film poruszający 21 mitów aquascaping'u. Napisy w J. polskim.
Regulamin konkursu:
1. Oficjalna nazwa konkursu to Polish Aquascaping Championships 2024.
2. W konkursie może wziąć udział każdy, jedynym warunkiem jest zameldowanie w Polsce. Nagrody będą wysyłane ...
449098639_7772119362847268_6812702836981599884_n.jpg
Szczegóły na stronie: http://www.kiac.kr
Witam
Wabi kusa od minuty 28.30.
Akwaria od minuty 49.30.
Witam
Bardzo fajny przewodnik jak krok po kroku założyć akwarium i jak się nim potem opiekować.
|
|