Żarówki kompaktowe 865 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żarówki kompaktowe 865

Liczba wyświetleń: 623·Brak odpowiedzi
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
armlody Wrocław

17 wrz 2009, 12:52 Żarówki kompaktowe 865  (#1)  

Mam problem z Glossostigmą elantonoides. Mam wrażenie że zaczyna powoli piąć się ku górze i do tego liście jakby "gniją".

Akwarium:
- 25L
- podłoże - AquaArt Substrate II (pH na poziomie 6,5)
- oświetlenie 15W/860 (czyli 80 RA i 6000K)
- rośliny: tylko i wyłącznie Glossostigma (jw.)
- rybki: 6 x Celestichthys Margaritatus

Pytanie moje brzmi czy ta barwa światła jest ok, czy musi być koniecznie 865 (6500K)?
Domyślam się już że muszę zmienić moc na przynajmniej 20W ale czy może to być nadal barwa 860?

Czy ewentualnie może to być jakiś inny powód takowego zachowania się rośliny.

armlody
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Żarówki Led

młody akwa maniak w Oświetlenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 7717
Chciał bym wykonać takie oświwtlenie w swoim akwarium 120l wymiary 100x30x40 Doradzi ktoś ile żarówek założyć? Rośliny to tylko kryptokoryny mech i anubiasy. Teraz mam oświetlenie t5 2x39w Screenshot_...
YouTube

Osram skywhite 880 vs 965 vs 865

cezarlis w Oświetlenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4531
Jakie są różnice w odbiorze kolorów przy oświetleniu Osram skywhite 880, 965 i 865? Która byłaby najlepsza w duecie z Philips Aquarelle? Czy skywhite 880 daje podobny efekt jak połączenie Aquarelle + ...

6500k dwie żarówki a inna barwa

qqrq w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2151
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...

Prosze o radę dot. żarówki energooszczędnej

Ela_Słupsk w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3014
Witam. Kupiłam nową żarówkę do akwarium - parametry : 15W, 750 lm,6400K ,T42U E14 - chińska(nigdzie w mieście lepszej nie było - same ciepłe albo 100lm ale na większy gwint i też ciepłe). Tylko nie w...

Sylvania daylightstar vs luxline 865

Iszka w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2857
Witam, czy świetlówka Sylvanii Daylightstar może być porównywalna do Luxline 865? Mam nową Daylightstar (T8 18W) i czy świecić ją, czy zmienić na Luxline 865. Pozostałe dwie świetlówki są już do wymia...

Osram Lumilux 865+osram fluora.Czy to dobre polaczenie?

Danny1978 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2841
Witam wszystkich...Mam taki maly problemik...Niedawno prezentowalem tu swoje skromne akwarium,ktore po zakonczeniu przygody z pyszczakami postanowilem "przerobic" na akwariuum roslinne(przyn...

Philips tl-d 865

seicodriver w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1558
witam dzisiaj pożyczyłem na próbę do swojego baniaka philipsy 856 30w i zastąpiłem nimi sylvanie grlolux i aquastar, i z moich obserwacji wynika że przy tej konfiguracji rośliny lepiej bąblują i w akw...

Światło o barwie 5000k ŻARÓWKI LED ULTRA XENON WHITE

RAS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2882
Mam takie pytanie jak będą się zachowywać rośliny przy źródle światła o barwie 5000k czy nie będzie to za mało czy bezwzględne minimum to 6500k ???? Mam na myśli takie źródło światła http://www.xeno...

Swietlówki Kompaktowe

arturooooo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 434
Witam Zastanawiam się jakie dobrać świetlówki kompaktowe do akwa 72l 60x30x40 Akwarium ma być naturalne iwagumi proszę o pomoc Pozdrawiam

Philips master 865 + aquarelle T5 54W

traczu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1896
Mam do Was szybkie pytanie ,która z nich jest roślinna , a która na przód gdzie nie ma roślin??

Statystyki

Ten temat przegląda 600 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 600 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.