Kryptokoryny marnieją - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kryptokoryny marnieją

Liczba wyświetleń: 2372·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

24 wrz 2009, 21:29 Kryptokoryny marnieją  (#1)  

Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post na forum i od razu proszę o szybką pomoc.
Od kilku dni gniją i odpadają liście ze wszystkich kryptokoryn jakie posiadam. Z dorodnych krzaczków pozostało po kilka, kilkanaście listków a proces ten nadal gwałtownie postępuje.
Od dłuższego czasu walczę z krasnorostami, które zaatakowały moje akwarium. Do tej pory ograniczałem się do mechanicznego ich usuwania i cotygodniowe podmiany na kranówkę (parametry w kanie: PH 7,8; GH 11; KH 7).
Miesiąc temu postanowiłem przejść na na wodę demineralizowaną aby zwiększyć skuteczność walki z pędzlami i co tydzień podmieniam ok 20% tylko demineralizowanej.
Obecne parametry w akwarium to:
PH 7,6;
GH 6;
KH 5

Pozostałych parametrów nie mierzę.
Dwa tygodnie temu wymieniłem świetlówki ze standardowej obudowy na: Phillips Aguarelle oraz Phillips TL-D 865. Obie świetlówki są 18W T8 czas naświetlania to 10 godzin (akwarium 96l 80x35x35).
Po zaobserwowaniu gnicia liści kryptokoryny zacząłem podawać PG Macro (od 4 dni) innych nawozów do tej pory nie stosowałem i nie stosuję póki co.
Proszę o pomoc zanim wszystkie kryptokoryny znikną z akwarium. :cry:

rafalj24
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 wrz 2009, 07:48   (#2)  

rafalj24 napisał:
postanowiłem przejść na na wodę demineralizowaną

I tu masz odpowiedź. Też miałem kryptokoryny. Robiąc czarne wody widziałem jak po każdej podmianie liście kryptokoryny sie rozpuszczają. Niektóre rosną dalej ale bardzo marnie.

mario1970pl

25 wrz 2009, 07:51   (#3)  

W moim baniaku kryptokoryna zgniła całkowicie zaraz po wprowadzeniu do akwarium - po prostu się rozpuściła, jednak potem odrodziła się i teraz rośnie prześlicznie, może za bardzo zmieniłeś jej warunki, podobno kryptokoryny przy dużej zmianie warunków tak mają.

luke_skalar

25 wrz 2009, 20:34   (#4)  

Od wielu lat mam kryptokoryny i po raz pierwszy się z czymś takim spotkałem. U rodziców w akwarium jest bardzo twarda woda GH i KH ponad 20 stopni i to z tego akwarium brałem do swojego, gdzie twardość była 2,5x mniejsza i nic im nie było. Teraz z obserwacji wnioskuję, że najbardziej zaszkodziła im wymiana świetlówek. Do tej pory miałem standardowe DayLight 6500 (u siebie i rodziców), z tyłu włożyłem Philips TL-D 865 a na przód Aquarelle i to właśnie z przodu już prawie nie ma liści, za to z tyłu akwarium póki co się trzymają nieźle.

rafalj24

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0831.jpeg

Rośliny marnieją jakie niedobory

Martino w Rośliny · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5346
Hej, podpowiedzcie jakie parametry zmierzyć i jakich zakresach powinny być w baniaku, od pewnego czasu zauważyłem ze rośliny zaczęły marnieć: Eleocharis i Hemianthus Cube co2 podaje od 13:30 do 19:30 ...
IMG_9639.JPG

Marnieją liście staurogyne repens - przezroczyste

RadS w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3300
Cześć, Marnieją mi liście roślin, głównie Staurogyne repens. Robią się przezroczyste, po czym rozpuszczają się. U niektórych widać intensywniej zazielenione obszary wzdłuż nerwów, podczas gdy reszta ...
YouTube

091l - Kryptokoryny - Dawid Wyciślik

87Brad87 w Akwaria · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11010
Witam. Bardzo podobny zbiornik popełniłem dawno temu. Obecnie trochę bardziej świadomie i po prostu zbiornik ma być prosty do bólu. Poza eleocharisem zbiornik zbudowany jest na samych kryptokorynach i...

Jak obniżyć potas bo rośliny marnieją

Bastian07 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2996
Witajcie, od ponad tygodnia walczę z parametrami wody bo rośliny przestały rosnąć, rozpadają się, zanikają, mają dziury itd. Tragedia. Parametry miałem gorsze trochę ale jeden problem nadal zostaje ...

Rośliny marnieją

Shinzin w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1734
Cześć. Otóż akwarium na ziemi jakiś czas stoi ale ciągle jest problem z wzrostem i ogólna kondycją roślin. Paramatry jak na zdjęciu. Woda kranowa. Oświetleniowe chihiros a601 3/4 stopień świecenia. ...

Marnieją roślinki pomocy

Yoda40 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2906
Witam troszkę słabo zaczęły wygląda roślinki. Po4 0.25. No3 15 Fe 0.1 Świece 10_11h świetlówka auqua 15w i ledy jakieś 10w. (Więcej o ledach nie powiem bo kupiłem już takie coś w pokrywie. ) gh ...

Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

Dicortineff w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3764
Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

Brązowy glon - rośliny marnieją

mati5123 w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5964
Dane zbiornika: 1) Objętość zbiornika :112l 80x35x40 2) Filtracja:Fluval 206 (wkłady standardowe + dodatkowo Seachem Purigen) 3) Elite 100W (TEMP.25 stopni C.) 4) Oświetlenie LED : 4x ŚWIETLÓWKA LED ...

Pomocy: Anubiasy po rearanżacji strasznie marnieją.

cosurgi w Rośliny · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4663
Cześć, najpierw część formalna. Treść pytania poniżej: 1. Akwarium 52x110x80cm, 400litrów 2. Oświetlenie 1*17 Watowa taśma LED (białe) 2*17 Watowa taśma LED żółta 3. Podłoże Azoo Plant Grower Bed...

Trawy w akwarium marnieją

mateusz1807 w Rośliny · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4295
Witajcie Mam problem z 2 roślinkami. Z tymi roślinami jest raczej ok. Wyglądają dobrze, nic się z nimi nie dzieje: https://imgur.com/uMslybU https://imgur.com/Ds8OsmH https://imgur.com/5t0H0L1 Natom...

Statystyki

Ten temat przegląda 357 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 356 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.