CaSO4*1/2H2O a wartość GH - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CaSO4*1/2H2O a wartość GH

Liczba wyświetleń: 2255·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
bartf Krynica-Zdrój

09 wrz 2009, 08:58 CaSO4*1/2H2O a wartość GH  (#1)  

Witam,
proszę o informację (najlepiej jakiś kalkulator) jak sporządzić roztwór z podanego związku oraz o ile podniesie on GH w akwarium 25l.?
Dziękuje za wszelką pomoc.

bartf
Ranga: Początkujący

Miasto: Krynica-Zdrój

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zulix Rzeszów

09 wrz 2009, 12:33   (#2)  

Spróbuj skorzystać z mojego kalkulatora z linku w sygnaturze.
Przy okazji sprawdzania (dla ciekawości) twojego wariantu usunąłem drobny błąd w kalkulatorze - stąd wersja dzisiejsza jest najnowsza.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

bartf Krynica-Zdrój

09 wrz 2009, 13:45   (#3)  

swietny kalkulator - dziekuje bardzo.

bartf
Ranga: Początkujący

Miasto: Krynica-Zdrój

zulix Rzeszów

09 wrz 2009, 14:17   (#4)  

Przy okazji uzupełnię info jak należy to rozpuszczać w wodzie... i jakieś drobne info, które się może komuś przydać.

Siarczan wapnia w postaci półwodnej to zwykły gips budowlany. Należy uważać, aby nie kupić jakiegoś z dodatkami polimerowymi (te droższe). Bezpieczniejszy jest nawet ten bardziej szary niż bielutki, chociaż zawiera domieszki (ale nie są one zwykle groźne). Te białe mogą mieć dodane substancje wybielające. Często w gipsie do szpachlowania dodawane są też substancje spowalniające tężenie masy a więc takich gipsów też bym się wystrzegał.

Wsypanie powiedzmy łyżeczki gipsu do wody (bez mieszania) może spowodować tężenie gipsu w postaci zwartej - później są kłopoty z rozbiciem tego kawałka powstałej "skałki". Opadający po np. jednokrotnym wymieszaniu na dno osad też może stwardnieć na dnie zbiorniczka.
Stąd przy próbie rozpuszczania gipsu w wodzie należy go dokładnie rozetrzeć z wodą a nawet co pewien czas mieszać zawiesinę gipsu w wodzie, aby nie doprowadzić do jego stwardnienia. Gips powoli się uwodni i wtedy nie ma już tendencji do sklejania się. Bo w sumie gips rozpuszcza się w wodzie dosyć powoli.

Rozpuszczalność gipsu jest poniżej 0,5 g na 100 ml wody a więc czasem trzeba go rozpuszczać w objętości, która nie jest mniejsza od wody do podmiany akwarium. Prawdę mówiąc to można taką jeszcze mętną wodę (z dodatkiem gipsu) wlać jako podmianę do akwarium, ale nie natychmiast po wymieszaniu (patrz wyżej). Gips zostanie wyłapany przez filtry, czy podłoże i powolutku się rozpuści w ciągu kilku dni.

Siarczan wapnia jest takim "cudakiem". Jego rozpuszczalność maleje ze wzrostem temperatury więc nie próbujcie przyspieszyć rozpuszczania gotując wodę :P
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

CaCo3, CaSo4 czy CaCl2 ?

marlowe w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3114
Ma ktoś wiedze jaki wapń jest najlepszy (najlepiej przyswajalny) dla naszych roślin? węglan, siarczan, chlorek ?? Na logikę wychodzi że cacl2, ale czy ma ktos wiedze o ile podnosi kh?, caco3 w ogóle n...

Caco3 czy CaSo4 ? a może Cacl2

krisppl w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 696
J/w Zastanawiam się nad zakupem soli ale niemam zielonego pojecia ktore się nadają... a może Cacl2 ? ...chlorek-wapnia-bezwodny-cacl2-odladzacz-5kg-kurier-i2913090309.html Prosze o Wasze op...

Wartość stężeń

Arcanius w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2738
Potrzebuję pilnie odpowiedzi. Wyczytałem, iż odpowiednie stężenie w zbiorniku to stosunek NPK 20:1:10 Jeżeli u mnie z wyliczeń kalkulatora Spidera wychodzi, iż w zbiorniku będzie stężenie: NO3 ...

pyatnie o CaSo4,i przeliczenie ile otrzymam ppm Ca po rozpus

Gość w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2344
jak wy to liczycie chlopaki bo mnie juz rece opadaja ile ppm Ca otrzymam po rozpuszczeniu 1g CaSo4 w 100 l wody . dajcie przyklad jak sie te stezenia liczy . przyda sie to nie tylko mnie ale innym p...

CaSo4*5H2O ma może ktoś kalkulator(przelicznik)??

Adi-85 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1659
Mam taki związek CaSo4*5H2O i nie mam Przelicznika do niego Jeżeli ktoś posiada taki przelicznik byłbym wdzięczny, Albo by mógł przeliczyć np ile trzeba dodać tego związku w ml, aby podnieść stężen...

wartosc co2

lee19 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1971
witam zmierzylem dzis ph-6.0 i kh-4 wstawilem do kalkulatora i wyszlo 120 ppm a przy tej wartosci ryby chyba by juz nie zyly a maja sie dobrze. dozuje co2 z butli ok 1 b/2s dodam ze testy sa firmy s...

Statystyki

Ten temat przegląda 289 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 289 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.