Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, mam serdeczną prośbę o ocenę mojego nowego hardscapu. Za mistrza się nie uważam, to jest mój pierwszy raz  z Mantenami, dlatego mam gorącą prośbę o ocenę i jakieś rady weteranów zaprawionych w bojach  . Pozdrawiam.
Oto zdjęcia, akwarium zalewam jutro, więc jakieś kosmetyczne sprawy mogę zrobić.

Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Ekspertem do kamieni ADA nie jestem ale podoba mi się. Na Twoim miejscu powtykałbym jeszcze drewno między kamienie i te dwie plaże połączył w jedną.
Aha ten kamień najwyżej, w kształcie 3kąta jakoś mi nie pasuje
Czekam na zdjęcie z zielem
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Na pierwszym miejscu pomyśl nad zrobieniem jednej plaży z przodu bo te dwie jakoś kiepsko wyglądają, no i jeszcze korzonki jakieś większe by się przydały bo kamienie Je przerastają 
-
Dawid Wesołowski
●
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki chłopaki  Chciałem dwie bo po środku marzy mi się trawniczek z Glosi, lub C. parvula. Ta po prawej jest już w miarę duża. Manteny mają być właśnie na widoku  i tak pewnie za jakiś czas zostaną lekko przysłonięte roślinami. Jutro zalewam akwarium, myślę, że za jakiś tydzień będzie dopiero widać co gdzie i jak... Pozdrawiam.
-

artur_89
●
Zamierzasz zostawić tak tą amazonię czy też AS na granicy piasku? Zmiesza ci się szybko. Ja bym dorzucił jeszcze dużo drobniejszych kamieni między tymi dużymi. I jak na razie kamienie z mojego punktu widzeniawyglądają jakby chciały powiedzieć "niewygodnie nam w tej pozycji"
artur_89 napisał(a): C. parvula.
Chodzi o Cryptocoryne parva?
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
To AS, żeby nie było Yahi, nie zdradziłem lozy ziemiańskiej  pod spodem jest ziemia i glina do tego substrat Tropici  Jutro jeszcze coś może dorzucę, ale nie wiem czy jest sens, jak i tak drobne kamienie zginą w gęstwinach. Tak chodzi o Cryptocoryne. parva 
-

artur_89
●
Trudno ci będzie utrzymać plaże w miare czystą,tak jak yahilles proponuje oddzielic czyms piach dobrze spisuje sie lawa z mchem,z racji że korzeni nie ma zbyt wiele a podłoże jest jakie jest trudno cokolwiek doradzić.Według mnie można zrobić coś ciekawego,,proponuje lewa strone zrobić wysoko i nisko do prawej,czyli z prawej rosliny pierwszego i drugiego planu, blyxa eleocharisy, itp..miedzy kamole mech..
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
Do tego też się przymierzałem Jerd, mech mam w zanadrzu, może dam go na jakiej drewienko, także na pewnie zasłoni plażę. Wysypałem również trochę na granicy plaży i AS, po trochu ADA Aquagravel, także , może to też coś pomoże, jutro będę się bawił z zielskiem, coś pokombinuję i pokażę efekt. Pozdrawiam i dzięki za rady.
PS. W poniedziałek pojadę po trochę korzonków, bo wyczaiłem ostatnio ciekawe w sklepie, także coś dołożę 
-

artur_89
●
artur_89 napisał(a):To AS, żeby nie było Yahi, nie zdradziłem lozy ziemiańskiej  pod spodem jest ziemia i glina do tego substrat Tropici
No tak, pisałeś o tym gdzieś. Ja w jednym akwa zdradziłem i mam małe LT na AS II+  Jak na razie jestem bardzo zadowolony z tego podłoża- rewelacyjnie klaruje wodę, a mam w tym akwa tło wewnętrzne z korka prasowanego, który wodę normalnie przerabiał na herbatkę! ADA Aquagravel
BŁAGAM, NIEEEEE!!! Amazonię zrozumiem, w końcu to dobre podłoże, manteny bardzo ciężko, ale ZWYKŁY ŻWIREK w kosmicznej cenie za sam znaczek firmy to ponad moje siły...
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
Yahi hahaha znowu Cię uspokoję  kupiłem tylko trochę, nie cały worek za kosmiczną cenę, zobaczysz jutro ile go użyłem  Dzisiaj znalazłem ten piękny żółty piasek kwarcowy, a miałem się skusić na Bright Sand  ten to w sumie drobny żwirek  Tylko Manteny są Adowskie 
-

artur_89
●
Yahilles napisał(a):ADA Aquagravel
BŁAGAM, NIEEEEE!!! Amazonię zrozumiem, w końcu to dobre podłoże, manteny bardzo ciężko, ale ZWYKŁY ŻWIREK w kosmicznej cenie za sam znaczek firmy to ponad moje siły...
Można trochę jaśniej? O Ci tak na prawdę chodzi? Za każdym razem widzę negujesz ADA i wychwalasz pod niebiosa ziemię z ogródka płacą Ci za to? Nie rozumiem trochę tego... skoro się Arturowi podoba i pragnie go mieć dlaczego go zniechęcasz? Na jakiej podstawie twierdzisz, że to zwykły żwirek? Miałeś go, że tak drastycznie odradzasz? Nie żeby się czepiał
Co do aranżu to dla mnie jest zbyt wysoko, obniżyłbym tył, dodał drewna i powiększył plażę  Czekam na dalsze foty 
-

mr_garden
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódzkie
-
Chodzi o to, że taki żwir znajdziesz za dużo niższą cenę, co do Amazoni nie mogę się przyczepić, wziąłem AS, mam do niego już zaufanie podoba mi się, i stać mnie na niego bardziej niż na Amazonię.
A ja myślałem, że aranż jest za płaski, korzonki dojdą w poniedziałek, tak jak napisałem wyżej.
Mała ciekawostka: jak widać można łączyć wszystko komercyjne podłoża, z jeszcze bardziej komercyjnymi, jak i ze zwykłą ziemią, ważne jest to, żeby się podobało i wszystko zdrowo rosło  Nie róbcie znowu wojny, bo tutaj będę miał wątek od jutra
PS. tło będzie białe, z czego mi doradzicie je zrobić??
-

artur_89
●
Z tłem spróbuj zrobić tak że oświetlisz akwarium i może kolor ściany da Ci jakiś fajny efekt, jeśli nie to kup spienione pvc i będzie ładne białe ;P
-
Dawid Wesołowski
●
- Miasto: Wrocław
mr_garden napisał(a):Można trochę jaśniej? O Ci tak na prawdę chodzi? Za każdym razem widzę negujesz ADA i wychwalasz pod niebiosa ziemię z ogródka płacą Ci za to? Nie rozumiem trochę tego... skoro się Arturowi podoba i pragnie go mieć dlaczego go zniechęcasz? Na jakiej podstawie twierdzisz, że to zwykły żwirek? Miałeś go, że tak drastycznie odradzasz? Nie żeby się czepiał
Twierdzę, że to zwykły żwirek, bo w przeciwieństwie do Amazonii, która działa i wg użytkowników jest warta swojej ceny, jest OBOJĘTNY dla środowiska akwarium więc JEST zwykłym żwirkiem. Nikt nigdy nie napisał, że ada gravel ma jakieś zdolności, tak jak aquasoil czy piasek mocy
I znajdź mi cytat, którym wychwalam ziemię pod niebiosa, bo zawsze myślałem, że używam jej ze względu na wygodę prowadzenia akwarium i niską cenę połączoną z zadowalającymi mnie efektami w uprawie roślin 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
Yahilles napisał(a):Twierdzę, że to zwykły żwirek, bo w przeciwieństwie do Amazonii, która działa i wg użytkowników jest warta swojej ceny, jest OBOJĘTNY dla środowiska akwarium więc JEST zwykłym żwirkiem. Nikt nigdy nie napisał, że ada gravel ma jakieś zdolności, tak jak aquasoil czy piasek mocy
To musisz wiedzieć, że czymś się różni... ale pozwól, że nie będę śmiecił Arturowi w temacie i nie będę się rozpisywał  Kiedyś zrozumiesz Yahilles napisał(a):I znajdź mi cytat, którym wychwalam ziemię pod niebiosa, bo zawsze myślałem, że używam jej ze względu na wygodę prowadzenia akwarium i niską cenę połączoną z zadowalającymi mnie efektami w uprawie roślin 
Wybacz, ale nie mam czasu wertować Twoich postów, z resztą można spojrzeć w Twój podpis o " loży" jak dla mnie loża kojarzy się z miejscem dla osób, które są na prawdę ważne i mają spore wpływy np. w społeczeństwie. Czyżby miałoby to sugerować, że ziemia jest najlepsza? Czemu piszesz "jedynej słusznej drogi" ... nie chcę tu nic roztrząsać ale ten cytat sprawia, że jedyną drogą do sukcesu w akwarystyce roślinnej jest ziemia w podłożu  Ok proponuje już to zostawić (przynajmniej ja nie będę już poruszał tego tematu).
P.S.
Arturze przepraszam za lekki OT 
-

mr_garden
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódzkie
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mr_garden napisał(a):Yahilles napisał(a):Twierdzę, że to zwykły żwirek, bo w przeciwieństwie do Amazonii, która działa i wg użytkowników jest warta swojej ceny, jest OBOJĘTNY dla środowiska akwarium więc JEST zwykłym żwirkiem. Nikt nigdy nie napisał, że ada gravel ma jakieś zdolności, tak jak aquasoil czy piasek mocy
To musisz wiedzieć, że czymś się różni... ale pozwól, że nie będę śmiecił Arturowi w temacie i nie będę się rozpisywał  Kiedyś zrozumiesz Yahilles napisał(a):I znajdź mi cytat, którym wychwalam ziemię pod niebiosa, bo zawsze myślałem, że używam jej ze względu na wygodę prowadzenia akwarium i niską cenę połączoną z zadowalającymi mnie efektami w uprawie roślin 
Wybacz, ale nie mam czasu wertować Twoich postów, z resztą można spojrzeć w Twój podpis o " loży" jak dla mnie loża kojarzy się z miejscem dla osób, które są na prawdę ważne i mają spore wpływy np. w społeczeństwie. Czyżby miałoby to sugerować, że ziemia jest najlepsza? Czemu piszesz "jedynej słusznej drogi" ... nie chcę tu nic roztrząsać ale ten cytat sprawia, że jedyną drogą do sukcesu w akwarystyce roślinnej jest ziemia w podłożu  Ok proponuje już to zostawić (przynajmniej ja nie będę już poruszał tego tematu). P.S. Arturze przepraszam za lekki OT 
Gratuluję śmiertelnej powagi i braku dystansu, ja bym tak nie umiał  Bez odbioru
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
Wszystko już zalane i śmiga, także teraz się módlcie, żeby ta mieszanka podłoża biednych i bogatych wypaliła, a raczej rośliny na niej rosnące 
-

artur_89
●
Bedę śledził Twoje zmagania  mam b.podobne podłoże tylko bez substratu Tropicy
Ciekaw jestem jaka będzie różnica - chociaż mojeakwa to maluch przy tym 
-

Adamynas
●
- Miasto: Płock
-
artur_89 napisał(a):Wszystko już zalane i śmiga, także teraz się módlcie, żeby ta mieszanka podłoża biednych i bogatych wypaliła, a raczej rośliny na niej rosnące 
Też mnie ostatnio zaczęło korcić to całe kombinowanie, może jak będę resetował moje akwarium biurkowe, to dam coś w stylu ASII+ i pałeczki osmocote, bo w tym akwa chodzi mi tylko o ładne emersy, pod wodą od strony słonecznej mam tyle glonów, że wyłażą ze zbiornika 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
Mnie czeka jeszcze drugi restart mojej 25 na konkurs NANO 
-

artur_89
●
Powiązane tematy
Witajcie jak szczerze oceniacie tą aranżacje . Tak w sobotę sobie zacząłem coś tworzyć i wyszło mi takie coś . IMG_0418.JPG
Witam pokrótce opiszę swoje akwarium:
1. Wymiary akwarium (dł x szer x wys) : 40x25x25
2. Moc i rodzaj oświetlenia : NARVA T5 DAYLIGHT 865 6500K, na chwile obecną świecę 6h.
3. Rodzaj podłoża : Nutri ...
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam wszystkich, posiadam małe doświadczenie w aranżacji akwarium, dlatego chciałem się zapytać Was co myślicie o takim układzie kamieni w akwarium??
Szkło optiwhite 80x40x45, kamienie dinosaur bone,...
Witam.
Chciałbym Wam pokazać ( do oceny ) moje "próby" aranżacji.
Chciałbym dookoła cieniutko piasku żeby zrobić plaże - jak to jest na zdjęciach.
Dwie wersje.
Coś zmienić ? Która lepsza?...
Witajcie jak Wam się podoba ta aranżacja, dodam iż z przodu i po bokach będzie piasek Ada la plata sand tak że myślę że będzie dobrze. Oceniajcie :D :D
Witam w sobote planuje zalanie baniaka.
Po lewej stronie korzenia we wnęce będzie alternathera reineckii mini
Po prawej bedzie Hydrocotylla
Trawnik po lewej Glossostigma
Za korzeniem Pogestemon Er...
Witam. Co powiecie o takim położeniu roślin ? W aranżacjach jestem bardzo słaby dlatego chciałbym abyście podali również swoje propozycje, chciałbym stworzyć efekt głębi, ale pewnie będzie to wyglądał...
Jak zapewne wam wiadomo tło mist jest bardzo popularne i przyznam, że wygląda bardzo efektownie. Lecz sądzę, że są też minusy.
1. Bardzo trzeba dbać o czystość szyb (szczególnie tylnej, gdzie jest tł...
Start na sucho 14.01.2012
http://www.jerdaqua.pl/images/2012_layout/new-hardscape12sty12.jpg
dzien 60
http://www.jerdaqua.pl/images/2012_layout/12_03_17_.jpg
...
|