parametry wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

parametry wody

Liczba wyświetleń: 2035·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 wrz 2009, 13:48 parametry wody  (#1)  

Witam,

chciałbym zapytać Was o to czy mogę lać wodę po przejściu przez wymiennik jonowy (żywicę) który regeneruje sie solą kuchenną.
Wiadomo, że żywica zamienia jony wapnia na jony sodu, ale czy taka woda będzie odpowiednia do akw?
Mam taki wymiennik w domu i nie wiem czy musiałbym osmoze zastosować.

Prosze o jakąś poradę.
Pozdrawiam,

Bazyli

----------------------------------------------

Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! :)

bazyli
Ranga: Zainteresowany tematem

zulix Rzeszów

02 wrz 2009, 14:35 Re: parametry wody  (#2)  

bazyli napisał(a):...czy mogę lać wodę po przejściu przez wymiennik jonowy (żywicę) który regeneruje sie solą kuchenną.
....czy taka woda będzie odpowiednia do akw?

Jak najbardziej. Tylko nieliczne wody, zawierające dużo sodu nie nadają się do akwarium. Woda z "gospodarki komunalnej" ma stężenie sodu wielokrotnie poniżej dopuszczalnych wartości, które uznalibyśmy za szkodliwe. Stąd wprowadzenie dodatkowych jonów sodu za pomocą jonitów niewiele zmieni w sensie "szkodliwości" dla roślin i zwierząt. Należy tylko pamiętać aby jonit dokładnie wypłukać po regeneracji aby nie ciekała z niego sól do akwarium :D
Jedyna sprawa to taka, że jak masz dużą twardość węglanową to operacja praktycznie nic ci nie da i pH wody prawie się nie zmieni.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

Matrixowo Zduńska Wola

02 wrz 2009, 15:00   (#3)  

co do takiej wody, to ja mam dostęp do niej w zakładzie pracy, gdzie woda jest pobierana ze studni głębinowej, następnie przez wielkie zbiorniki po 30 000 l przechodzi specjalny proces zamiany jonów wapnia na jony sodu. Wiem, że używana jest normalna sól do odnowy jakiejś tam bariery która zmienia te jony i wsypywana jest 1 tona tej soli na raz do specjalnego zbiornika. Woda prawdopodobnie ma 1 stopnień twardości Kh i Gh a jej Ph powinno oscylować w granicach 7-7,5 jak w kranówkach.

Czy taka woda się nadaje i czy jest lepsza od kranówki?

Matrixowo

Miasto: Zduńska Wola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zulix Rzeszów

03 wrz 2009, 08:33   (#4)  

Matrixowo napisał(a):... woda jest pobierana ze studni głębinowej, następnie przez wielkie zbiorniki po 30 000 l przechodzi specjalny proces zamiany jonów wapnia na jony sodu.

Taki opis sugeruje mi, że nie ma tu do czynienia ze zmiękczaniem za pomocą wymieniaczy jonowych (chociaż mogę się mylić, ale to przez zbyt mało precyzyjny opis).
W chwili obecnej sądzę, że jest to chemiczna zmiana twardości za pomocą sody i wapna (metoda sodowo-wapienna). Jest to powszechne rozwiązanie w przemyśle ciepłowniczym, bo najtańsze. Podobnie, czasem stosuje się zmiękczanie pirofosforanami i podobnymi związkami. Niestety takie, chemiczne metody zmiękczania wody zwykle powodują pewien kłopot przy zastosowaniu takiej wody w akwarium.
Musisz więc dokładniej sprawdzić jak to robią.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix

Miasto: Rzeszów

Matrixowo Zduńska Wola

03 wrz 2009, 12:39   (#5)  

no wiesz, trochę będzie mi cieżko bo to jest w dużym zakładzie pracy, ale woda jest odkamieniona na 100% bo właśnie o to im najbardziej zależało. Tłumaczono mi to tak na szybko tym, że ta sól (normalna spożywcza) służy tylko i wyłącznie do odbudowy tej jakiejś tam bariery, która się niszczy, zużywa przy zjadaniu twardości. żadnej innej chemii nie używają, bo woda nadaje się normalnie do picia. Cała ta technologia znajduje się w hali o wymiarach około 20mx20m.

Matrixowo

Miasto: Zduńska Wola

07 wrz 2010, 17:14   (#6)  

Stosowanie jonitów w akwarystyce jest nieco kłopotliwe. Podczas używania zywicy jonowymiennej jony wapnia i magnezu są podmieniane na sód. Regeneracja polega na procesie odwrotnym. Jednak przed kolejnym uzyciem musisz to wypłukać w miękkiej wodzie, tak by pozbyć się resztki soli. Pewnie w dość dużej ilości :) Prawdopodobnie niewielka domieszka sodu nie jest szkodliwa, czasem wręcz pożądana, pytanie tylko jaka ilość nie szkodzi w akwarium. Jesli chcesz dodatku wody zmiękczonej to zainwestuj w RO. Obecnie takie systemy nie są mega drogie.

Cancerek
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2636
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6123
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28290
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247216
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37958
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1762
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1557
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15985
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2678
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3812
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 486 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 486 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.