Postrzępione płetwy. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Postrzępione płetwy.

Liczba wyświetleń: 2766·Odpowiedzi: 11
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
rutekxd Boston

02 paź 2009, 13:48 Postrzępione płetwy.  (#1)  

Witam.

Mam problem z niektórymi rybkami. Otóż neonki samiczka bojownika i gupiki oraz kiryski maja postrzępione płetwy. Dwa razy zdarzyły mi się neonki bez oka. Dwa dni temu wpuściłem młodą platkę do głownego zbiornika. Rano była martwa. Była dosyć duża. Duża na tyle, że nikt z akwa by jej nie połknął.

Oprócz tego w akwa znajdują się: samiec bojownika, 3 'brzanki' nie jestem pewny (niestety nie pamiętam jaka odmiana). Zaczynam się zastanawiać czy to nie ten rodzaj brzanek, który podgryza płetwy innym rybom, jest również samiec platka no i 1 glonojad.

Oto zdjęcie tych niby brzanek:

Obrazek

Aktualnie jestem po wymianie wody. Jestem skłonny zmienić obsadę jeśli będzie taka potrzeba.

Proszę o pomoc!
xD

rutekxd
Ranga: Początkujący

Miasto: Boston

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

02 paź 2009, 14:05   (#2)  

Ja bym stawiał na złe warunki w zbiorniku. Te domniemane brzanki to bystrzyki i nie powinny robić krzywdy innym rybom.

Czy jesteś w stanie podać skład wody? Zwłaszcza poziom związków azotowych.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

rutekxd Boston

02 paź 2009, 14:33   (#3)  

Kadazan napisał(a):Ja bym stawiał na złe warunki w zbiorniku. Te domniemane brzanki to bystrzyki i nie powinny robić krzywdy innym rybom.

Czy jesteś w stanie podać skład wody? Zwłaszcza poziom związków azotowych.

Powiem tak. Warunki w poprzednim zbiorniku byly straszne. Wskazniki pokazywaly na natychmiastowa wymiane wody. Parametry tamtej wody to:

NO3 - 250 mg/l
NO2 - 5 mg/l
GH - jakos miedzy 8 a 16 stopni
KH - 20
PH - miedzy 6,8 a 7,2
CL2 - 0 mg/l

Teraz jestem po wymianie wody roslin podloza itd. Wszystko jest czyste i ladne. Od teraz zmieniam taktyke. Czesciej i regularniej, tak bedzie brzmiala.

Co radzisz po wymianie wody? Mysle ze powinienem poczekac z tydzien zanim zrobie kolejny test wody. Potem bede regulowal parametry do porzadanych przez rosliny i rybki.

Pozdrawiam, Robert.
xD

rutekxd

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trezor Wrocław

02 paź 2009, 15:08   (#4)  

Mam wrażenie, że jedna podmiana to za mało. Ja bym podmienił kilka dni pod rząd po 80%. Tak wysokie NO2 świadczy o niedojrzałości filtra, więc musisz obniżać ich wartość poprzez wymiany.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

rutekxd Boston

02 paź 2009, 15:37   (#5)  

Trezor napisał(a):Mam wrażenie, że jedna podmiana to za mało. Ja bym podmienił kilka dni pod rząd po 80%. Tak wysokie NO2 świadczy o niedojrzałości filtra, więc musisz obniżać ich wartość poprzez wymiany.

Wymieniłem cala wode i wyczyscilem zbiornik. Zwirek jest wyplukany.
Wszystko jest swieze.

Pozdrawiam, Robert.
xD

rutekxd

Trezor Wrocław

02 paź 2009, 22:04   (#6)  

No to najwyraźniej zrobiłeś kolejny kardynalny błąd. Razem z tym "super" czyszczeniem usunąłeś to co najbardziej pożyteczne w akwa - BAKTERIE. Mam nadzieję, że choć filtr oszczędziłeś. Akwarium znowu będzie musiało dojrzewać i znowu pojawią się "ślady" NO2.
To był niezbyt dobry pomysł.

Trezor

marthinez Szczecin

03 paź 2009, 07:39   (#7)  

Świete słowa.

Po takim restarcie powinno się poczekać przynajmniej kilkanaście dni zanim wpuscimy ryby.

To są podstawy akwarystyki.
Bez tej wiedzy ciężko będzie o zdrowe akwarium. :(

Polecam przyjrzeć się zagadnieniu cykl azotowy.

marthinez
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Szczecin

rutekxd Boston

03 paź 2009, 17:48   (#8)  

To co bylo w tym akwarium nie nadawalo sie juz kompletnie do niczego. Wymiana wody byla konieczna. Ze wzgledu na warunki musialem wpuscic rybki po dwoch dniach od wymiany. Rosliny w tamtej starej wodzie stracily kolor, byly polprzezroczyste. Bakterie... bakterie to moze i byly ale nie te porzyteczne. Jednym slowem nie bylo tam zadnego srodowiska biologicznego.

Nie zgadzam sie z dwoma postami ponad tym. Nie znaczy to ze je krytykuje, wrecz przeciwnie, doceniam je. Kazde podpowiedzi sa mile widziane. Wskazniki pokazywaly natychmiastowa wymiane wody. Woda miala ponad pol roku. Jej barwa byla zolta, taka jakbys rozpuscil lyzke miodu w szklance wody.

Pozdrawiam, Robert.
xD

rutekxd

Adamynas Płock

03 paź 2009, 18:33   (#9)  

rutekxd napisał(a):Bakterie... bakterie to moze i byly ale nie te porzyteczne. Jednym slowem nie bylo tam zadnego srodowiska biologicznego.

Nie zgadzam sie z dwoma postami ponad tym. Nie znaczy to ze je krytykuje, wrecz przeciwnie, doceniam je. Kazde podpowiedzi sa mile widziane.

Wskazniki pokazywaly natychmiastowa wymiane wody. Woda miala ponad pol roku. Jej barwa byla zolta, taka jakbys rozpuscil lyzke miodu w szklance wody.
Pozdrawiam, Robert.

Wystarczyło wymienieć wodę i to nie całą od razu i porządnie odmulić podłoże.
Błędem było że wypłukałeś podłoże do czysta - wypłukałeś przy okazji bakterie które tam były - tak jak pisali poprzednicy :wink: Możesz się nie zgadzać z tymi stwierdzeniami, Twoja sprawa ale przez te kilka miesięcy w podłożu nagromadziły się potrzebne pierwiastki a ty je wywaliłeś :shock:
Ja często jak robie restart to nie ruszam podłoża wcale - ostrożnie wyjmuje rośliny, odmulam, dokładam dodatków do podłoża, sadze na nowo rośliny i zalewam do połowy wodą ze starej aranżacji i nie mam akcji że nie chce rosnąć :P

Wymieniaj 2x w miesiącu po 40% wody i powinno być ok chyba że masz dużo ryb to wymieniaj częściej a przy okazji odmulaj podłoże.

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Trezor Wrocław

03 paź 2009, 19:22   (#10)  

To że popełniłeś błąd jest właściwie bezdyskusyjne, mimo że się nie zgadzasz. Ale nie napisałem Ci tego by Cię skrytykować, bo to i tak niczego nie zmieni w Twoim akwarium. Napisałem żebyś zrozumiał, że nie zawsze, to co wydaje się dobrym rozwiązaniem, nim jest. W akwarystyce najważniejsze jest żeby najpierw posiąść wiedzę, a potem działać. Jeśli woda miała pół roku, to już nic by jej nie zaszkodziło, żeby poczekała jeszcze 1-2 dni. A Ty w tym czasie mogłeś poczytać forum i znaleźć jak się robi restarty. A nawet gdybyś zapytał, to pewnie po raz kolejny, ktoś napisałby, jak się to robi.

Teraz najważniejsze, żeby akwarium jak najszybciej dojrzało. Możesz wspomóc ten proces dostarczając do akwarium bakterii w postaci gotowych biostarterów. No i podmieniaj często sporo wody, żeby nie doszło do zatrucia Twoich podopiecznych.

Trezor

rutekxd Boston

05 paź 2009, 16:36   (#11)  

Czyli chcecie mi powiedziec, ze nie wymieniacie wody w swoich zbiornikach tylko caly czas ja podmieniacie? Nawet gdy na dnie pod zwirem jest muł po odchodach i szczatkach roslin?

Pozdrawiam, Robert.
xD

rutekxd

05 paź 2009, 17:20   (#12)  

rutekxd napisał(a):Czyli chcecie mi powiedziec, ze nie wymieniacie wody w swoich zbiornikach tylko caly czas ja podmieniacie? Nawet gdy na dnie pod zwirem jest muł po odchodach i szczatkach roslin?

Pozdrawiam, Robert.

Pewnie. Coś mi mówi, że nie doczytałeś zasad współczesnej akwarystyki :wink: Zmiana całej wody to startowanie ekosystemu na nowo, a podmiana to tylko odświeżenie wody, bez zabijania pożytecznych bakterii i ustabilizowanych parametrów (jeśli akwarium się ustabilizuje między ciągłymi restartami...).
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

KORZEŃ_MANGROWCA_DO_AKWARIUM_ROZMIAR_S_10-15cm__6856944404__-_Allegro_pl_-_Więcej_niż_aukcje_.png.png

Postrzępione płetwy u bojownika

magdasa15 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 20014
M am akwarium Aqua Szut Betta 22l cylindryczne z pokrywą, w której jest świetlówka 9W (świeci po 12h), filtr wewnętrzny, grzałka 25W (tem w akwa 26 st), podłożem jest ziemia ogrodowa + żwirek. Roślink...

Białe płetwy u bojownika

promil89 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2404
Witam. Proszę o pomoc w rozpoznaniu co dzieje się z płetwami bójka. Martwica, pleśniawka czy jeszcze coś innego. Kilka dni zachowywał się dziwnie ale nie było żadnych objawów. Teraz zachowuje się już ...

Czy danio i brzanki obgryzają płetwy ?

ataman76 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2117
Mam pytanie jak temacie, Czytalem na jakims forum ze danio a czasem i brzanki lubia podgryzac pletwy inny gatunkom rybek. Czy dotyczy to wszystkich danio i brzanek ? Macie z tym jakies doswiadczenia. ...

Czy płetwy bojownika odrosną?

Maja9 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7062
Cześć, nigdy nie miałam akwarium i kupiłam właśnie bojownika. W zoologicznym Kakadu były trzy do wyboru i wzięłam najbardziej żywotnego. Nie znam się na rybach i dla mnie wyglądał ok, ale gdy w domu s...

Bojownik ma szaro-czerwone płetwy

Skalmar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6765
Mój bojownik (Butterfly) ma szaro-czerwone płetwy (tylko w jednym miejscu jest to kawałek płetwy grzbietowej). Nie wiem co to jest ale to przechodzi na jego ogon nie wiem co robić. Może to po prostu z...

Kirysek bez płetwy ogonowej

marcin_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2522
Dziś w moim 100L LT zauważyłem że Kirysek nie ma płetwy, zdjęcie poniżej Pozostała obsada to 1 duch amazoński, parka Gurami i inne kiryski Sprawcą pewnie jest duch albo gurami, ale mam pytanie czy ta ...

Martwica czy podgryzione płetwy?

papik277 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1335
Witam Parę dni temu zauważyłem zdechniętego gupika (samca) :( miał on postrzępioną płetwę ogonową. Dzień później moja samiczko też miała podobną płetwę pływała przy tafli wody szybko oddychając, nie ...

poszarpane płetwy ryb

marek7605 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1404
witam od jakiegos czasu moje ryby maja uszkodzone płetwy[poszarpane] co to takiego?

Statystyki

Ten temat przegląda 297 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.