Migracja dużego zbiornika w kierunku roślinnego
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam serdecznie.
Po 3 lat przygody z pyszczakami z Malawi zachciało mi się zbiornika bardziej dekoracyjnego , niestety wiem też , że bardziej wymagającego ( nie tylko pracy ale i wiedzy ).
Chcąc uniknąć procesu dojrzewania zbiornika chciałbym po prostu sprzedać ryby , zmienić parametry i zasiedlać je roślinnością i rybami od nowa. Chętnie widziana pomoc
Napisze może co mam
Zbiornik 240x70x65,
sump 126L - wyposazony na wlocie w wate filtracyjną którą wymieniam co tydzien , bioceramike ok 30L i 30L keramzytu
Pompa powrotna OR 3500
Dwa filtry wewnetrzne po 2000L/h
kran + odpływ przy zbiorniku ( mogę zrobić np. stałą podmiane wody ) , czujnik poziomu wody z elektrozaworem do jej podawania, filtr RO z 3 prefiltrami ( wegiel 5 i 1 micron ) membrany jeszcze nie mam bo chyba kupie taka o jak najmniejszej wydajności by cały czas podmieniała się ( tylko co wtedy z dozowaniem mikroelementów które ten filtr zatrzymuje - może jakiś mineralizoator na końcu ? ).
Jakieś preparaty ( Symfonia złota + jej uzupełnienie , PG Ferro+ , PG micro , PG macro oraz PG Classic )
Testy : KH, NO3, NO2, PO4,
Butla CO2 6kg , z elektrozaworem i zaworkiem precyzyjnym + Lajon 112 z elektroda pH AM .
Oświetlenie T5 6x80W + 4x54W
Piasek kwarcowy o granulacji 0,5-1mm ( chętnie bym go zostawił )
Duże , średnie kawałki łupka które chyba fajnie by zgrały się z mchami , roslinami ...
Teraz proszę Was o poradę jak iść dalej
Nawet nie wiem jakie ryby bym chciał mieć ale bardziej paletki chyba niż skalary , podobają mi się też duże stada neonów .
Co dokupić , co wyrzucić ( wiem ,wiem pewnie piasek  ale tego naprawdę chciałbym uniknąć ).
-
Neno
●
- Ranga: Początkujący
Ten piasek kwarcowy mozna wykorzystac w przodu akwarium na przygotowanie tzw. plazy.
Rozrysuj nam jak zamontowane jest obecnie oswietlenie. W tak duzym zbiorniku zamontowalbym 5x150W HQI - zajrzyj, moze inspiracja bedzie dla Ciebie nasze akwarium w sklepie roslinyakwariowe.pl:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20891
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Kilka refleksji:
1. Będziesz potrzebował sposobu na rozdysponowanie strumienia wody, aby uzyskać duży przepływ, ale słaby strumień - rośliny rosną wolno "w przeciągu"
2. Światła jest dość, ale tak jak pisał Piotr - pokaż jak są rozmieszczone świetlówki.
3. To, czy będziesz potrzebował RO zależy od tego, czy:
a. akwarium HT, czy LT?
b. jaka jest twardość kranówki?
Może się okazać, że zakup membrany nie będzie konieczny.
4. W podłoże (jeśli nie chcesz go ruszać) wciśnij kulki gliniane lub kapsułki nawozowe w miejscach, gdzie będą rosły rośliny. Czas pokaże, czy rośliny poradzą sobie z tak drobnym żwirkiem.
5. Z uwagi na:
a. chęć zachowania tego podłoża (względnie ubogie)
b. ilość światła
c. posiadanie Lajona
d. łatwość wykonywania podmian
... proponuję, abyś zainteresował się metodą Estimative Index. Powinna dać świetne efekty przy względnie niskich nakładach. Więcej informacji znajdziesz w tym temacie:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=27682
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Świetlówki mam ułożone w następujący sposób:
Świetlówki 80W to kombinacja 3x 6.500K (nowe) i 3x 10.000K ( 6 miesięczne ze zbiornika rafowego). Wymiana planowana tak by nie było starszych niż 12 miesięcy.
Świetlówki 54W : 2x atyniczne dla podkreślenia niebieskich barw ryb
2x 10.000K
4x54W nie popracują już długo bo mam zamiar zastąpić je 2x80 lub 4x80 lub dołożyć tak jak radzicie HQI z tym , że zbiornik ma pokrywę  Jest to akwa w "ścianie" a bebechy wystają do "pomieszczenia technicznego" . W sumie nie ma żadnej przeszkody w zamocowaniu 2-3x HQI 150W + 6x80W T5 .
Co do parametrów kranówki to :
KH 7-8
pH 7,3 (dziś) - 7,6 ( w styczniu tyle było)
NO3 raczej niskie ok 5-15
PO4 też obecne ale nie pamiętam już w jakiej wysokości .
Samo RO już posiadam przy innym zbiorniku więc jeśli zaszła by potrzeba tylko delikatnego dozowania czystej ( po żywicy z filtra DI) RO to nie ma problemu przetransportować pompą i 15m wężem ogrodowym  Jeśli jednak zużywał bym tego większe ilości to wolałbym jednak posiadać ten filtr przy zbiorniku. Myślę , że problemem nie będzie tu pH tylko dość wysokie KH
Co do piasku to można go było by faktycznie z tyłu deczko usunąć i podsypać coś bardziej żyznego i tylko delikatnie posypać piaskiem by było jaśniej . W końcu chyba nie będzie tam ryb kopiących jak pyszczaki ?
Co do wylotu z filtrów to zrobi się jakieś dyfuzory
Mam jeszcze kilka pytań :
1. Co z glonami bo często spotykam się z tym , ze zbiorniki o mocnym świetle a słabo obsadzone roślinami i nawet nienawożone (tylko światło i CO2) przechodzą większe lub mniejsze ataki glonów ...
2. Dlaczego większość zbiorników "roślinnych" kończy się na 300-400L ?
-
Neno
●
Światła jest dość, zwłaszcza jak jeszcze wymienisz 54W na 80W. Nie zapomnij tylko o odbłyśnikach, bo one bardzo dużo dają.
Kranówka ma - moim zdaniem - bardzo dobre parametry. Mógłbyś ją spokojnie lać bezpośrednio do zbiornika. Ma twardość sprzyjającą większości roślin, a zawartość NO3 i PO4 pozwoli oszczędzić na nawozach makro  (mówimy o metodzie EI)
Podłoże dobrze by było wzbogacić. Jeśli mimo wszystko jesteś gotów wymienić część piachu na inne podłoże to polecam zastosowanie firmowego substratu pod żwirem lub ziemi ogrodowej (też przykrytej zwykłym żwirem). Żwir powinien mieć granulację ok. 1-3mm (cukier kryształ  ). Bardziej konkretnych rad trudno udzielać, jeśli nie wiemy jak duże nakłady finansowe chciałbyś ponieść. Oczywiście można wymienić całe dno na pełną linię ADA - daj zatem znać co Ci się podoba i ile chciałbyś zainwestować.
1. Co z glonami bo często spotykam się z tym , ze zbiorniki o mocnym świetle a słabo obsadzone roślinami i nawet nienawożone (tylko światło i CO2) przechodzą większe lub mniejsze ataki glonów ...
Słabo obsadzone roślinami? Czy taki jest Twój cel? To dość ważne, bo wówczas należy inaczej zaplanować podłoże. Generalna zasada jest taka, że w akwarium, gdzie jest dużo dobrze rosnących roślin - nie ma glonów. Jeśli roślin jest mało, albo czegoś im brakuje - glony się pojawiają. To takie duże uproszczenie. W swoim akwarium mam dużo światła (0.7W HQI), a nawożę tylko CO2 i podmianami. Ziemia pod żwirem i odchody ryb zapewniają żarcie dla roślin. Przy Twojej kranówce same podmiany mogłoby wystarczyć  2. Dlaczego większość zbiorników "roślinnych" kończy się na 300-400L ?
Heh  A dlaczego chciałbym jeździć Merolem?
Koszty utrzymania zbiornika roślinnego są wyższe niż Malawi - dochodzą przede wszystkim koszty prądu (a także - odpowiednio do wybranej drogi prowadzenia akwarium - nawozów, podłoży i akcesoriów). Zakładając, że rośliny do wzrostu w satysfakcjonującym tempie potrzebują 0.5W/l, łatwo policzyć, że oświetlenie powinno mieć moc 250W przy akwarium 500l. A to już niestety widać na rachunku za prąd :/
Poza tym - akwarium roślinne jest jednak czasochłonne - ciężko jest znaleźć tyle czasu, aby utrzymać duże akwarium w dobrej kondycji. A im więcej światła, tym więcej czasu się spędza na przycinaniu roślin i ustalaniu nawożenia  Jak obsadzisz sobie trzy czwarte dna szybko rosnącymi łodygowcami to przyznasz mi rację 
-

Kadazan
●
-
Popieram - zamontowac swietlowki 80W + odblysniki i juz nie zmienialbym na HQI - pieniadze z oswietlenia warto byloby zainwestowac w porzadne podloze - np. ADA Amazonia i komplet testow na start + zestaw nawozow.
Instrukcje szybkiego przycinania roslin w duzym akwarium mozna znalezc tutaj: (zbiornik na ADA Amazonia).
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Nawozy: tak, testy: nie. Zamiast testów, zestaw CO2.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
spider72 napisał(a):Nawozy: tak, testy: nie. Zamiast testów, zestaw CO2.
Zestaw CO2 juz jest. Testy sa niezbedne - roslinne to nie malawi, trzeba zbadac GH i obserwowac przez pierwsze tygodnie jak zachowuje sie akwarium. Poczatkujacy nie ma szans rozpoznac jakosci wody po kondycji roslin.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Jak CO2 jest to OK i przepraszam, nie zauważyłem w natłoku informacji. Z testów to bym kupił tylko stały test na pH/CO2 i ewentualnie na twardość wody. Reszta jest droga, niedokładna i nie niezbędna, chyba, że bawimy się w karmienie roślin metodą kropelkową, to wtedy niestety mogą okazać się niezbędne, ale to już kwestia wyboru.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
CO2 już jest , stały pomiar pH również ( wykorzystywany również do sterowania elektrozaworem od CO2) . Czy CO2 można podawać do sumpa i czy podawanie go za pomocą kostki lipowej ma sens czy inwestować w inne urządzenia i umieścić je w zbiorniku ?
W HQI nie chciałbym inwestować - wolałbym właśnie przeznaczyć te fundusze na zakup podłoża. Pytacie ile mogę zainwestować i co mi się podoba  Podoba mi się miałki, jasny piasek z akwarium morskiego  Także powiedzmy , ze jestem w stanie* zakupić porządne podłoże ale musiał bym je przykryć czymś by nie było go widać (najlpiej piaskiem który obecnie posiadam bo jest już i "żywy" , i wypłukany a jak sobie przypomne ból pleców jak płukałem te 200kg piachu ... to chciałbym przynajmniej część zostawić
Nie wiem czy zauważyliście ale część świetlówek (10.000K ) będzie miała już ok 6-7 miesięcy , czyli używki wyjęte ze zbiornika rafowego + nowe 6.500K ( jeśli dobrze pamiętam Philips 865 ) + Philips 835 . Będzie ok ? Oczywiście mam odbłysniki dla każdej świetlówki oddzielny.
Co do testów to jak najbardziej posiadam :
pH - lajon 112 + elektroda AM
KH , NO3 , NO2 - Salifert
PO4 - jeden z lepszych na rynku Macherey-Nagel
Fe - JBL
jeśli naprawdę potrzebny to dokupię GH
Jakie testy jeszcze będą potrzebne ?
Mam też Ca, Mg ale to pewnie nie ta skala/nie te wielkości- one są do słonej ,morskiej wody . Jeśli ma to znaczenie toi są to testy firmy Salifert .
Dysponuję tez b.dokładnym testem na potas firmy KZ ale on tez jest do słonej wody i pewnie miezy inne wielkości niż te wymagane przy akwa roślinnym
Sprawdziłem też dokładnie kranówkę pod kątem NO3 i PO4. Wcześniej mierzyłem innymi testami (zoolek) i były inne wyniki , tych jestem bardziej pewien : NO3 5 , PO4 0,06-0,09.
W wolnej chwili doczytałem się, że paletki nie lubią mocnego światła, tylko pytanie czy to co docelowo będzie u mnie (8x80 = 640W , max 10x80= 800W ale raczej ta pierwsza opcja  ) to już jest dla nich mocne światło czy mocne to może 1W/L ?
Co do roślin to sam nie wiem co bym chciał , na pewno coś niskiego na przedni plan , kilka cm z przodu gołej piaszczystej plaży, jakieś mchy na korzeń , anubiasy , podoba mi się też Valisneria czyli nic wymagającego ale pewnie niedługo zacznę zaglądać do galerii i podpatrzę jakiś zbiornik i będę próbował coś z niego "zaczerpnąć" do siebie  Fajnie by było jak by przynajmniej część roślin nie była z tych szybko rosnących bo w sezonie maj-wrzesień nie za bardzo mam czas się tym zająć ( dlatego skłaniam się ku automatycznej , stałej podmianie wody ). Poza tym zbiornik tak naprawdę stoi u rodziców a ja jestem tylko jego opiekunem raz na 2-3tyg. Przez okres jesienno zimowy zajął bym się w wolnej chwili jego uruchomieniem , obsadzeniem , ewentualnym ustaleniem dawek nawozów a potem po prostu kupił bym dozownik i zapomniał
Oczywiście regularne wizyty będą nieuniknione na wymianę waty, czyszczenie filtra , testy i całą kontrolę zbiornika , przycinkę , wymianę świetlówek ( planuję wymianę 4szt co 2 miesiące by szoku nie było ).
Musze też doczytać co te wszystkie oznaczenia znaczą ( HT , LT , Iwagumi , Holender, roślinne ...  MAGIA !
Podane przez Was linki przejrzę dopiero w weekend bo jakoś tak w tygodniu czasu na wszystko mało
* mam nadzieję, że mówimy o setkach złotych a nie wchodzimy już w tysiące PLNów 
-
Neno
●
Neno napisał(a):CO2 już jest , stały pomiar pH również ( wykorzystywany również do sterowania elektrozaworem od CO2) . Czy CO2 można podawać do sumpa i czy podawanie go za pomocą kostki lipowej ma sens czy inwestować w inne urządzenia i umieścić je w zbiorniku ?
Najwygodniej do sumpa - ale zamiast kostki aquamedica polecam kostke Rataja - nie trzeba jej regularnie wymieniac a dziala swietnie: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ko ... -4954.htmlLub mozesz wrzucic do sumpa jakis reaktor CO2 lub maly filtr wewnetrzny, ktory zajmowalby sie rozpuszcaniem gazu. Neno napisał(a):W HQI nie chciałbym inwestować - wolałbym właśnie przeznaczyć te fundusze na zakup podłoża. Pytacie ile mogę zainwestować i co mi się podoba  Podoba mi się miałki, jasny piasek z akwarium morskiego  Także powiedzmy , ze jestem w stanie* zakupić porządne podłoże ale musiał bym je przykryć czymś by nie było go widać (najlpiej piaskiem który obecnie posiadam bo jest już i "żywy" , i wypłukany a jak sobie przypomne ból pleców jak płukałem te 200kg piachu ... to chciałbym przynajmniej część zostawić
 To moze sie nie udac - podloze z piaskiem i tak za jakis czas sie wymiesza i efekt pojdzie na marne. Aby miec efekt jasnego podloza jak na zdjeciach robisz tak: 1. z przodu wysypujesz z piasku tzw. "plaze" - bedzie to miejsce gdzie nie sadzi się roślin a spełnia ona jedynie efekt wizualny. Po wysypaniu plazy oddzielasz staralnie jej linie malymi kamieniami np. obrosnietymi mchem (moze to byc najtansza skala wulkaniczna taka jak tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/no ... -5147.html lub gotowe małe kamienie: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/no ... -1999.html ) 2. Za kamieniami i plaza do konca akwarium wysypujesz standardowo podloze I teraz 2 uwagi - w akwarium roslinnym gdy zarosnie Ci gesto zbiornik - podloza wogole nie bedzie widac!  Nawet jesli wogole nie zrobisz plazy tylko calosc wysypiesz jednakowym podlozem - w akwarystyce roslinnej stosuje sie rosliny trawnikowe takie jak glossostigma ( https://roslinyakwariowe.pl/sklep/tr ... -6048.html) czy Hemianthus callitrichoides ( https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ze ... -4585.html) ktore szczelnie porastaja warstwe podloza Tworzac zwarty trawnik. Neno napisał(a):Nie wiem czy zauważyliście ale część świetlówek (10.000K ) będzie miała już ok 6-7 miesięcy , czyli używki wyjęte ze zbiornika rafowego + nowe 6.500K ( jeśli dobrze pamiętam Philips 865 ) + Philips 835 . Będzie ok ? Oczywiście mam odbłysniki dla każdej świetlówki oddzielny. Nie ma problemu, swietlowki pociagna spokojnie minimum rok. Napisz dokladnie ktory to model 10.000K. W przyszlosci jak juz bedzies wymienial swietlowki polecam zestaw: Sylvania Gro-lux + Sylvania Aquastar - super polaczenie do akwariow roslinnych. Neno napisał(a):Co do testów to jak najbardziej posiadam : pH - lajon 112 + elektroda AM KH , NO3 , NO2 - Salifert PO4 - jeden z lepszych na rynku Macherey-Nagel Fe - JBL jeśli naprawdę potrzebny to dokupię GH Jakie testy jeszcze będą potrzebne ?
GH to podstawa. Na te chwile wiecej testow Ci nie potrzeba. Neno napisał(a):Sprawdziłem też dokładnie kranówkę pod kątem NO3 i PO4. Wcześniej mierzyłem innymi testami (zoolek) i były inne wyniki , tych jestem bardziej pewien : NO3 5 , PO4 0,06-0,09.
Tutaj znajdziesz sciage: https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... nnego.htmlNeno napisał(a):W wolnej chwili doczytałem się, że paletki nie lubią mocnego światła, tylko pytanie czy to co docelowo będzie u mnie (8x80 = 640W , max 10x80= 800W ale raczej ta pierwsza opcja  ) to już jest dla nich mocne światło czy mocne to może 1W/L ?
Ciezko ocenic - generalnie przy paletkach trzeba zaplanowac w zbiorniku duzo galezistych korzeni i wiele stref tzw" cienia" - gdzie paletki beda mogly sie ukrywac. Neno napisał(a):Co do roślin to sam nie wiem co bym chciał , na pewno coś niskiego na przedni plan , kilka cm z przodu gołej piaszczystej plaży, jakieś mchy na korzeń , anubiasy , podoba mi się też Valisneria czyli nic wymagającego ale pewnie niedługo zacznę zaglądać do galerii i podpatrzę jakiś zbiornik i będę próbował coś z niego "zaczerpnąć" do siebie  Fajnie by było jak by przynajmniej część roślin nie była z tych szybko rosnących bo w sezonie maj-wrzesień nie za bardzo mam czas się tym zająć ( dlatego skłaniam się ku automatycznej , stałej podmianie wody ). Poza tym zbiornik tak naprawdę stoi u rodziców a ja jestem tylko jego opiekunem raz na 2-3tyg. Przez okres jesienno zimowy zajął bym się w wolnej chwili jego uruchomieniem , obsadzeniem , ewentualnym ustaleniem dawek nawozów a potem po prostu kupił bym dozownik i zapomniał 
A wiec przegladajac rosliny musisz zwracac uwage na ich wymagania swietlne, przyklady wolnorosnacych obejrzysz tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... c-1_2.htmloraz tolerancje temperatury - gatunki mozliwe do trzymania w wyzszej temperaturze z paletkami, tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... c-1_4.htmlZ dozownikami nawozow jest problem bo oprocz jednokomorowych (praktycznie malo przydatnych) te z kilkoma pompami sa diabelnie drogie. Ale zainteresuj sie polskim rozwiazaniem, ktore niedawno pojawilo sie na rynku: https://roslinyakwariowe.pl/sklep/au ... -6065.htmlNeno napisał(a):Oczywiście regularne wizyty będą nieuniknione na wymianę waty, czyszczenie filtra , testy i całą kontrolę zbiornika , przycinkę , wymianę świetlówek ( planuję wymianę 4szt co 2 miesiące by szoku nie było ). Musze też doczytać co te wszystkie oznaczenia znaczą ( HT , LT , Iwagumi , Holender, roślinne ...  MAGIA ! 
Tak jak wspominali koledzy - przycinanie roslin bedzie zabieralo najwiecej czasu. Odnosnie tych okreslen - zajrzyj do slowniczka pojec akwarystycznych https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... innej.htmlNeno napisał(a):Podane przez Was linki przejrzę dopiero w weekend bo jakoś tak w tygodniu czasu na wszystko mało 
Polecam, polecam - najlepiej zaczac od dzialu artykulow na stronie glownej a potem stopniowo przechodzic do forum i wyszukiwac archiwalne dyskusje - wiekszosc tematow w zasadzie juz byla omawiania kilkukrotnie 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Neno, fajnie, że podchodzisz do wszystkiego z głową  Tak trzymaj!
Odnośnie rozpuszczania CO2 w sumpie, to zerknij jak to rozwiązał Waldeusz:
http://www.woczko.dami-rz.pl/opis_filtr.htm
Jest to bardzo skuteczny mieszacz w postaci dzwonu napędzanego strumieniem wody. Bardzo efektywne i proste do wykonania rozwiązanie. Możesz to zrobić samemu i ukryć w sumpie, a będzie to znacznie bardziej wydajne niż kostki.
W temacie świetlówek chciałbym zwrócić uwagę, że stosujesz nowoczesne T5 i nie zakładasz solniczki. W związku z tym możesz ich spokojnie poużywać kilka lat, bez obaw o moc strumienia świetlnego. Po 10000h świecenia te świetlówki utrzymują ponad 90% pierwotnej jasności! To są prawie trzy lata pracy po 10 godzin dziennie, a Ty mówisz o wymianie po 6 miesiącach  Żywotność tych świetlówek to 20000 godzin. Dobrą praktyką jest zapisywanie flamastrem na świetlówce kiedy była zamontowana
Jeżeli chodzi o testy, to przychylam się do opinii Spidera. Masz wszystko co trzeba, a GH możesz dowiedzieć się ze strony wodociągów (muszą podawać podstawowe dane o wodzie, w tym twardość ogólną). Z czasem nauczysz się czytać z roślin czego im brakuje.
To tyle, trzymam kciuki za start roślinniaka - informuj nas o postępach i swoich decyzjach 
-

Kadazan
●
-
Kadazan napisał(a): W temacie świetlówek chciałbym zwrócić uwagę, że stosujesz nowoczesne T5 i nie zakładasz solniczki. W związku z tym możesz ich spokojnie poużywać kilka lat, bez obaw o moc strumienia świetlnego. Po 10000h świecenia te świetlówki utrzymują ponad 90% pierwotnej jasności!
Solniczka już jest  Dlatego chcę świecić tymi , które wyciągam z nad rafy. Oznaczam w notesie bo na świetlówkach mazak pewnie by zaginął. A co to żywotności T5 to trochę Was zmartwię - jako takich testów konsumenckich w Niemczech wykonywać nie wolno (albo wolno po spełnieniu bardzo dużo wymogów ) ale "magazyn morski" podjął się tego ( 2 strony z 8 stronicowego artykułu były opisywaniem ,że test nie jest testem konsumenckim  ale wyszło , że 90% swojej nominalnej jakości część świetlówek to ma już na starcie ... po prostu producenci zawyżają dane. Po 2000h moc strumienia spadała o ok 30-35% a "barwa" ulegała przesunięciu , po prostu świeciła już innym kolorem . Oczywiście o wynikach prac będę Was informował ... pewnie nawet w tym wątku , niech się toczy dyskusja dla potomnych. Obiecuję też dokładnie przejrzeć forum i artykuły przez miesiąc, może dwa jak będzie tego dużo a potem do dzieła ;D Choć jak widzę koszty będą mało niższe od solniczki  a i roboty niewiele mniej  ale chcę spróbowac czegoś nowego by nudno w życiu nie było  ============================= Piotr Baszucki napisał(a):To moze sie nie udac - podloze z piaskiem i tak za jakis czas sie wymiesza i efekt pojdzie na marne.
W zasadzie zależy mi tylko na tej plaży dalej to może być już byle co bo i tak jak zarosnie to nic nie będzie widać. Fajnie by było jak by roślinki jak je okreslasz trawnikowe nie zarosły mi plaży
Test na GH się zakupi , doczytam tylko jaki jest najlepszy by nie płacić dwa razy
Co do paletek , jak one się będą chować to jaki z nich pożytek ?  Wolał bym aby ryby były oprócz dekoracji także elementem który ożywi deczko zbiornik, nada mu deczko innych kolorów itp. itd . Ale w razie jak bym się zdecydował gdzie szukać takich korzeni ? Szukać w sklepach czy w lesie i je jakoś preparować ? Dawno temu szukałem na allegro ale tylko małe znalazłem
Świetlówki to AM Reef Blue 10000K oraz ATI Aquablue Special a kombinację o której piszesz ( Sylvania Gro-lux + Sylvania Aquastar ) sosowałem swego czasu w malawi i Cryptocoryna zarosła mi zbiornik w 2-3 miesiące mimo podłoża z pasiku , braku nawożenia , KH 8 i pH 8,1 (światła było ok . 0,45W/L )
P.S. Nie wiem czy to też się przyda ( pewnie w przypadku paletek tak ) ale dysponuje też na zapleczu zbiornikami kwarantannowymi / szpitalem wielkości 63L i 126L. Oczywiście wyposażone w kubełek ( do większe ) a oba w filtry wewnętrzne, oświetlone, grzałki ... żeby rybkom żyło się lepiej 
-
Neno
●
Powiązane tematy
Akwarium ma rok. Jednak przez dość długi czas walczyłem w nim z glonami, co opisałem w osobnym wątku. Obecnie zbiornik wyszedł na prostą i chociaż nie jest to jeszcze to co chciałem osiągnąć chyba nad...
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Witajcie.
Mam pytanie odnośni filtracji na bazie filtrów narurowych do wody połączonych rurami PCV i pompą od ogrzewania. Czy macie jakieś opinie na ten temat? W internecie można znaleść dość dużo got...
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy.
Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...
Cześć,
nie znalazłem żadnego tematu związanego z chłodzeniem zbiornika chłodziarką i tu mam do was pytanie,
Interesuje mnie w zasadzie wszystko gdyż nie są to małe pieniądze ^^
- hałas
- pobory prą...
|