Strumień swietlny ile lm na litr - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Strumień swietlny ile lm na litr

Liczba wyświetleń: 3058·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
WITAM
CHCIAŁ BYM ZASIĘGNĄĆ WASZER RADY CO DO DOBORU SWIETLÓWEK
Moje akwarium to 120x50x40 podłoze AQUA SUBSTRATE II+ zbiornik obsadzony dużą iloscia roslin+co2 wszystko rosnie dosc ładnie ale Glossostigma elatinoides jej pedy rosną do góry co jest oznaką słobego oswietlenia. Oswietlenie które posiadam to : 2x NARVA Lumoflor 30W 1xPHILIPS Aquarelle 30W 1xFlora-Glo 40W . Co byście doradzili, co zmienili? :?:

Sprawdziłem strumien swietlny moich swietlówek i tak :
PHILIPS Aquarelle 30W 1820lm
NARVA LUMOFLOR T8 30W 1000lm
NARVA LUMOFLOR T8 30W 1000lm
FLORA GLO T8 40W 2180lm
co daje nam razem 6000lm

Biorąc pod uwagę że pojemnosc akwarium netto to 180l po przeliczeniu wat na litr wychodzi 0.72w
ale strumien swietlny jest chyba za mały. 6000lm :180l=33lm na litr
jaki strumień swietlny powinno sie osiagnac przy akwarium roslinnym.? :oops:

dawid324
Ranga: Początkujący

spider72 Wick, Szkocja

03 paź 2009, 11:41   (#2)  

Przy doborze świetlówek powinno się brać pod uwagę widmo światła a nie ilość lumenów. Ilość lumenów mierzy się przy widmie zółtozielonym, na które oko ludzkie jest najbardziej wrażliwe i odbiera je jako jasność. Rośliny w płytkich wodach, czyli również w akwarium wykorzystują głównie widma czerwone i niebieskie, które dają przy pomiarze małe ilości lumenów, więc świetlówka z dużą ilością lumenów, moze ironicznie być gorsza dla roślin niż ta z małą ilością lumenów.
Typowe swietlówki dla roślin jak np. Grolux, dają dość mało lumenów, bo maja przesunięte widmo w kierunku niebieskiego i czerwonego widma, korzstnego dla roślin, ale dającego mniejszą jasność dla ludzkiego oka, czyli mniej lumenów.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

AndrzejS USA

04 paź 2009, 21:52   (#3)  

Mysle , ze ta stronka rozwieje wszystkie twoje watpliwosci. Oto jej adres
http://saurama.aqua-web.org/index.htm

AndrzejS
Ranga: Poznaje temat

Miasto: USA

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Screenshot_2024-05-18-20-16-55-848_com.miui.gallery.jpg

Jak i ile świecić lampa na diodach power LED. Świeży baniak

Sebosska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4010
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
lumen-per-litre-uk_300x218.jpg.png

Ile lumenów do akwarium 200 litrów neto

muniek23b w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 12631
Witam posiadam akwarium: Aquael Optiset o wymiarach 121 x 41 x 56 cm, co daje pojemność 240 l. Oświetlenie które posiadam w akwarium ( nie wszystko włączone) i tu moja prośba co włączyć aby dobrać odp...
YouTube

Oświetlenie led 5630 ile LUX

MaTiBu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 7125
Cześć Mam około dwóch metrów taśmy led 5630 zastanawiam się ile mam watt /litr 102 szt led ale nie wiem jak to obliczyć Telefonem mogę zmierzyć aplikacją LUX meter to mi wychodzi jak położę telef...

Ile lumenów na litr wody w akwarium?

Evanthas w Oświetlenie · Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 105523
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....

Ile mam w na litr i czy dołożyć?

Legons w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1613
Witam. Mam Chichiros a1201 i aquael leddy plant 36w akwarium 240l, 120x40x50 Podaje co2 i leje nawozy...nie wiem czy mam wystarczajaco swiatla na wymagajace roslinki. Ta lampa chichiros ma chyba 70w...

Ile diod ?

mikolajszymczuk1 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2305
Pytanko mam w sprawie ilości diod. Od niedawna poważnie się zabrałem za belki led i borykam się z problemem ile dać diod w sensie ile białych ile jakiś innych. Moje akwarium to kostka 30x30x30 Jeśli...

Lumen na litr brutto czy netto?

Mariusz Rychlik w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2884
Witam. W planach akwarium 150 x 50 x 50 viv. Jak dobrać oświetlenie?Czy objętość netto to odjęcie grubość szyb? Czy odjęcie szyb i warstwy podłoża? Oświetlenie na bazie power LED 1w epistar 45mil. Czy...

Ile lumenów low-tech

rogusz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5634
Witam posiadam akwarium 54 l ma być low-tech ogólnie wszystko będzie jakieś 45 litrów po odjęciu podłoża i korzeń itp to jakieś 0,51 lm może być dla roślin mało i średnio wymagających bez nawozów i CO...

Ile lumenów akwarium 54l

Mauro w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1607
Witam, Jaki jest odpowiedni strumień świetlny dla akwarium 54l. Zamierzam kupić świetlówkę LED 8520 o dł. 50 cm. , temperatura barwowa 6500K. Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Ile świecić pelną mocą

pajdex w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1812
Witam. Pytanie dla posiadaczy lamp z sterownikiem świt-zmierzch. Jak macie rozplanowane oświetlenie? Czy czas świtu jest bardzo krótki czy może rozciagniety na parę godzin? Ile świecicie " pełna ...

Statystyki

Ten temat przegląda 211 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 211 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.