nic tak roślin nie wybiela jak ...... potasu co niedziela
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
w temacie cytat kekona... -kekon- kiedyś pisałeś (o ile się nie mylę) że roślinki wyglądają jak malowane farbkami koloru czerwonego, z tego co pamiętam to dotyczyło potasu -możesz tą myśl odświeżyć?
-

Dżemik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tarnów
-
Dyskusja na temat tej złotej myśli, była w tym wątku: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=27179 więc jak masz jakieś swoje spostrzeżenia to pisz tam.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
nie, nie, nie o ten temaat chodziło -ten temat który podajesz jest świeżutki- kiedyś, kiedyś kekon napisał -zdaje się  że duże dawki potasu malują liście na czerwono, natomiast teraz kekon pisze że wybiela. Z moich obserwacji wynika że te czerwone liście (mowa tu o hydrophili tailand) powstają przy niskim potasie. Piszę tak bo staram się zjechać z makro do wartości powiedzmy tylko mierzalnych i łatwo nie jest. Najlepsze efekty osiągam przy końskich dawkach całego makro i wtedy rośnie nawet eusteralis natomiast zacząłem obniżać makro i.... czerwone liście na hydrophili, limnophilia może nie bieleje ale jest jaśniejsza, eusteralis klenka, pozytywnie odbieram bakope.
Ktoś powie -to lej makro ile wlezie- tak tylko takim systemem mogę doprowadzić rośliny do klasy średniej albo dostatecznej a gdy widzę akwaria z pięknymi roślinami z parametrami wody to wydaje mi się że to nie tendy droga
-

Dżemik
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dżemik napisał(a):nie, nie, nie o ten temaat chodziło -ten temat który podajesz jest świeżutki- kiedyś, kiedyś kekon napisał -zdaje się  że duże dawki potasu malują liście na czerwono, natomiast teraz kekon pisze że wybiela...
No to sorry, nie widziałem tego posta i jestem nie w temacie. Dżemik napisał(a):Ktoś powie -to lej makro ile wlezie- tak tylko takim systemem mogę doprowadzić rośliny do klasy średniej albo dostatecznej a gdy widzę akwaria z pięknymi roślinami z parametrami wody to wydaje mi się że to nie tendy droga
Edit:
Bo może za mało lejesz  Zobacz akwarium szwagra Artura https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... c&start=30 napisał, że utrzymywał NO3 na poziomie 100-150mg/l i jego akwarium zajęło 25 miejsce na tegorocznym IAPLC, no chyba że się pomylił, to wtedy sorry  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
lałem już do przesady dużo ale rośliny chyba nie tego oczekują, owszem dużo zniosą, jednak oglądając takie roślinki jak w leksykonach widać że parametry NPK wcale nie są wygórowane wręcz przeciwnie, tylko dlaczego u mnie to nie robi 
-

Dżemik
●
-
Raczej pomylił. Przy tych parametrach (NO3) zwierzęta idą do nieba.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Dżemik napisał(a):lałem już do przesady dużo ale rośliny chyba nie tego oczekują, owszem dużo zniosą, jednak oglądając takie roślinki jak w leksykonach widać że parametry NPK wcale nie są wygórowane wręcz przeciwnie, tylko dlaczego u mnie to nie robi
Kolumna wody, to nie jedyne źródło składników pokarmowych dla roślin. Jak mamy żyzne podłoże, to ilość NPK w kolumnie wody nie musi być duża. ADA wyznaje taką filozofię, zyzne podłoże i mało składników w kolumnie wody, jak widać również działa doskonale.
Pozdrowienia

Ostatnio edytowano 01 wrz 2009, 22:07 przez spider72, łącznie edytowano 2 razy
-

spider72
●
Bartek napisał(a):Raczej pomylił. Przy tych parametrach (NO3) zwierzęta idą do nieba.
U Barr'a pierwsze krewetki zaczęły iść do nieba przy 180ppm NO3, więc nie widomo  , ale faktycznie nie wydaje mi się aby miał tak wysoki poziom, pewnie okłamały go testy, jeżeli się nie pomylił.
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Bartek napisał(a):Raczej pomylił. Przy tych parametrach (NO3) zwierzęta idą do nieba.
U Barr'a pierwsze krewetki zaczęły iść do nieba przy 180ppm NO3, więc nie widomo  , ale faktycznie nie wydaje mi się aby miał tak wysoki poziom, pewnie okłamały go testy, jeżeli się nie pomylił.
Nie pomyliłem się, po podmianie co tygodniowej (30%) spadało do 100mg/l, po paru dniach wynosiło 150mg/l. Jedynie testy mogą byc niedokładne. Jestem pewien, że to od podłoża. Od jakiegoś czasu poziom NO3 utrzymuje się na poziomie 25mg/l, niemniej jednak nie nawożę już kolumny (bo będę zmieniał baniak) więc ten wynik jest niewymierny. Nic mi nie padło przy poziomie 150mg/l a krewetki mnożyły się jak wszędzie...
Pozdrawiam
-

Artur Frankowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kętrzyn
a jaki miałeś stosunek NPK przy 150ppm NO3??
-
Matrixowo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zduńska Wola
na 500ml
KNO3; 25g = 22.5ml
KH2PO4: 3.8g = 4ml
K2SO4: 20g = 13.5ml
30ml co drugi dzień
-

Artur Frankowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kętrzyn
spider72 napisał(a):Dżemik napisał(a):lałem już do przesady dużo ale rośliny chyba nie tego oczekują, owszem dużo zniosą, jednak oglądając takie roślinki jak w leksykonach widać że parametry NPK wcale nie są wygórowane wręcz przeciwnie, tylko dlaczego u mnie to nie robi Kolumna wody, to nie jedyne źródło składników pokarmowych dla roślin. Jak mamy żyzne podłoże, to ilość NPK w kolumnie wody nie musi być duża. ADA wyznaje taką filozofię, zyzne podłoże i mało składników w kolumnie wody, jak widać również działa doskonale.
u mnie jest jedyne bo posiadam podżwirówke i co tydzień jakąś jej część odmulam
-

Dżemik
●
-
To naszpikuj ten żwir kapsułkami Tropica lub Ferka, albo nawozem typu Oscmocote https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=24570 i przestań go odmulać.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Istotny jest stosunek procentowy wszystkich składników makro i mikro w akwarium.
W moim zbiorniku azot i fosfor sa niemierzalne "od zawsze".Problemów nie mam .
Zachowane jest jednak minimum pokarmowe.Brak jednego ze składników powoduje nieraz wielkie spustoszenie.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
mayaca napisał(a):Istotny jest stosunek procentowy wszystkich składników makro i mikro w akwarium. W moim zbiorniku azot i fosfor sa niemierzalne "od zawsze".Problemów nie mam . Zachowane jest jednak minimum pokarmowe.Brak jednego ze składników powoduje nieraz wielkie spustoszenie.
Amen  . Ważne by wszystko było czego rośliny potrzebują a z kąd to wezmą to inna sprawa. Stosunki między składnikami nie są takie ważne, dopóki nie wchodzą sobie w drogę i zaspokajają potrzeby roślin.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Spider,pełna zgoda .Tylko jak początkujący akwamaniak ma sobie poradzić z problemem niedoboru lub nadmiaru pierwiastków/,kiedy wielu z nich chce gotowej recepty ,której jak wiesz nie ma.Sprzeczne informacje jakie otrzymują z wielu źródeł są dla nich" zabójcze'
Zalecam wszystkim cierpliwość i wytrwałość..Tylko w ten sposób można zdobyć potrzebną wiedzę .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
mayaca napisał(a):Tylko jak początkujący akwamaniak ma sobie poradzić z problemem niedoboru lub nadmiaru pierwiastków. no i tutaj moglibyśmy prowadzić dyskusje akademickie. szczerze mówiąc to jestem bardziej skłonny do firmowych podłoży z tym że nie odpowiada mi za bardzo to że to podłoże kiedyś się skończy i trzeba robić renament. Moim (nazwijmy to marzeniem) jest utrzymać akwarium bez żadnych restartów związanych z wymianą podłoża. Zaletą podżwirówki jest to że mogę zmieniać kompozycje, przesadzać rośliny bez obawy że z życiodajnego podłoża poleci coś do objętości wody, i jeszcze raz przytoczę...
niby nic -leży sobie kocipiach pod żwirem a gdzieś drzwiami od kuchni ucieka coś w toń wodną -wiem, wiem że spider powie -...to nic, ważne tylko żeby niczego nie zabrakło...- wolałby aby brakło i ewentualnie dolać do wody. Tylko to się wiąże z testowaniem parametrów wody. Więc zamiast inwestować w testy (które jeszcze przekłamują) to ekonomiczniej jest zaopatrzyć się w jakiś firmowy system nawożenia i nie zapominać o podmianach wody
-

Dżemik
●
-
Kapsuki o których pisałem uwalniają składniki bardzo powoli, około 6-ciu miesięcy (większość Osmocte szybciej), więc nie powinno być problemu. Tam gdzie masz filtr podżwirowy możesz ich nie dawać jak się boisz.
Jeżeli masz rośliny nad kratką filtra podżwirowego, to tam możesz dać kulki gliniane pod korzenie.
Substratu firmowego to raczej przy filtracji podwirowej nie zastosujesz, na pewno nie w miejscu gdzie masz kratkę filtrującą.
Stosując firmowy system nawożenia nie masz wpływu na składniki których dostarczasz, jeżeli potrafisz obliczać stężenia soli, to zawsze lepiej używać własnych mieszanek. Firmowe nawozy są robione z takich samych soli jak te, których używaja szwagrowie.
Dżemik napisał(a):Zaletą podżwirówki jest to że mogę zmieniać kompozycje, przesadzać rośliny bez obawy że z życiodajnego podłoża poleci coś do objętości wody,
Nawet gdy masz w akwarium sam żwir, to przy przesadzaniu roślin uwolnisz z niego sporo składników odżywczych jeżeli leżał tam kilka miesięcy. Jakieś 7 lat temu miałem dwa akwaria na żwirze z filtracją podżwirową, mo to swoje wady i zalety. Dżemik napisał(a):...leży sobie kocipiach pod żwirem a gdzieś drzwiami od kuchni ucieka coś w toń wodną...
W kocim piachu jest właściwie tylko Ca, Mg i Na i jeżeli nie wzbogaciłeś go to może co najwyżej podnieść trochę twardość na początek jeżeli go źle wypłukałeś. Jego zaletą jest to że może wyłapywać nadmiary niektórych składników ze słupa wody i wiązać w podłożu przez co po jakimś czasie sam moze być źródłem składników pokarmowych dla roślin (ale nie wszystkich). Po prostu przyczynia się w czasie do stabilizacji akwarium.
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Kapsuki o których pisałem uwalniają składniki bardzo powoli, około 6-ciu miesięcy (większość Osmocte szybciej), więc nie powinno być problemu. Tam gdzie masz filtr podżwirowy możesz ich nie dawać jak się boisz.
akurat kratkę mam na środku pod lampą HQI i jeżeli trzeba by było koksować któreś roślin to właśnie te pod lampom, te z boku nie mają takich wymagań. ...A jeszcze zapytam -te kapsułki to raczej pasują pod rośliny typu amazonki, kryptokoryny? czy się mylę, bo pod łodygowce to wsadza się tak co 5cm? spider72 napisał(a):Jeżeli masz rośliny nad kratką filtra podżwirowego, to tam możesz dać kulki gliniane pod korzenie.
żwir nad kratką muszę odmulać więc to raczej odpada spider72 napisał(a):Stosując firmowy system nawożenia nie masz wpływu na składniki których dostarczasz, jeżeli potrafisz obliczać stężenia soli, to zawsze lepiej używać własnych mieszanek. Firmowe nawozy są robione z takich samych soli jak te, których używają szwagrowie.
właśnie nie daje mi to spokoju kiedyś używałem metody szwagra i zarazem twojej (tak się zdarzyło) w sensie wysokie dawki ale muszę przyznać że nasz krajowy nawóz makro firmy AA robi największą robotę. Jeżeli ktoś mi powie jak zeszwagrować ten nawóz to idę w to. w ubiegłym roku robiłem tak (akwarium 270l):codziennie podmiana po 30L kranowitu 0,3ml KNO3 i 0,4ml K2SO4 i opracowany czubek słomki KH2PO4 -tyle makro a mikro dodawałem (tutaj ukłon do spidera) 2ml mikro z intermagu i wynik był dostateczny, natomiast przechodząc na makro PG poprawa była natychmiastowa ale to nie było jeszcze bardzo dobrze.
Obecnie od pół roku jestem na 100% RO i pełna linia PG i ten temat związany z potasem korci mnie przytuningować ten nawóz -malowane liście na czerwono i fajnie by było gdyby eusteralis ruszył.
-

Dżemik
●
-
Dżemik napisał(a):akurat kratkę mam na środku pod lampą HQI i jeżeli trzeba by było koksować któreś roślin to właśnie te pod lampom, te z boku nie mają takich wymagań. ...A jeszcze zapytam -te kapsułki to raczej pasują pod rośliny typu amazonki, kryptokoryny? czy się mylę, bo pod łodygowce to wsadza się tak co 5cm?
Wygląda na to, ze nie masz mozliwości dokarmiania roślin na kratce z podłoża. Ferka robi dwa rodzaje kapsułek, dla łodygowców i niełodygowców. Jak zalecają je stosować to nie wiem, bo nigdy ich nie używałem. Diki testował kiedyś te kapsułki http://www.holenderskie/forum/viewtopic.php?t=24945 może on wie więcej. Dżemik napisał(a):(akwarium 270l):codziennie podmiana po 30L kranowitu 0,3ml KNO3 i 0,4ml K2SO4 i opracowany czubek słomki KH2PO4
0.3ml suchej soli KNO3 na 270l akwarium da dzienną dawkę NO3 0.7mg/l. To duzo za mało, dlatego po przejściu na makro firmowe miałeś lepsze efekty, bo prawdopodobnie stężenia z niego uzyskane były większe. Ja dozuję ponad 20mg/l NO3 na tydzień, co w przeliczeniu na dzienna dawkę daje 3mg/l NO3, czyli ponad 4x więcej niż Ty dozowałeś.
Ile dozowałeś PO4, to nie mogę policzyć bo nie znam jednostki "czubek słomki"  .
Potasu również podawałeś około 0.7mg/l dziennie, dziwne, że nie miałeś jego niedoborów.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje
Link do mojego zbiorni...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
|