Oswietlenie akwarium 20 litrów
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam
mam pytanko. Jakie oświetlenie proponujecie do akwarium o wymiarach 40x20x25 (D x S x W)
Zastanawiam się nad 4x8W Aquarelle T5 i tu pytanko jaki zastosować statecznik? zależy mi na tym aby jak najmniej było kabli bo statecznik(i) muszą być obok akwarium.
Znalazłem taki http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=286c2a3ab395&UID_p=f88b7d5440e5&UID=a8ffd0a9c2bd
świetlówki mogę mieć z hurtowni za około 15zł/szt. i facet mi mówił że nie mają stateczników 2x8W tylko 1x8W po około 11zł, ale 4 stateczniki i do tego magnetyczne trochę będą grzać.
Macie jakieś pomysły?
Pokrywa jest w kształcie łuku i jest z aluminium.
Z góry dzięki za porady.
-

Maver
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wieliczka
Podpatrz ten zestaw - wszystkie podzespoly bedziesz mogl zalatwic we wspomnianej przez siebie hurtowni:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/os ... -6342.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Wszystko OK ... ale teraz jaką świetlówkę do tego zestawu?
kupując 4x8W Aquarelle T5 + 4x statecznik = 4x15+4x11=104zł + ewentualnie startery i mocowania świetlówek .. na oko 120zł ...co da mi 32W - ewentualnie 3x8W też by wystarczyło.
natomiast kupując ten zestaw który proponujesz muszę dokupić jeszcze świetlówkę koszt około 30-40zł co da mi 18W
Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
-

Maver
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No taki juz sobie kiepski wymiar akwarium wybrales, ze ciezko cos dobrac 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Jeśli chcesz aby stateczniki zajęły mało miejsca proponuje zasilić świetlówki elektroniką z żarówek energooszczędnych, czyli kupujesz 4 żarówki takie 8W i wydłubujesz ze środka elektronikę, podłączasz i działa, nie grzeje się ani nic. Pakujesz w jakieś pudełeczko które można kupić w sklepach z elektroniką za 5pln i cieszysz się że sam to zrobiłeś.
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
pokrywa już zrobiona, 3x8W Aquarelle na magnetycznych statecznikach - są położone obok akwarium.
wymiarów akwarium nie wybierałem  dostałem kiedyś 3 takie i jakoś zostały
jak tylko "upiększę" pokrywę to wrzucę fotki.
a jeśli chodzi o elektronikę z kompaktów to mam tak zasilone oświetlenie w akwarium 237 litrów - niestety też elektronika pada co jakiś czas i jak zbiorę fundusze i troche wolnego czasu to czeka mnie restart tamtego akwa.
dzięki za odpowiedzi.
-

Maver
●
Luzik, z czasem mozesz wymienic na elektroniczne dlawiki np. philipsa - odpadnie wtedy problem przepalania sie elementow z zarowek energooszczednych.
Pochwal sie pokrywa jak dokonczysz 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
pokrywa od spodu wygląda jak na fotce:
oczywiście kable są już ładnie pospinane  stateczniki znajdują się obok akwarium przykręcone do kawałka deseczki.
miałem jeszcze pomalować cześć wierzchnią na czarno, ale się wstrzymałem ponieważ w najbliższym czasie czeka mnie restart zbiornik 237,5 litra a to 20-to litrowe zostanie zlikwidowane.
Przy okazji chciałem zapytać czy wie ktoś co to za roślina rosnąca po lewej stronie na dnie?

-

Maver
●
Szkoda że podłączyłeś świetlówki na statecznikach magnetycznych t5 długo raczej na nich nie wytrzymają pomyśl o elektronice z kompakta albo o stateczniku elektronicznym pozatym nie obawiasz się o połączenie to jednak będzie pracować w dużej wilgotności
Ostatnio edytowano 20 paź 2009, 20:22 przez przemow, łącznie edytowano 1 raz
-

przemow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kalisz
chodziło ci chyba o statecznik elektroniczny ...  ale spoko zastanawiałem się ale wiedziałem że to akwarium jest przejściowe.
jak chodzi o wilgotność ... hmm zastanawiałem się, ale powiem tak już raz mi belka oświetleniowa wpadła do wody i nic się nie stało (szczęście?), w drugim akwarium świetlówki też nie mają bryzgoszczelnych oprawek i nic się nie dzieje od 4 lat - są tam zwykłe oprawki do świetlówek.
-

Maver
●
Sorka mała pomyłka  skoro jak mówisz od 4 lat jest ok to spoko tylko bryzgoszczelne napewno wyglądają estetyczniej
-

przemow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kalisz
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
|