co ile trzeba ingerowac w dno?(stare podloze) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co ile trzeba ingerowac w dno?(stare podloze)

Liczba wyświetleń: 3597·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
Przekopalam caly internet i starasznie malo informacji jest na ten temat :( Chodzi mi mianowicie o to...co ile czasu nalezy wymieniac podloze... Z czasem zdolność podłoża w akwarium do dostarczania korzeniom roślin składników pokarmowych maleje.Zaden z producentow substratow ito nic takiego nie umieszcza na swoich opakowanaich.Moj zbiornik istnieje ponad rok czasu...uzylam jbl aquabasis i ma to przykryte gruba wartswa zwiru...wiadomo ze wymiana wszystkiego laczy sie z restartem a wiec tez z rozchwianiem calej biologii w zboirniku.Duzo osob robi czeste restarty poniewaz zmienia kompozycje itp.Nurtuje mnie to pytanie od dawna a poniewaz musze zrobic generalne porzadki w moim zbiorniku ,tak sie wlasnie nad tym zastanawiam....czy by przy okazji nie zrobic restartu...co myslicie?

kicia
Ranga: Zainteresowany tematem

Artur Frankowski Kętrzyn

27 wrz 2009, 16:26   (#2)  

Dobre podłoże może służyć wiele lat (niech fachowcy się wypowiedzą). Myślę, że powinnaś zrobić restart na nowym substracie, tak byś mogła w przyszłości coś pozmieniać. Ja robię layout, i po paru miesiącach nie mogę już na niego patrzeć... wtedy do głosu dopuszczam naturę i przestaję podkręcać rośliny nawozami. Patrzę co się będzie działo, może się czegoś nauczę. Do ostatniej aranżacji wpuściłem raka wielkości 8cm, i się okazuje, że niezły z niego architekt. A w jeszcze wcześniejszej pracy mam substrat od dwóch lat i nie zauważyłem by coś było nie tak. Jedynie aponogetony już pół roku się męczą od posadzenia, ale to kwestia korzeni, bo z każdym nowym roślina ma większe możliwość kumulowania związków także z kolumny wody i tylko czekać jak eksploduje. (ale pałeczek nie podłożę). Jeśli chodzi o podłoże to kluczem są bakterie. Dlaczego? Bo jak się dowiedziałem od ziemiarzy, że na jednym obumarłym liściu jest więcej bakterii niż na ziarnku piasku to sobie sam odpowiedziałem na pytanie jakie podłoże jest najlepsze - próchno. Bakterie, także w naszych jelitach, wytważają wiele cennych związków potrzebnych nie tylko roślinom. Tak więc dobrze spieczony substrat to nie ziemia, ale ma ważną zaletę o której pisałem wyżej. Spuszczaj wodę Kicia :wink:

Artur Frankowski

Miasto: Kętrzyn

28 wrz 2009, 11:24   (#3)  

dzieki Artur za odpowiedz :wink: A jaki substrat ty uzywasz?Ja ostatnio myslalam nad dennerle
http://www.zooplus.de/shop/aquaristik/aquarium_pflanzen/bodengrund/dennerle/36777
Jest tego tyle na rynku ze nie wiadomo co wybrac.A moze ty jedziesz na amazoni Ady?

kicia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

28 wrz 2009, 11:46   (#4)  

Żywotność podłoża zależy głównie od tego jak nawozimy kolumnę wody. Przy słabym jej nawożeniu, składniki w podłożu wyczerpią się szybciej, a przy obfitym nawożeniu kolumny wody, możemy nie wymieniać podłoża latami.
Żyzne podłoże nie jest niezbędnym warunkiem sukcesu w uprawie roślin, choć na pewno pomaga, bo niweluje błędy nawożenia (braki składników) kolumny wody. Można mieć przy odrobinie wprawy w nawożeniu kolumny wody, ładne akwarium na samym żwirze, kto widział akwarium Diki'ego to wie.
Moje podłoże, według producenta powinno się wyczerpac około rok temu, a rośliny rosną o wiele lepiej od tego czasu, bo zmieniłem nawożenie kolumny wody.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Artur Frankowski Kętrzyn

28 wrz 2009, 12:10   (#5)  

Ja jadę na amazonii, ale jestem wielkim fanem niemieckich produktów. Podejrzewam, że znajdziesz coś dobrego ważne żeby się nie kruszyło łatwo (AS) i wyglądało naturalnie (AA)
Pozdrawiam

Artur Frankowski

28 wrz 2009, 12:23   (#6)  

ja znowu jestem fanka lini seachem....nawozy tej firmy testuje od ponad pl roku i sa bombowe.....i tak sobie wlasnie dumam czy nie postawic zbiornika na tym podlozu....do wyboru sa 2 :
http://www.plantacquari.it/seachem/onyx_sand.htm
http://www.plantacquari.it/seachem/flourite_black_sand.htm

sa jeszcze czerwone

kicia

Artur Frankowski Kętrzyn

28 wrz 2009, 15:14   (#7)  

Ten pierwszy wydaje się byc praktyczniejszy, ale przypomina trochę kremazyt itp, natomiast ten czarny raczej pyli. Może mix obu z przewagą jednego z nich?

Artur Frankowski

28 wrz 2009, 15:18   (#8)  

http://www.plantacquari.it/articoli/nuove_flourite.asp
zastanawiam sie tez nad tym FLOURITE DARK ma o wiele wieksza granulacje :roll:

kicia

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1.jpg

Co ile ja lać

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5546
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium. A...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4611
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
1449395938430-1792791790.jpg

Ile potasu zużyją rośliny w ciągu tygodnia?

dwael w Nawożenie · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 39561
Ponieważ szukałem długo i namiętnie na tym oraz innych forach i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc chciałem po prostu zapytać. Zanim oburzycie się, że przecież fosfor nie szkodzi, ale szkodzi, ...

Nawozenie z dozownikiem. Ile razy dziennie ?

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2641
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...

Stare produkty ADA

awaxi w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1651
Witam. Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat. Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby. Nadają się one jeszcze do użycia,...

Ile potasu

Paweł Q w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5288
Witam potrzebuje pomocy ile powinienem mieć potasu przy tych parametrach:N-4, P-0,3, Ca-27, Mg-9, Kh-1, Ph-6,2, Fe-0,05,Gh-6 Akwarium jest na podłożu aktywnym helpa rośliny nie rosną

Ile czego dodać ?

spoko9711 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6643
Witam Od początku Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...

1,5 mg/l w 100 l a ile w 60l ?

spider26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4568
Drodzy Małe pytanie może banalne, ale chce mieć pewność. Mam kno3 rozrobione w 500 ml RO na etykiecie pisze ze dostarcza jedno naciśnięcie 1,5 mg/l w 100 l wody. I tu zgłupiałem .. to jakie stężenie b...

Nawożenie akwarium - ile makro- i mikroelementów?

snyghter w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3104
W itam jestem tu nowy. Problem moj dotyczy nawożenia. Jaka ilosc nawozu makro i mikro oraz wegla w plynie podawac do mojego baniaka. Nawoze makro i mikro i weglem w plynie zakupionym orzez allegro. Ba...

Ile ppm "K" wprowadzam stosując Aquapotas??

Adi-85 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11426
Witam, ile wprowadzam ppm "K" stosując zalecaną dawkę Aquapotasu?? Pozdr. Adrian K

Statystyki

Ten temat przegląda 562 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 562 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.