[280l] Pola ryżowe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[280l] Pola ryżowe

Liczba wyświetleń: 6514·Odpowiedzi: 18
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Szpak.lm Rumia

09 wrz 2009, 19:08 [280l] Pola ryżowe  (#1)  

Witam
Przymierzam się do założenia akwarium o wymiarach 80/50/70 (dł/szer/wys). Inspiracją dla mnie są pola tarasowe charakterystyczne dla uprawy ryżu. Akwarium wystartuje pewnie pod koniec września, ale chciałbym uniknąć jak największej ilości błędów.
Teraz troszkę o tym co bym chciał żeby tam się znalazło.

Oświtlenie
:arrow: narazie- HQI 70W z poprzedniego akwarium,
:arrow: w planach oświetlenie LED

Filtracja
:arrow: stary Fluval 204

Podłoże
:arrow: Ziemia z pobliskiego pola, a dokładniej jest to mocno zmineralizowany torf niski, jako dodatek do niego chciałbym dodać gliny, i być może nieodkowaszonego torfu wysokiego (ale nad tym się zastanawiam)
:arrow: Na wierzch pył kwarcowy 0,1-0,3mm

Naworzenie
:arrow: CO2 butla 1,5kg z kostką lipową.
:arrow: jeszcze nie jestem zdecydowany na metodę, ale sprubuję zabawy z solami. Myślę nad zastosowaniem metody EI

Flora
myślę żeby w tym akwarium posadzić same trawki tylko różnych wysokości.
:arrow: Eleocharis acicularis
:arrow: Eleocharis parvula
:arrow: Eleocharis vivipara
:arrow: Echinodorus tenellus
:arrow: Cryptocoryne parva
:arrow: Valisneria nana
:arrow: Blyxia japonica
chetnie bym posadził jakąś trawke tylko bardziej czerwoną tylko nie wiem czy takie istnieją.

Fauna
jeszcze nie wiem dokładnie, ale napewno bedzie jakaś pielęgniczka lub skalar

Obrazek

To jest taka główna koncepcja proszę w wszelkie sugestie zanim będzie za późno. Szczególnie ciężko mi dobrać gatunki tak, żeby to jak naj lepiej wygladało. Poszczególne tarasy bedą poodgradzane od siebie płaskimi kamieniami w dość cimnym kolorze, to zależy od tego co mi sie uda zdobyć. Chciałbym, aby na każdym tarasie znajdował się inny gatunek roślin najlepiej rzeby się nie powtarzały, choć nie jest to konieczne.
Z góry dziękuję za pomoc

Szpak.lm
Ranga: Początkujący

Miasto: Rumia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 wrz 2009, 21:46   (#2)  

Gatunki ogólnie zielone, więc jeżeli nie będzie znaczących przerw to wszystko zleje się w jedną całość.
Ale... jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział, więc... do dzieła.
Obrazek

Tomasz Zawół
Ranga: Zainteresowany tematem

09 wrz 2009, 23:33   (#3)  

Moim skromnym zdaniem Cryptocoryne i Valisneria nie pasują do tego zestawienia. Pomysł bardzo oryginalny i czekam aż go zrealizujesz. Jak będzie fajnie wyglądać to też się pokuszę o taki aranż bo nie jest nudny :)

Plut3k

Piotr Baszucki Nowa Ruda

10 wrz 2009, 00:14   (#4)  

Kilka moich wskazowek:

vallisneria - koniecznie na sam tyl w rogu.

acicularis zasloni Ci kryptokoryne, rosnie tez duzo szybciej i zanim parva sie rozrosnie - zostanie zagluszona

parvula + tenellus = za duzo, zrezygnuj z jednego z gatunkow (z parvuli)

Ogolnie akwarium z samymi trawkami to ciekawy i oryginalny pomysl..ale nielatwy - trzymamy kciuki, zrob fotorelacje przy zalewaniu!
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Norbert Sabat Deep In Underground

10 wrz 2009, 08:40   (#5)  

Próbuj ale....

Patrząc na plan i rosliny to niestety wszystko zleje się w jednolite wzniesienie i nie uzyskasz separacji poszczególnych tarasów bo każdy plan (poza pierwszym) przysłoni krawędzie następnego tarasu. Jeżeli miałyby być widoczne pionowe krawędzie ("schodki") między kolejnymi tarasami to na mój gust na wszystkich (poza najwyższym) musiałby być HC. Akwarium w tym stylu było na IAPLC jakieś 2-3lata temu :wink:
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Szpak.lm Rumia

10 wrz 2009, 16:32   (#6)  

Dzięki za rady.

Jaką byście sugerowali wysokośc poszczególnych poziomów. Domyślam się, że taraz za blyxią bedzie musiał być wyższy niż ten za tenelusem, ale nie mam zbytnio doświadczenia co do wielkości roślin więc nie wiem ile cm powinno gdzie być.

Szpak.lm

Szpak.lm Rumia

29 lis 2009, 17:50   (#7)  

Trochę to trwało, ale wreszcie się stało :D
Akwarium zostało zalane 12 listopada, a niestety dopiero po tygodniu doszły rośliny.
Jak na razie to wszystko się bardzo ładnie rozwija, a glony pojawiły się tylko na plaży.

Fauna: narazie brak
Flora:
:arrow: Echinodorus tenellus
:arrow: Eleocharis Parula
:arrow: Blyxia japonica
:arrow: Eleocharis vivipara
:arrow: Valisneria nana
:arrow: rogatek +kabomba (na starcie)

Podłoże jest takie jak pisałem wcześniej, czyli nieodkwaszony torf wysoki około3-4cm, na to torf niski do pełna, a na to kolo 4 cm pyłu kwarcowego.

Dekoracje:
Łupek filitowy.

A teraz kolej na kilka zdjęć zrobionyhc dzisiaj czyli dwa tygodnie po starcie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpak.lm

Usunięto użytkownika 14432

29 lis 2009, 20:39   (#8)  

Oj, ten pył kwarcowy to chyba niefortunny wybór. Mam wątpliwości czy rośliny będą rosły w takiej warstwie pyłu.

Pomysł był bardzo ciekawy i skoro planowałeś zarośnięte tarasy, może warto było zrobić przegrody z... listewek plexi (w finale byłby niewidoczne) ? A łupek, niedość że jest "nieszczelny" (podłoże się przesypuje) to jeszcze zabiera sporo miejsca.

Dalej, najwyższym punktem jest skałka i zagłusza resztę.

Z zajefajnej koncepcji wyszło bardzo słabe iwagumi. Przykro mi, ale mnie się kompletnie nie podoba... :(

29 lis 2009, 20:40   (#9)  

Zobaczymy jak podrośnie ale na razie te skałki bardzo -optycznie pomniejszają zbiornik, który wygląda na mniejszy niż jest w rzeczywistości.

lukasvip8
Ranga: Poznaje temat

Szpak.lm Rumia

01 gru 2009, 16:13   (#10)  

Dzięki za uwagi, niestety o tym, podłoże się będzie przesypywać już się przekonałem :( no ale trudno, następnym razem jakoś to postaram się rozwiązać (pomysł z pleksi bardzo mi się podoba,że też nie wpadlem na to wcześniej) n jednak a razie niech sobie rośnie i się rozwija swoim życiem.

Za tą ostatnio skałką będzie jeszcze valisneria bo jest troszeczkę miejsca, ale na razie mam tylko 2 sadzonki więc muszę czekać, aż się rozrośnie :!:

A jak na razie to E. parvula i valisneria rosną pięknie, już puszczając nowe odnóżki. Tenllus i vivipara też sobie nie źle radzą, tylko blyksia stoi, ale mam wrażenie, że zaczyna nabierać kolorów.

Skoro wam się nie podoba to może macie jakiś pomysł co teraz mógł bym jeszcze poprawić bez robienia restartu :?:

Szpak.lm

01 gru 2009, 16:19   (#11)  

To akwarium jest zbyt duże i zbyt wysokie (70cm ?) na taką aranżację.

Osobiście bym porzucił ten pomysł i spróbował innej aranżacji. A do "pól ryżowych" wróć z baniakiem niższym, a szerszym/dłuższym.

Szpak.lm Rumia

01 gru 2009, 16:38   (#12)  

Właśnie zbiornik wydawał mi się odpowiedni do tego, bo moglem wyraźnie zaznaczyć pojedyncze tarasy i dalej mieć sporo przestrzeni nad dnem.

Na razie zostanie tak jak jest może po sesji pomyślę o czymś innym, ale nie mam totalnie pomysłu co by mogło pasować do tego zbiornika? Poza tym zdążę się przekonać jak będą rosły rośliny w pyle.

Szpak.lm

Jerdezz Kępno

01 gru 2009, 20:07   (#13)  

Zbiornik o dość nietypowych wymiarach,50cm głębokości to sporo a tu tej głebi nie widać,jest też wysoki i faktycznie vallisneria ciekawie by to wyglądała zmieszana z Potamogeton gayii.Kompletnie nie trafiony pomysł z tym piaskiem .Wizje na baniak mialeś fajna ale jak pisali koledzy zielsko zlało by sie i nie bylo by widać tych tarasow po za tym wyszło jak szyszło.Proponuje Ci uzbierać pare złoty i zainwestowac np. w aqua substrat z aa,i zrobić coś innego bo te kamole z piaskiem nie wygladaja ciekawie,masz 70W HQI to troche malo na ten litraż ale jeśli nie masz doświadczenia w nawożeniu to wystarczy by powoli rosło.

Proponuje cos w tym stylu z tym że ,trawnik może nie dać rady z racji wysokiego akwa ,ale spróbować nie zaszkodzi.

Jerdezz
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kępno

05 gru 2009, 12:37   (#14)  

Szpak.lm napisał(a):mieć sporo przestrzeni nad dnem.

Czemu się upierasz aby mieć tyle przestrzeni nad dnem ? Jaką faunę przewidujesz ?

Zrób 1 zdjęcie centralnie od frontu, ale tak aby objąć dolną i górną krawędź akwarium. Obgadamy wtedy "co i jak" ok ?

Szpak.lm Rumia

05 gru 2009, 13:55   (#15)  

Nie upieram się zbytnio ;) ale lubię jak w zbiorniku jest "przestrzeń"
Co do fauny to myślę o skalarach, i proszę bardzo zdjęcie (przepraszam za jakość ale fotograf to ze mnie żaden)
Obrazek

Jerdezz wiem, że 70W to trochę mało, ale myślę o zwiększeniu, a nawożenia się nie boję ;) ogólnie chemie nie jest dla mnie straszna.
Nad substratem pomyślę,ale najpierw światło zrobię a potem reszta.

Szpak.lm

05 gru 2009, 19:53   (#16)  

IMO nawożenie nie ma sensu ponieważ... umówmy się, tych kilka kępek "tego i owego" nie będzie rosło w tych warunkach:
- mało światła i wysokie lustro wody;
- pył kwarcowy i brak dostępu do podłoża (widzę na zdjęciu ok. 10cm warstwę);

Nie jestem specem od skalarów, ale ta ryba chyba wymaga jednak gęstej roślinności. Do iwagumi raczej przewiduje się małe stadne rybki, ale będą się kiepsko prezentowały w tej toni wody.

Jakie podłoże i na jakiej głębokości jest pod tym pyłem ?

Szpak.lm Rumia

05 gru 2009, 21:52   (#17)  

Warstwa pyłu pod roślinami wcale nie jest bardzo gruba, bo koło 3-4 cm, tylko z przodu jest go więcej, ale tam nie miało nic rosnąć. a pod tym jest gruba warstwa torfu niskiego (wcześniej robiłem test w innym zbiorniku z cryptocoryne wendetii i rosła rewelacyjnie).

Czyli co dopóki nie będę mieć mocniejszego światła to nie nawozić?

Szpak.lm

06 gru 2009, 17:25   (#18)  

ehh..., te trawki nie przebiją się przez te 3-4 cm :? jednym słowem w chwili obecnej rosną na jałowym gruncie.

W takim układzie większa ilość światła niczego nie zmieni.

Przykro mi, ale :( moim zdaniem tylko zmiana aranżacji pozostaje. Oczywiście możesz ciągnąć to dalej, ale nie spodziewaj się gwałtownego wzrostu roślin.

Scot Golub-Dobrzyń / Poznań

11 gru 2009, 20:13 Re: [280l] Pola ryżowe  (#19)  

w planach oświetlenie LED

Sam zastanawiałem się nad zwiększeniem mocy oświetleniowej poprzez rozbudowę o źródła LED. Szukałem wiele i obecnie nie sądzę aby to był doby pomysł:
- wysoki koszt inwestycji
- problemy montażowe
- problem z uzyskaniem odpowiedniego strumienia świetlnego
- źródło bardzo punktowe dające niejednolite oświetlenie
- problem ze znalezieniem odpowiedniego widma

Scot

Miasto: Golub-Dobrzyń / Poznań

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

2008_09_02_4593b.jpg

280L - Po kilku miesiącach ... proszę o porady

jaqb w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9881
Akwarium: 140/40/50 około 280l OptiWhite Oświetlenie: 2x150W HQI Podłoże: ADA Aqua Soil Amazonia Nawożenie: CO2 z butli Filtracja: Eheim 2228 Flora: Hygrophila polysperma 'Ros...

[280l] Mam nadzieję, że w końcu będzie roślinne

rudolf w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1190
Witam, Po nieudanym eksperymencie z kocim żwirkiem zdecydowałem się na restart. Do dyspozycji jest: Zbiornik o wymiarach 120x40x60 - dość wysoki więc warstwa podłoża może być gruba. Filtr wewnętr...

[280L][Nature]Moje Iwagumi - ADA Project.

Mathew w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4777
Troche informacji o baniaku. Wymiary: 122cm x 45.5cm x 50.5cm - 280L Podłoże: ADA Power Sand SPECIAL-M 6 liter oraz 4 x Aqua Soil- Amazonia (9 liters)- Normal Type Nawożenie Co2: Co2 z butli j...

Statystyki

Ten temat przegląda 744 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 744 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.