Witam,
Domyślam się, że moje pytanie było nazbyt ogólne i nikomu nie chce się prawić powieści na ten temat to też z góry przepraszam. Pogrzebałem po forum ile dałem radę, znalazłem parę odpowiedzi na moje pytania i parę kolejnych zagadek, stąd też proszę o pomoc.....Restart już blisko.
Wiadomo, będę robił testy od początku co by mieć w miarę wszystko na oku, mam testy na Ph,gh,kh,co2, NO3 i PO4... jakieś będą jeszcze ważne w początkowym okresie??
Na dno podłoże Amazonie 2, według ADA przez pierwsze 3 tyg nic się nie powinno robić dopiero po tym czasie powinno się podawać potas - jak ma się to w życiu, wiem, że należy obserwować rośliny itd, ale niestety nie jestem specjalistą stąd proszę o info.
Do nowego akwarium będę chciał "przeszczepić" parę roślin z obecnego, m.innymi małego Heńka.. ktory lekko zarósł glonami, czy po mechanicznym oczyszczeniu ile się da mogę go przesadzić bez obaw ,ze mi całe dno zarośnie glonami ? (po tyg) w akwa pojawią się
krewetki amano....
Oświetlenie, rozumiem, aby nie przesadzac z ilością czasu na starcie.... czy mam zacząć od 6h a potem powoli przedłużać ??
CO2 pełną parą od początku..
Jeśli chciałbym spróbować nawozić metodę EI od kiedy zacząć????
I na koniec najważniejsze...co mam jeszcze nie robić co by nie pojawiły się glony?? mój obecny eksperymentalny zbiornik zalałem ok. 1,5 mies temu i borykam się z nimi od długiego czasu....prawdopodobnie sam je ściągnąłem dozując od początku micro......
Macro nie dawałem...z niewiedzy raczej...o braku związków macro doszedłem dopiero niedawno po winikach testów na no3 i Po4...(oba bliskie 0) bo skąd niby azotany i fosforany jak roślin troche jest a nie dozuje im azotu i fosforu. Myślę, że to byla przyczyna wykwitu... jednak może się mylę więc proszę o komentarz.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam Bryan