Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jaka granulacja podłoża bazaltowego będzie lepsza do zbiornika 72l (60x30x40):
2-4mm, czy 0,8-1,6mm? Czy w podłożu 0,8-1,6mm mogą wystąpić strefy beztlenowe? Które będzie lepsze dla roślin (rozwój korzeni itp.)?
-
cezarlis
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zdecydowanie podłoże 2-4 mm. Mam nadzieję, że nie będzie to tylko bazalt i...nic!
Osobiście polecam najlepszy " pokarm" dla roślin (bo naturalny), czyli ziemię.
Szczegóły -> temat : "Akwarium a la Diana Walstad".
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
cezarlis napisał(a):Jaka granulacja podłoża bazaltowego będzie lepsza do zbiornika 72l (60x30x40): 2-4mm, czy 0,8-1,6mm? Czy w podłożu 0,8-1,6mm mogą wystąpić strefy beztlenowe? Które będzie lepsze dla roślin (rozwój korzeni itp.)?
Przy gestej obsadzie zdrowych roslin strefy beztlenowe nie powinny wystapic, tym bardziej, ze akwarium nie jest duze i warstwa podloza nie bedzie bardzo gruba.
Tak jak wspomnial przedmowca - pomysl nad jakims substratem - ziemia lub fabrycznym nawozem, jesli masz wyzszy budzet to idz na skroty i uzyj gotowych granulatow.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
W domu i pracy mam akwa na piasku a pod spodem substracik DIY i dobrze wszystko rośnie więc ten drobniejszy jak najbardziej, jak najbardziej.
PS. Gdzie dostałeś taki piasek bazltowy?
-

Emi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gliwice
-
-
cezarlis
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
Witam czy ktoś z was ma ślimaki Clithon Thorn lub jakieś inne które jedzą glony i trzyma je w akwarium na podłożu aktywnym / ziemi ogrodowej? Pytam bo mam obawy przed tym ze będą kopać w podłożu i roz...
|
|