Statecznik i jarzeniowki T5 a T8
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.
Mam pytanie. Zalozylem akwarium pol roku temu wiec nie jestem doswiadczonym akwarysta.
Przejdzmy do rzeczy. Czy T5 wejdzie do standardowego statecznika od T8? Wiem ze przekroj T5 to 16mm a T8 26mm ale rozstaw bolcy moglby byc taki sam.
I jeszcze jedno. Czytalem ze T5 potrzebuja elektronicznego startera. Czy chodzi tutaj o caly elektroniczny statecznik czy wystarczy wymienic starter na elektroniczny?
Pozdrawiam, rutekxd
xD
-

rutekxd
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Boston
T5 potrzebuja statecznika elektr. Startera tam nie ma.
Nie da rady podłączyć T5 pod instalację T8 ze statecznikiem konwencjonalnym.
-
marthinez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Szczecin
na angielskim ebay'u mozna kupic elektroniczny starter. Po co je wiec sprzedaja? No chyba ze to zwyczajny starter stosowany w statecznikach T8, wtedy moj blad. Dzieki za odpowiedz.
a jak sie ma rozstaw bolcy porownujac T5 do T8?
http://cgi.ebay.co.uk/ELECTRONIC-Fluore ... 286.c0.m14
xD
-

rutekxd
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
rutekxd napisał(a):na angielskim ebay'u mozna kupic elektroniczny starter. Po co je wiec sprzedaja? No chyba ze to zwyczajny starter stosowany w statecznikach T8, wtedy moj blad. Dzieki za odpowiedz. a jak sie ma rozstaw bolcy porownujac T5 do T8? http://cgi.ebay.co.uk/ELECTRONIC-Fluore ... 286.c0.m14
Takie startery są do stateczników konwencjonalnych T8.
Stateczniki elektroniczne nie posiadają starterów.
Nie wiem jaki dokładnie jest rozstaw bolców w poszczególnych typach, ale różnią sie od siebie diametralnie.
Świetlówka T5 ma średnicę 16mm. W T8 pewnie same bolce mają coś koło tego lub więcej.
-
marthinez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Szczecin
Ok. Dzieki wielkie za pomoc. Juz wiem co musze kupic, jutro wybieram sie do sklepu. Mam zamiar kupic Philips Aquarelle i Philips Aquasky obie po 24W.
Pozdrawiam, rutekxd.
xD
-

rutekxd
●
Powiązane tematy
Witam
chce podłączyć 2 świetlówki 15W a po prawej stronie statecznika jest 6 dziurek a kabelków od świetlówek jest 8, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to podłączyć.
z góry dzięki
ps. wrzucam zdjęcie troch...
Chcę do akwarium 112 l dodać dodatkowego światła przy użyciu świetlówek, wybór padł na statecznik Philips HF-S 224/39 TL5 II http://www.lighting.philips.pl/prof/osprzet-oswietleniowy/s...
Witam, mam lampę 4x24w która w orginale chodziła na dwóch chińskich statecznikach 2x24w razy dwie sztuki. Po jakimś czasie przestała świecić. Wymieniłem stateczniki na jeden 4x24w,wszystko ładnie chod...
Witam posiadam statecznik 2x54w ale nie moge sobie poradzic z podłączeniem go
świetlówki podłączyłem wg schematu ale mam problem gdzie podłączyć zasianie
Pomoże ktoś
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 .
J ak bedzie wygladał schemat ? :D
Witam. Czy do statecznika 2x36w mogę założyć lampy 2x18w ?
Pozdrawiam.
Witam , jak w temacie, mam jarzeniówkę 20000 K Niebieska w połączeniu z 10000K Biała dają fajny efekt. Jaka jest praktyczna przydatność takiej jarzeniówki? Teoretycznie rośliny korzystają z światła do...
Witajcie,
Mojemu znajomemu zepsuła się pokrywa a dokładnie padł statecznik, w pokrywie było 2x 30W T8. Mam u siebie statecznik ale nie mam pojecia czy będzie się nadawał do tego typu świetlówek.Poprze...
Witam zmieniły się moje plany wobec zbiornika zamiast 1 dużego postanowiłem założyć 2 kostki jednak mam już na stanie statecznik 2x39w t5 i tu pojawia się moje pytanie czy mogę do niego podłączyć 8x8w...
Witam szanownych forumowiczów,
Czy do statecznika firmy DMR Lightning TJB-E324P 3x24W można podłączyć tylko dwie świetlówki czyli 2x24W?
Pytam bo totalnie się na tym nie znam a nie chciałbym czegoś ...
|
|