Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam,
co sadzicie o tym aby ustawić akwarium na środku pokoju i do sciany dotyka jego mniejsza strona
Wtedy z obu stron można obserowac akwarium i nie robi się tła.
Myśle nad takim postawieniu akwarium
Czy ktos z was juz tak kiedys ustawiał i jak to wyglada w praktyce ?
Dzięki za opinie
-
angelini2@wp.pl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
angelini2@wp.pl napisał(a):Witam, co sadzicie o tym aby ustawić akwarium na środku pokoju i do sciany dotyka jego mniejsza strona
Wtedy z obu stron można obserowac akwarium i nie robi się tła.
Myśle nad takim postawieniu akwarium Czy ktos z was juz tak kiedys ustawiał i jak to wyglada w praktyce ?
Dzięki za opinie
Cześć, ja jestem za. Ustawiałam już raz tak zbiornik. NIedlugo bede robić akwa z modrookami i też będzie tak stało. Rewelacyjnie wygląda jeśli woda jest kryształ. Bardzo wygodnie się zbiornik ogląda. Ja tak bardzo lubię.
Minusy: najmniejsze zmącenie będzie widoczne, słaby dostep do zbiornika przy tradycyjnych pokrywach i widoczne wychodzące kable i rurki. Ja w takich przypadkach albo robie zbiornik otwarty(rewelacja z Opti White), albo zamawiam pokrywe na zamówienie z otworami na boku przylegającym do sciany, albo sama robie pokrywe otwieraną z obu stron.
-

Urszula Piwowarczyk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Dzięki
na optiwhite mnie nie stać jak na razie otwartego nie moge zrobić gdyż mam psa i bedzie sie mocno brudzic tak sądzę ?
Planuje zakup kupełka i rurek szklanych aby jakos to wyglądało
A przy zbiorniku otwartym brudzi się strasznie woda ??
-
angelini2@wp.pl
●
angelini2@wp.pl napisał(a):Dzięki na optiwhite mnie nie stać jak na razie otwartego nie moge zrobić gdyż mam psa i bedzie sie mocno brudzic tak sądzę ?
Planuje zakup kupełka i rurek szklanych aby jakos to wyglądało
A przy zbiorniku otwartym brudzi się strasznie woda ??
a skąd ten pomysł ? Masz na myśli sierść i kurz? Tym sie nie przejmuj, ja mam 2 psy, 2 koty które z otwartego akwarium korzystają jako z pojnika. Owszem, troche sie kurzy, ale skimmer załatwia sprawe. Z reszta w akwariach zamknietych tez lubi sie robic blona na powierzchni i skimmery sie montuje.
Akwarium otwarte nie musi byc z OW. Moze byc ze zwyklego szkla lub w Guardiana. Po prostu przy OW najłatwiej o efekt wody zawieszonej w powietrzy gdyż szkło niejako znika po zalaniu wodą.
Szklane rurki to dobry pomysł. Ja osobiscie nei lubie ich czyscic, no ale coś za coś 
-

Urszula Piwowarczyk
●
a skąd ten pomysł ? Masz na myśli sierść i kurz? Tym sie nie przejmuj, ja mam 2 psy, 2 koty które z otwartego akwarium korzystają jako z pojnika. Owszem, troche sie kurzy, ale skimmer załatwia sprawe. Z reszta w akwariach zamknietych tez lubi sie robic blona na powierzchni i skimmery sie montuje. Akwarium otwarte nie musi byc z OW. Moze byc ze zwyklego szkla lub w Guardiana. Po prostu przy OW najłatwiej o efekt wody zawieszonej w powietrzy gdyż szkło niejako znika po zalaniu wodą.
Szklane rurki to dobry pomysł. Ja osobiscie nei lubie ich czyscic, no ale coś za coś
chyba mnie jednak przekonałas a o skimerze nie miałem pojecia
możesz coś wiecej o nim powiedziec
Zawsze zbierałem brud ręcznie 
-
angelini2@wp.pl
●
skimer zasysa z wodę - tuż z powierzchni - efekt jest bardzo podobny jakbyś spuszczał w wanie wodę i na niskim poziomie wody robi się taki wir który zasysa np pianę
-
K.Nemo
●
Ja jeszcze dodam od siebie tyle, że jesli bedziesz miał czarne rurki zasysające np od kubełka aquaela to swiatnei sie sprawdzi skimmer fluvalowski, który idelanie pasuje do rurek zasysających wode do kubełka i ten model najczęsciej stosuję w akwariach. ma mozliwosc regulacji poboru wody tzn takie pokretełko którym regulujesz ile wody ma pobierac z powierzchni a ile ze słupa wody. pod powierzchnią ma takie pionowe krateczki które zapobiegają zassaniu rybki.
Inny skimmer byl (tym razem DIY) ostatnio prezentowany na forum - https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight= i mysle ze taki bardziej bedzie pasował do szklanych rurek. Mysle jednak ze przy siersci sie nie sprawdzi bo bedziesz mial zaczepioną siersc na wszystkim w akwa.
-

Urszula Piwowarczyk
●
Dzieki Urszulo za informacje bede mial filtr eheim 2226 juz taki zakupiłem do niego tez bedzie pasowal ten skimmer od fluvala ?
-
angelini2@wp.pl
●
Obawiam sie ze fluvalowski nie bedzie pasował, tym bardziej ze wylot Eheima jest wygięty. Poczekaj, moze inni uzytkowanicy sie wypowiedzą. Myślę, że ten drugi typ skimmera DIY bardziej sie nada do Eheima.
-

Urszula Piwowarczyk
●
a ja mam pytanie co do skimera, bo również by mi się przydał, bo w moim akwarium robi się taka błona na powierzchni, że slimaki się czasem do niej przyczepiają  mam filtr Eheim 2224 i założoną deszczownicę, ale on jest zanurzona pod wodą ponieważ jak się zamontowałem tak aby była równo z taflą wody to po 2 dniach miałem wielką pianę w akwarium. Potrzebuję jakiś sprawdzony dobry skimer co by pasował do eheimów. czy ktoś może mi podać jakieś linków do sprawdzonych.
Dzięki.
-
Matrixowo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zduńska Wola
Niestety ja do Eheima nie znam żadnego skimmera (co nie znaczy ze go nie ma). Natomiast zastanawia mnie ta piana o ktorej pisales, czyzbys mial tak duzo odpadów białkowych?(wiem ze w morszczyznie sie odpieniaczmi wyrąca "białko" z wody w formie piany, ale nie wiem czy zdaza sie tez tak w slodkim? - tu sie przyda ktos mądrzejszy...) Moze lejesz za duzo uzdatniacza? Kiedys spotkalam sie z tym ze Aqua Safe tak pienił wodę. Normalnie przy deszczownicy nie powinno byc takiego efektu. 
-

Urszula Piwowarczyk
●
Ja jako skimer polecam stadko 2-3molinezji czarnych. Zajmują mało miejsca, nie pakujemy dodatkowego sprzętu do akwarium, nie ma problemu z zapowietrzaniem filtra a powierzchnia idealnie czysta 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Urszula Piwowarczyk napisał(a):Niestety ja do Eheima nie znam żadnego skimmera (co nie znaczy ze go nie ma).
Witam
Jest,a nawet są dwa jeden "eheimowski" ,a drugi ten o którym wyżej jest napisane czyli "hagenowski".Miałem tego drugiego podlączonego pod następujące filtry zewnętrzne: Fluval 304 , Pennplax , Serafil 900,Eheim classic 2213 oraz 2215.
Polecam lekturę:
http://www.aquascaping.pl/index.php?urlID=49
-

Jacek Pawłowski
●
Urszulo, niestety ale ja nie leje żadnych uzdatniaczy, bo w akwarium mam 100% kranówki. Mam zamiar za jakiś czas ale to pewnie około miesiąca dwóch zainwestować w RO ale w tym momencie jest duża błona białkowa a tak jak wcześniej pisałem robi się piana jak leci woda z lekka z góry.
-
Matrixowo
●
O widzisz, super. Tyle ze ten hagenowski tam prezentowany ma kolanko, a ten który ja znam, ma gietką rurkę z nieco większą średnicą nie pasującą do wylotu eheima.
-

Urszula Piwowarczyk
●
Urszula Piwowarczyk napisał(a):O widzisz, super. Tyle ze ten hagenowski tam prezentowany ma kolanko, a ten który ja znam, ma gietką rurkę z nieco większą średnicą nie pasującą do wylotu eheima.
Witam
Ula każdy ma tę giętką rurkę,tutaj akurat nie ma jej na fotce
Pewnie nie pasuję dlatego,bo ten wylot co masz jest większej średnicy niż rurka skimmera.
Skimmer jest dostosowany na waż o średnicy 12/16.
-

Jacek Pawłowski
●
super, teraz już wiem czego mam szukać. też jestem zadowolony z Eheima ale skimer kupię inny, bo jak widać w tym artykule z lekka przekombinowali ten skimer.
Dzięki za pomoc.
-
Matrixowo
●
Norbert Ja jako skimer polecam stadko 2-3molinezji czarnych. Zajmują mało miejsca, nie pakujemy dodatkowego sprzętu do akwarium, nie ma problemu z zapowietrzaniem filtra a powierzchnia idealnie czysta
Myslisz ze na akwarium 240 l wystarcza 2 duze molinezje i 4 male bo sie juz mi urodzil jakis czas temu
Chcę zrobić akwa a mam duze czarnego pieska i troche siersci zostawia
[/code]
-
angelini2@wp.pl
●
angelini2@wp.pl napisał(a):Norbert Ja jako skimer polecam stadko 2-3molinezji czarnych. Zajmują mało miejsca, nie pakujemy dodatkowego sprzętu do akwarium, nie ma problemu z zapowietrzaniem filtra a powierzchnia idealnie czysta
Myslisz ze na akwarium 240 l wystarcza 2 duze molinezje i 4 male bo sie juz mi urodzil jakis czas temu Chcę zrobić akwa a mam duze czarnego pieska i troche siersci zostawia
Witam
Roftl  Molinezje Ci nie zjedzą sierści 
-

Jacek Pawłowski
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 21 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68.
oraz filtracja:
Hej
MJ aranżuje akwarium w starym stylu.
Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
Hej
Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
Hej
Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
Hej
Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
Hej
Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD