co ile trzeba ingerowac w dno?(stare podloze)
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Przekopalam caly internet i starasznie malo informacji jest na ten temat  Chodzi mi mianowicie o to...co ile czasu nalezy wymieniac podloze... Z czasem zdolność podłoża w akwarium do dostarczania korzeniom roślin składników pokarmowych maleje.Zaden z producentow substratow ito nic takiego nie umieszcza na swoich opakowanaich.Moj zbiornik istnieje ponad rok czasu...uzylam jbl aquabasis i ma to przykryte gruba wartswa zwiru...wiadomo ze wymiana wszystkiego laczy sie z restartem a wiec tez z rozchwianiem calej biologii w zboirniku.Duzo osob robi czeste restarty poniewaz zmienia kompozycje itp.Nurtuje mnie to pytanie od dawna a poniewaz musze zrobic generalne porzadki w moim zbiorniku ,tak sie wlasnie nad tym zastanawiam....czy by przy okazji nie zrobic restartu...co myslicie?
-

kicia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Dobre podłoże może służyć wiele lat (niech fachowcy się wypowiedzą). Myślę, że powinnaś zrobić restart na nowym substracie, tak byś mogła w przyszłości coś pozmieniać. Ja robię layout, i po paru miesiącach nie mogę już na niego patrzeć... wtedy do głosu dopuszczam naturę i przestaję podkręcać rośliny nawozami. Patrzę co się będzie działo, może się czegoś nauczę. Do ostatniej aranżacji wpuściłem raka wielkości 8cm, i się okazuje, że niezły z niego architekt. A w jeszcze wcześniejszej pracy mam substrat od dwóch lat i nie zauważyłem by coś było nie tak. Jedynie aponogetony już pół roku się męczą od posadzenia, ale to kwestia korzeni, bo z każdym nowym roślina ma większe możliwość kumulowania związków także z kolumny wody i tylko czekać jak eksploduje. (ale pałeczek nie podłożę). Jeśli chodzi o podłoże to kluczem są bakterie. Dlaczego? Bo jak się dowiedziałem od ziemiarzy, że na jednym obumarłym liściu jest więcej bakterii niż na ziarnku piasku to sobie sam odpowiedziałem na pytanie jakie podłoże jest najlepsze - próchno. Bakterie, także w naszych jelitach, wytważają wiele cennych związków potrzebnych nie tylko roślinom. Tak więc dobrze spieczony substrat to nie ziemia, ale ma ważną zaletę o której pisałem wyżej. Spuszczaj wodę Kicia 
-

Artur Frankowski
●
- Miasto: Kętrzyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Żywotność podłoża zależy głównie od tego jak nawozimy kolumnę wody. Przy słabym jej nawożeniu, składniki w podłożu wyczerpią się szybciej, a przy obfitym nawożeniu kolumny wody, możemy nie wymieniać podłoża latami.
Żyzne podłoże nie jest niezbędnym warunkiem sukcesu w uprawie roślin, choć na pewno pomaga, bo niweluje błędy nawożenia (braki składników) kolumny wody. Można mieć przy odrobinie wprawy w nawożeniu kolumny wody, ładne akwarium na samym żwirze, kto widział akwarium Diki'ego to wie.
Moje podłoże, według producenta powinno się wyczerpac około rok temu, a rośliny rosną o wiele lepiej od tego czasu, bo zmieniłem nawożenie kolumny wody.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Ja jadę na amazonii, ale jestem wielkim fanem niemieckich produktów. Podejrzewam, że znajdziesz coś dobrego ważne żeby się nie kruszyło łatwo (AS) i wyglądało naturalnie (AA)
Pozdrawiam
-

Artur Frankowski
●
Ten pierwszy wydaje się byc praktyczniejszy, ale przypomina trochę kremazyt itp, natomiast ten czarny raczej pyli. Może mix obu z przewagą jednego z nich?
-

Artur Frankowski
●
Powiązane tematy
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Ponieważ szukałem długo i namiętnie na tym oraz innych forach i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc chciałem po prostu zapytać. Zanim oburzycie się, że przecież fosfor nie szkodzi, ale szkodzi, ...
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
Witam potrzebuje pomocy ile powinienem mieć potasu przy tych parametrach:N-4, P-0,3, Ca-27, Mg-9, Kh-1, Ph-6,2, Fe-0,05,Gh-6 Akwarium jest na podłożu aktywnym helpa rośliny nie rosną
Witam
Od początku
Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D
Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...
Drodzy
Małe pytanie może banalne, ale chce mieć pewność.
Mam kno3 rozrobione w 500 ml RO na etykiecie pisze ze dostarcza jedno naciśnięcie 1,5 mg/l w 100 l wody. I tu zgłupiałem .. to jakie stężenie b...
W itam jestem tu nowy.
Problem moj dotyczy nawożenia. Jaka ilosc nawozu makro i mikro oraz wegla w plynie podawac do mojego baniaka. Nawoze makro i mikro i weglem w plynie zakupionym orzez allegro. Ba...
Witam,
ile wprowadzam ppm "K" stosując zalecaną dawkę Aquapotasu??
Pozdr. Adrian K
|
|