Testy wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Testy wody

Liczba wyświetleń: 1112·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
admer Poznań

04 paź 2009, 11:35 Testy wody  (#1)  

Witam

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Po latach rozłąki z akwarystką udało mi się wygospodarować w domu miejsce na zbiornik (całkiem niezły gabarytowo bo 200x60x70) i teraz zastanawiam się co do niego wsadzić. Przed decyzją postanowiłem sprawdzić parametry wody którą mam w kranie i stąd mój post. Jaką "walizkę" (czyli zestaw) testów pożęcie polecić jako najbardziej wiarygodny?

Pozdrawiam

Adrian

admer
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 paź 2009, 12:05   (#2)  

Witaj na forum! :)

Co do testów - najlepiej zacznij od wizyty na stronach wodociągów. Mają obowiązek podawać skład wody, którą dostarczają do mieszkań, więc całkiem za darmo dostajesz najważniejsze informacje na start.

Dopiero później przyjdzie czas na zestaw testów, przy czym od razu warto zaznaczyć, że kupowanie "walizek" nie jest najlepszym rozwiązaniem. Najlepiej kupić każdy test osobno, wówczas zaoszczędzisz trochę kasy i kupisz tylko to, czego faktycznie potrzebujesz. Do tematu wrócimy jak dowiesz się co płynie u Ciebie w kranie i co ma pływać/rosnąć w akwarium.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

dimmus okolice Opola

04 paź 2009, 12:05   (#3)  

Sanepid ;p

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

admer Poznań

04 paź 2009, 12:27   (#4)  

Na stronach Poznańskiego Aquanetu znalazłęm tabelkę z parametrami wody http://www.aquanet.pl/woda_i_scieki/?pid=94. Co do obsady to mocno zastanawiam się nad paletkami i tu pytanie: czy ta woda jest dla nich OK czy będę musiał ją w jakiś specjalnu sposób przygotowywać? Drugim wariantem obsady nad którym się zastanawiam to ryby z jeziora malawi. Zastanawiam się z którymi rybami przy tych parametrach wody będę miał mniejszy problem (problem z przygotowaniem wody przy późniejszych regularnych podmianach).

admer
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2528
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5973
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27975
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5459
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1576
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1672
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4990
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7228
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1501
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15842
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Statystyki

Ten temat przegląda 408 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 408 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.