Akwarium 128 l - wyposazenie
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Jestem nowy na tym forum i nie wiem czy zakladam temat w odpowiednim dziale, w kazdym razie, mam pewien problem.
Planuje restart na:
1+2 gurami mozaikowe
10x sum szklisty
8x danio
2x zbrojnik niebieski lub 10x otosek (?)
10x kirysek
Cos zmienic?
Roślinki:
Nurzańce, strzałki skrzydlaste, zwartka zielona, pistie. (moglby ktos doradzic w jakich ilosciach?)
Jesli chodzi o akwarystyke to jestem zielony. Poprzednie akwarium bylo w bardzo nieprofesjonalnej aranzacji i teraz bym sie za to chcial zabrac powaznie. ; >
Zakupilem juz filtr dla przyszlych lokatorow: Tetra EX 700
Z tego co wiem musze jeszcze kupic: swietlowki (tyl i przod) (?), zwirek (?), zestaw do nawozenia CO2 (rezygnuje z bimbrowni, wole zainwestowac) (?), test wody (?), nawozy (?). Cos pominalem?
Czy moglby ktos dobrac do takiej obsady sprzet?
Z gory dziekuje.
Klaniam sie i pozdrawiam Ksar.
-
Ksar
●
- Ranga: Początkujący
Witaj na forum! :)
Domyślam się, że Twoja sytuacja przedstawia się następująco:
1. chciałbyś mieć akwarium roślinne (inaczej by Cię wśród nas nie było  )
2. masz miejsce na dwie świetlówki 18W w pokrywie.
Odpowiem na Twoje pytania biorąc pod uwagę powyższe założenia.
Świetlówki:
- sprawdzą się u Ciebie świetlówki z rodzaju 840, 865, 950, 965 połączone ze specjalistycznymi: Osram Fluora, Sylvania GroLux, Philips Aquarelle. Sprawdzone połączenia to: 840+865, 865+Fluora, 965+Aquarelle, 865+865, 965+965. Dobrze by było dokupić dobre, paraboliczne odbłyśniki aluminiowe. Wszystko znajdziesz na www.aqva-light.pl
Musisz jednak wiedzieć, że takie oświetlenie pozwoli na prowadzenie akwarium Low-Tech. Jeśli chciałbyś, aby rośliny rosły szybciej, będziesz musiał zainwestować w więcej światła.
Uwaga: pojawiły się już świetlówki LED, czyli po prostu rurki z mnóstwem LEDów, które dają bardzo dużo światła. Zastosowanie LED w akwarystyce to temat nadal eksperymentalny, ale mógłbyś mieć bez przerabiania pokrywy naprawdę dużo światła.
Żwirek:
- przy oświetleniu 2x18W znakomicie sprawdzi się żwirek kwarcowy z warstwą ziemi ogrodowej pod spodem. To znakomite podłoże dla roślin, które chcesz hodować (zwartki, strzałki, nurzańce). Alternatywą jest podłoże firmowe, np. Tropica, przykryte warstwą żwiru. Zakładanie akwarium z oświetleniem podobnym do Twojego na tym podłożu pokazane jest na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=Stj8dHrau8E
CO2:
- przy obecnym oświetleniu w zasadzie wystarczyłby węgiel w płynie (zerknij do sklepu na forum). Jeśli myślisz o mocniejszym świetle, to warto kupić butlę wysokociśnieniową z reduktorem i dyfuzorem. Poczytaj na forum (opcja szukaj) - wszystko jest opisane wzdłuż i wszerz.
Testy:
- początkującemu wystarczą testy pH, KH i NO3. I to też tylko w czasie startu zbiornika. Jak akwarium się rozhula, to poradzisz sobie bez testów, bo będzie "czuł" co się dzieje.
Nawozy:
- Jeśli zostaniesz przy 2x18W i zastosujesz ziemię pod żwirkiem, to żadnych nawozów nie będziesz już potrzebował
Jeżeli chodzi o sprzęt, to zauważyłem, że nie bierzesz pod uwagę grzałki. Może się okazać, że ciepło, które generują świetlówki nie będzie wystarczać (zależy od temp. w pomieszczeniu). Ze swojej strony polecam grzałki firmy Skalar - mają same zalety, a jedyną ich wadą jest słaba dostępność (jak poszukasz to znajdziesz).
Mam nadzieję, że pomogłem. Jeśli za mało, to pisz. 
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Witaj na forum! :) Domyślam się, że Twoja sytuacja przedstawia się następująco: 1. chciałbyś mieć akwarium roślinne (inaczej by Cię wśród nas nie było  ) 2. masz miejsce na dwie świetlówki 18W w pokrywie. Odpowiem na Twoje pytania biorąc pod uwagę powyższe założenia. Świetlówki:- sprawdzą się u Ciebie świetlówki z rodzaju 840, 865, 950, 965 połączone ze specjalistycznymi: Osram Fluora, Sylvania GroLux, Philips Aquarelle. Sprawdzone połączenia to: 840+865, 865+Fluora, 965+Aquarelle, 865+865, 965+965. Dobrze by było dokupić dobre, paraboliczne odbłyśniki aluminiowe. Wszystko znajdziesz na www.aqva-light.plMusisz jednak wiedzieć, że takie oświetlenie pozwoli na prowadzenie akwarium Low-Tech. Jeśli chciałbyś, aby rośliny rosły szybciej, będziesz musiał zainwestować w więcej światła. Uwaga: pojawiły się już świetlówki LED, czyli po prostu rurki z mnóstwem LEDów, które dają bardzo dużo światła. Zastosowanie LED w akwarystyce to temat nadal eksperymentalny, ale mógłbyś mieć bez przerabiania pokrywy naprawdę dużo światła. Żwirek:- przy oświetleniu 2x18W znakomicie sprawdzi się żwirek kwarcowy z warstwą ziemi ogrodowej pod spodem. To znakomite podłoże dla roślin, które chcesz hodować (zwartki, strzałki, nurzańce). Alternatywą jest podłoże firmowe, np. Tropica, przykryte warstwą żwiru. Zakładanie akwarium z oświetleniem podobnym do Twojego na tym podłożu pokazane jest na filmie: http://www.youtube.com/watch?v=Stj8dHrau8ECO2:- przy obecnym oświetleniu w zasadzie wystarczyłby węgiel w płynie (zerknij do sklepu na forum). Jeśli myślisz o mocniejszym świetle, to warto kupić butlę wysokociśnieniową z reduktorem i dyfuzorem. Poczytaj na forum (opcja szukaj) - wszystko jest opisane wzdłuż i wszerz. Testy:- początkującemu wystarczą testy pH, KH i NO3. I to też tylko w czasie startu zbiornika. Jak akwarium się rozhula, to poradzisz sobie bez testów, bo będzie "czuł" co się dzieje. Nawozy:- Jeśli zostaniesz przy 2x18W i zastosujesz ziemię pod żwirkiem, to żadnych nawozów nie będziesz już potrzebował  Jeżeli chodzi o sprzęt, to zauważyłem, że nie bierzesz pod uwagę grzałki. Może się okazać, że ciepło, które generują świetlówki nie będzie wystarczać (zależy od temp. w pomieszczeniu). Ze swojej strony polecam grzałki firmy Skalar - mają same zalety, a jedyną ich wadą jest słaba dostępność (jak poszukasz to znajdziesz). Mam nadzieję, że pomogłem. Jeśli za mało, to pisz. 
Witam ponownie!
Twoje zalozenia sa jak najbardziej sluszne, akwarium roslinne, mam 2 miejsca na zarowki 18 W. Zacznijmy od grzalki: grzalke posiadam jeszcze z tej obsady i mysle, ze bedzie dobra.
A teraz jeszcze prosba: czy moglbys mi podeslac linki do konkretnych produktow tak, zeby nie przeplacil.
P.S. Wybieram te mniej wydaje swietlowki.
Klaniam sie i pozdrawiam Ksar.
-
Ksar
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
Ksar
●
Rozumiem, ze ten komplet jest dobry tak?
Tak, to dobry zestaw. Pamiętaj o dobrych odbłyśnikach - pozwalają optymalnie wykorzystać światło.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposob mam wyczyscic filtr kubelkowy, zeby nie przeniosl glonow do nowego akwarium? Czy mam wymienic jakies wklady? Rurki filtra sa od srodka pokryte glonem.
-
Ksar
●
Ksar napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposob mam wyczyscic filtr kubelkowy, zeby nie przeniosl glonow do nowego akwarium? Czy mam wymienic jakies wklady? Rurki filtra sa od srodka pokryte glonem.
W takim wypadku tylko dezynfekcja, mozna byc tez zapuscic filtr do pracy przy wiadrze z destylowana woda + lampa UV
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
A w jakim preparatem zdezynfekowac filtr?
-
Ksar
●
Witam ponownie, potrzebuje porady na temat zakupu roslinek. Prosze napisac na gg: 5578722, bo mam poza tym jeszcze kilka pytan. : )
-
Ksar
●
Ksar napisał(a):Witam ponownie, potrzebuje porady na temat zakupu roslinek. Prosze napisac na gg: 5578722, bo mam poza tym jeszcze kilka pytan. : )
Prosze pisac na forum tak aby wszyscy skorzystali, ew. jesli jest potrzebna indywidualna konsultacja to zapraszam pod adres:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/us ... -5633.html
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
W takim razie, glowne pytanie, ktore mnie nurtuje to: ile mam kupic sztuk poszczegolnych roslinek do zasadzenia mojego akwaium?
-
Ksar
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ksar napisał(a):W takim razie, glowne pytanie, ktore mnie nurtuje to: ile mam kupic sztuk poszczególnych roslinek do zasadzenia mojego akwaium?
Ilość tylko zależy od Ciebie czego zadajesz takie pytania?, to trochę dziwne. Przecież jest tyle informacji w internecie, że na to pytanie, to sam sobie byś mógł odpowiedzieć, jak chcesz mieć ciekawy wystrój akwarium, to trochę się wysil, bo nikt za Ciebie tego nie zrobi. pozdrawiam
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Wystroj mam w glowie, wzorowalem sie na jednym ze zdjec akwarium. Problem jest w tym, ze nie umiem sobie wyobrazic jak jedna roslinka sie rozrosnie, a nie chcialbym kupic za malo badz za duzo.
-
Ksar
●
Mam pytanie, czy jest jakas roznica, ktora swietlowke dam z przodu, a ktora z tylu?
-
Ksar
●
Tak,
napisz na jakie sie zdecydowales to bedzie mozna doradzic bardziej konkretnie.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
A o akwarium na bazie ziemi czyli LT i słabszym oświetleniu, idealne dla roślin pobierających pokarm z korzeni poczytasz sobie tu>
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954
Każdy ma prawo wypowiedzi, nie mylą się tylko politycy, a ja biedny przyjmę roślinki od każdego, bo mi z akwarium zostanie sadzawka i wstyd.
-

akwneon
●
- Miasto: Śląsk
-
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|