Rotala green rośnie przy dnie
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam problem z rotalą green. Rośnie zaraz przy dnie. Dosłownie się kładzie na podłożu. W zbiorniku mam jeszcze rotale nanjenshan i indice które rosną bez zarzutów.
Akwarium na ziemi przykrytej bazaltem. NO3 ~60, P ~ 2, CO2 ~30, ~65w/l.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tu nie ma co się martwić, bo wielu dało by sobie rękę uciąć za ten efekt, bo wiele aranży poleciało na tym a więc raczej uznałbym to bardziej za plus jak za minus.
-
Tomasz Zawół
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
No to ja sobie nie utnę  u mnie się zaczyna płożyć  Poza tym wygląda zdrowo, reszta rośnie normalnie, ta roślina chyba, już tak ma. Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Problem w tym, że mam już trawniczek - z glosi. Chciałem zrobić ładne tło z rotal i heteranthery.  Chyba, że zaproponujecie jakąś inną roślinę na tło, która będzie rosła gęsto i zielono.
-
Gość
●
Miałem podobnie.. Z jednego źródła usłyszałem że Rotala się kładzie przy niskich stężeniach azotu, kto inny mi mówił co innego.. Poeksperymentowałem i w sumie wnioski z tego wysnuwam takie:
- Raczej poziom azotu(jest go sporo rotala leci w górę, jak jest mało płoży się po ziemi) nie odgrywa tu jakiejś większej roli
- Duży wpływ ma oświetlenie, dobrze tu napisał Tomek Z. że to że rotala Ci idzie po dnie to raczej powód do zadowolenia - masz dobrze doświetlone akwarium
- Ja miałem identycznie na samym początku obecnej mojej aranżacji. Obsadziłem baniak kilkucentymetrowymi sadzonkami rotal i przy tak wysokim oświetleniu 324W/360L rotale po prostu rosły jak glossostigma kładąc się na ziemi, problem polegał na tym (tak sobie wywnioskowałem) że rotale były zasadzone zbyt ubogo(za rzadko).. Dlatego zaraz wziąłem nożyczki i fru.... skróciłem wszystkie o połowę, a szczytami które ściąłem zagęściłem grupę rotal.. i do dziś rosną pięknie w górę, zakręcają się dopiero przy powierzchni 
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
No i nie wpadłem na to czemu moja rotala leży przy dnie. Mam chyba za dobre warunki na jej pionowy rozwój. Zagęszcza się - z każdego segmentu puszcza nowe pędy, ale nie idzie w górę. Pozostałe dwa gatunki śmigają, aż miło. Głównie indica, bo już cztery razy była cięta i w ten weekend znowu czeka ją skracanie. Jak green nie ruszy w górę to będę musiał znaleźć coś innego na jej miejsce.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie też nie chce iść do góry a puszcza korzonki i kładzie się, niebawem przytnę lekko i zagęszczę, światła mam 3x24W na 65l 
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
sekibun napisał(a):Chyba, że zaproponujecie jakąś inną roślinę na tło, która będzie rosła gęsto i zielono.
Polecam Mayacę 
Przedstawicielka szanownej Loży Ziemiańskiej 
-

akwarybka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Anglia
Spróbuj zwiększyć widmo czerwone .Rotale maja to do siebie ,zwłaszcza R.nanjenshen,R.sp green,R.sp "Vietnam",R.pearl.że płoza się przy przewadze widma niebieskiego.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
akwarybka, mam już rotalę nanjenshen, więc wolałbym coś o owalno/okrągłych liściach
Mam w sumie gdzieś jeszcze jednego philipsa aquarelle to spróbuję ją zamontować.
-
Gość
●
Z powodu nieobecności w domu, w akwarium było wyłączone światło. Rotale podrosły o kilkadziesiąt milimetrów. Bez światła 
-
Gość
●
Powiązane tematy
bon2.jpeg
Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
Przypadkowo przeprowadziłem test zużycia prądu przez grzałkę. Temperatura w akwarium 22 stopnie. Akwarium 243 litry. Parametry otoczenia na stałym, niezmiennym poziomie.
Filtr kaskadowy FZN-3 + grza...
Hej
Ciekawy film jak zrobić aranż. Yusuke Homma podaje dużo trików, ponadto przedstawia jego relację jako ucznia z Takashi Amano. ?si=Cm013vYTzV8H1Lxu
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
Hej
Miłego oglądania - są napisy po polsku. ?si=WCc-WQrjpP1ilWgp
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l
Oświetlenie: Chihiros VIVD 3
Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin,
CO2...
viv-super-pure-6.jpeg
Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora:
Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :)
AKWARIA SUPER PURE T...
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
|
|