Rotala green rośnie przy dnie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala green rośnie przy dnie

Liczba wyświetleń: 5088·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

01 paź 2009, 20:48 Rotala green rośnie przy dnie  (#1)  

Mam problem z rotalą green. Rośnie zaraz przy dnie. Dosłownie się kładzie na podłożu. W zbiorniku mam jeszcze rotale nanjenshan i indice które rosną bez zarzutów.
Akwarium na ziemi przykrytej bazaltem. NO3 ~60, P ~ 2, CO2 ~30, ~65w/l.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 paź 2009, 22:12   (#2)  

Tu nie ma co się martwić, bo wielu dało by sobie rękę uciąć za ten efekt, bo wiele aranży poleciało na tym a więc raczej uznałbym to bardziej za plus jak za minus.
Obrazek

Tomasz Zawół
Ranga: Zainteresowany tematem

artur_89 Jaworzno

01 paź 2009, 22:30   (#3)  

No to ja sobie nie utnę 8) u mnie się zaczyna płożyć :wink: Poza tym wygląda zdrowo, reszta rośnie normalnie, ta roślina chyba, już tak ma. Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

01 paź 2009, 22:49   (#4)  

Problem w tym, że mam już trawniczek - z glosi. Chciałem zrobić ładne tło z rotal i heteranthery. ;) Chyba, że zaproponujecie jakąś inną roślinę na tło, która będzie rosła gęsto i zielono.

Gość

Piotrek Dymowski Warszawa

01 paź 2009, 23:08   (#5)  

Miałem podobnie.. Z jednego źródła usłyszałem że Rotala się kładzie przy niskich stężeniach azotu, kto inny mi mówił co innego.. Poeksperymentowałem i w sumie wnioski z tego wysnuwam takie:
- Raczej poziom azotu(jest go sporo rotala leci w górę, jak jest mało płoży się po ziemi) nie odgrywa tu jakiejś większej roli
- Duży wpływ ma oświetlenie, dobrze tu napisał Tomek Z. że to że rotala Ci idzie po dnie to raczej powód do zadowolenia - masz dobrze doświetlone akwarium :wink:
- Ja miałem identycznie na samym początku obecnej mojej aranżacji. Obsadziłem baniak kilkucentymetrowymi sadzonkami rotal i przy tak wysokim oświetleniu 324W/360L rotale po prostu rosły jak glossostigma kładąc się na ziemi, problem polegał na tym (tak sobie wywnioskowałem) że rotale były zasadzone zbyt ubogo(za rzadko).. Dlatego zaraz wziąłem nożyczki i fru.... skróciłem wszystkie o połowę, a szczytami które ściąłem zagęściłem grupę rotal.. i do dziś rosną pięknie w górę, zakręcają się dopiero przy powierzchni :wink:
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

15 paź 2009, 22:32   (#6)  

No i nie wpadłem na to czemu moja rotala leży przy dnie. Mam chyba za dobre warunki na jej pionowy rozwój. Zagęszcza się - z każdego segmentu puszcza nowe pędy, ale nie idzie w górę. Pozostałe dwa gatunki śmigają, aż miło. Głównie indica, bo już cztery razy była cięta i w ten weekend znowu czeka ją skracanie. Jak green nie ruszy w górę to będę musiał znaleźć coś innego na jej miejsce.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 paź 2009, 22:38   (#7)  

U mnie też nie chce iść do góry a puszcza korzonki i kładzie się, niebawem przytnę lekko i zagęszczę, światła mam 3x24W na 65l :)

Dawid Wesołowski
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wrocław

akwarybka Anglia

15 paź 2009, 23:07   (#8)  

sekibun napisał(a):Chyba, że zaproponujecie jakąś inną roślinę na tło, która będzie rosła gęsto i zielono.
Polecam Mayacę :D
Przedstawicielka szanownej Loży Ziemiańskiej :D

akwarybka
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Anglia

mayaca Polska -wyłącznie

16 paź 2009, 05:52   (#9)  

Spróbuj zwiększyć widmo czerwone .Rotale maja to do siebie ,zwłaszcza R.nanjenshen,R.sp green,R.sp "Vietnam",R.pearl.że płoza się przy przewadze widma niebieskiego.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

16 paź 2009, 16:50   (#10)  

akwarybka, mam już rotalę nanjenshen, więc wolałbym coś o owalno/okrągłych liściach ;)
Mam w sumie gdzieś jeszcze jednego philipsa aquarelle to spróbuję ją zamontować.

Gość

28 lis 2009, 22:03   (#11)  

Z powodu nieobecności w domu, w akwarium było wyłączone światło. Rotale podrosły o kilkadziesiąt milimetrów. Bez światła :shock:

Gość

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Galeria Green Aqua - przegląd lato 2026

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 363
bon2.jpeg

Rotala Bonsai (Ammania Bonsai) - opis

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 33084
bon2.jpeg Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
Screenshot_20260302-121911.SmartLife.png

Zużycie prądu przy ogrzewaniu podłogowym

TenOdTego w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3081
Przypadkowo przeprowadziłem test zużycia prądu przez grzałkę. Temperatura w akwarium 22 stopnie. Akwarium 243 litry. Parametry otoczenia na stałym, niezmiennym poziomie. Filtr kaskadowy FZN-3 + grza...
YouTube

Film Warsztaty z Yusuke Homma w Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1601
Hej Ciekawy film jak zrobić aranż. Yusuke Homma podaje dużo trików, ponadto przedstawia jego relację jako ucznia z Takashi Amano. ?si=Cm013vYTzV8H1Lxu
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1560
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
YouTube

Film Ciekawy aranż made in Green Aqua

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1728
Hej Miłego oglądania - są napisy po polsku. ?si=WCc-WQrjpP1ilWgp
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2599
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
20250724_204603.jpg

225L - Rotala Maflora - Sergiusz Musielewicz

sergiusz1988 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6173
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l Oświetlenie: Chihiros VIVD 3 Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin, CO2...
viv-super-pure-6.jpeg

Nowe akwaria ze szkła "Super Pure" marki ROTALA

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8511
viv-super-pure-6.jpeg Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora: Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :) AKWARIA SUPER PURE T...

Opti white czy Rotala Super Pure

tunajerzy w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7822
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 742 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 742 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.