Dbanie o trawnik z glossostigmy
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Tak dzisiaj patrzyłem moje akwarium i stwierdziłem, że z trawnikiem chyba nie jest dobrze. Glosia narasta jedna na drugą. Zostawić to tak jak jest? Zastanawiałem się nad tym żeby wszystko wyrwać i posadzić na nowo.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bierze się nożyczki i przycina pozostawiając fragmenty spodniej warstwy z systemem korzeniowym. Po 2-3tyg glosia powinna odrosnąć do pierwotnej postaci (zależy jak bardzo się ją przytnie). Przycinka sprawia że liście stają się mniejsze (ale nie zawsze)
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
W sensie mam przyciąć tak, żeby został tylko "łańcuszek" do którego przymocowane są listki?
-
Gość
●
Tnie się tak aby pozostały "pnącza" (fragmenty z których wyrastają liście i korzenie) z korzeniami oraz kilka liści - bez przesadnej dbałości.
Po prostu weź nożyczki i tnij 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Powiązane tematy
Witam,
Zbiornik 30L: 40x30x25
CHIHIROS LED WRGB II Slim 30 (8 godzin)
TETRA EX 500 Plus
Podłoże Platinum Soil
Co2 - 10h/dobę (zielony/przechodzący w żółty)
temp. - 24
ph - 5,8
gh - 7
kh - 1
nh3 - 0
n...
Witam taki problem a zarazem poradę jaka rosline polecacie na trawnik
Posiadam Eleocharis parvula ale moim kosiarką co im nie pasuje i codziennie wyrywaja go i raczej nie uda mi się go wyhodowac
Co ...
Dzień dobry
Niedawno założylem kostkę roślinną 29x29x35 cm Aquaela. Oświetlenie posiadam 10W Aquael Plant.
Co2 podaje. Substrat to polski Yokuchi. Wszystkie rośliny poza E Parvulą rosną bardzo dobrze...
Cześć, założyłem akwarium miesiac temuna substracie z aquaela + kulki gliniano torfowe a na to zwirek 5mm, oświetlenie 2x18w t8 w 126l baniaku.
Chciałem mieć piękny trawnik ale niestety czeka mnie zmi...
Witam niedawno wystartowałem ze zbiornikiem , kupiłem trawnik invitro myślałem ze to faktycznie trawnik. A wydaje mi się ze to jest wgłabka. I moje pytanie czy zostawić ja czy zastąpić eleocharisem mi...
Mam pytanie bo będę modernizował swoje akwarium 105 l . Aktualnie mam 36 Wat w belkach aquaela , chce dołożyć kolejne 30 Wat i wtedy będzie 0,66 w/l i 57 lumenów na litr i pytanie czy eleocharis accic...
Witam wszystkich
Mam do was kilka pytań odnośnie trawnika a konkretnie roślinki eleocharis parvula.
Podłoże w akwarium to będzie Amazonia new. + power sand do tego oświetlenie led, instalacja co2, na...
Witam,
proszę was o radę co robię źle że hoduję tak ładne glony
Zbiornik: OW 40x40x40 64L
Oświetlenie: Lampa Chihiros A LED A-401 PLUS + regulator
C02: Butla, dyfuzor spiek
Filtracja: Eheim 2224 - ...
Witam,
mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ?
Podłożo...
Co polecicie na front akwarium jako roślinę trawnikową, lub coś zamiast trawnika niskiego i gęstego...
Sytuacja taka, miałem piękny trawnik z eleocharis parvula, ale wyjechałem na urlop, po powrocie ...
|
|